Aβραμόπουλος για κορωνοϊό και κρίση: «Χρειάζεται μια νέα Γιάλτα»

Πολιτική

 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πρώην επίτροπος στην Ε.Ε και πρώην Υπουργός μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 "Δέκα" για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη στάση της Ευρώπης και τις εθνικιστικές τάσεις χωρών και για το ευρωομόλογο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

"Η οικονομία δεν περιορίζεται στα στενά όρια της Ελλάδας ούτε της Ευρώπης. Έχει να κάνει με μια

παγκόσμια κατάσταση"

"Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται παγκόσμια συνεργασία. Άκουσα διάφορους να λένε ότι χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ. Εκείνο που χρειάζεται είναι μια νέα Γιάλτα. Το θέμα είναι που είναι οι ηγέτες της Γιάλτα, να καθίσουν γύρω από το τραπέζι και να συνεννοηθούν"

Για τη στάση των Βορειοευρωπαίων και τις εθνικιστικές τάσεις:

"Οι εθνικιστικές τάσεις πρέπει να μας προβληματίζουν. Κάποιοι επιλέγουν να κινηθούν πίσω από κλειστά σύνορα. Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ενωμένη αρχή στην οποία στηρίχθηκε η ίδρυση της Ευρώπης, η αλληλεγγύη. Φάνηκε αυτό και στην οικονομική κρίση και στο δεύτερο ήμισυ της προσφυγικής κρίσης.

"Οι Βορειοευρωπαϊκές χώρες κινούνται γύρω από τον άξονα της Γερμανίας, η οποία πάντα είχε ως αναφορά της τον ευρωκεντρισμό και από την άλλη μεριά διαμορφώνεται το μέτωπο της Μεσογείου όπου εκεί η Γαλλία παίζει καθοριστικό ρόλο"

Για το ευρωομόλογο, τη Γερμανία και την Ολλανδία:

"Το ευρωομόλογο είναι απόδειξη της αλληλεγγύης. Τώρα δοκιμάζεται το μέλλον της Ευρώπης. Αν οι χώρες επιλέξουν την πολιτική των κλειστών συνόρων θα μιλάμε για την απαρχή του τέλους της Ευρώπης".

"Σήμερα η δύναμη της Ευρώπης δεν είναι στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι στα χέρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι αυτό που έχει την πρωτοκαθεδρία στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων .

"Οι Βορειοευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστούν την αλληλεγγύη του Νότου. Είναι αφελές να πιστεύουν οι Ολλανδοί ότι η οικονομική κρίση θα τους αφήσει στο απυρόβλητο. Η Γερμανία έχει μια μοναδική ευκαιρία ν απαλλαγεί απ όλα εκείνα που συνοδεύουν το μεταπολεμικό της στίγμα. Πρέπει να πιστέψει στην Ευρώπη και να το αποδείξει.

"Το ευρωομόλογο δεν είναι χάρισμα. Είναι έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης προς τις χώρες που έχουν υποστεί τα πάνδεινα την τελευταία δεκαετία. Γιατί έχουμε τόσα πολλά θύματα στον ευρωπαϊκό Νότο; Γιατί τα υγειονομικά συστήματα γονάτισαν κάτω από την ασφυκτική δημοσιονομική πίεση που επιβλήθηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Για την καθυστέρηση του Π.Ο.Υ:

"Το δίλημμα στο οποίο μπήκαν πολλές χώρες, πρώτα η οικονομία ή η δημόσια υγεία, ξεκίνησε από την καθυστέρηση του Π.Ο.Υ".

"Ο Π.Ο.Υ γνώριζε από τον Δεκέμβριο που πάνε τα πράγματα. Τα ίδια έγιναν και το 2009. Πανδημία ήταν και τότε. Αν είχε κινηθεί νωρίτερα, θα είχαν ενεργοποιηθεί πιο έγκαιρα τα υγειονομικά συστήματα. Η Κίνα έπαιξε στην αρχή αυτό το ίδιο παιχνίδι".

Για τις αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και τα ελληνοτουρκικά:

"Πολλά πράγματα άλλαξαν στην ελληνική κοινωνία. Επέδειξε υπευθυνότητα και άρχισε να γίνεται πιο ανθρώπινη. Άρχισε να λέει και πάλι ο Έλληνας καλημέρα στον γείτονά του. Κάτι που είχε ξεχαστεί.

"Η ενότητα του ελληνικού λαού δεν εκπορεύεται πλέον από το πολιτικό σύστημα αλλά επιβάλλεται και στέλνεται ως μήνυμα από την ίδια την κοινωνία και εύχομαι να κυριαρχήσει την επόμενη μέρα. Αξίζει ο δημόσιος έπαινος στην ελληνική Κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση. Την ώρα που πήρε τα μέτρα ήταν ήδη πολύ πιο μπροστά από τους άλλους.

"Στα ελληνοτουρκικά, αν μπορέσουμε ν αφήσουμε πίσω αυτά που έγιναν στο παρελθόν θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον καλύτερης αλληλοκατανόησης. Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Τα γεγονότα στον Έβρο δυναμίτισαν την όποια προσπάθεια είχε ξεκινήσει".

Δημήτρης ΑβραμόπουλοςΓιάλταΚορωνοϊόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα