Associated Press: Σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι από τον βομβαρδισμό του γραφείου μας στη Γάζα (Video)

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων AP δήλωσε «σοκαρισμένο και τρομοκρατημένο» από τον ισραηλινό βομβαρδισμό, που κατέστρεψε τον πύργο, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του και εκείνα του τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τον «μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη».

«Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε και κατέστρεψε το κτίριο όπου στεγάζονταν το γραφείο του AP και άλλων ΜΜΕ

στη Γάζα», αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής του οργανισμού Γκάρι Προύιτ.

LIVE footage of the moment an Israeli air raid bombed the offices of Al Jazeera and The Associated Press in Gaza City

LIVE updates: https://t.co/RvtP1lEX1x pic.twitter.com/RBO1ZiDAl0

Al Jazeera English (@AJEnglish) May 15, 2021

«Γνωρίζουν εδώ και καιρό την τοποθεσία του γραφείου μας και γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκονταν δημοσιογράφοι. Μας προειδοποίησαν ότι το κτίριο θα πληγεί», συμπλήρωσε.

Oh my god. The building where al Jazeera’s office is housed has just been taken down by Israeli airstrikes. There was a warning and evacuated. It houses offices and private homes. I can’t believe it. pic.twitter.com/Q4luRYk9H9

— Stefanie Dekker (@StefanieDekker) May 15, 2021

«Πρόκειται για μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη. Αποφύγαμε για λίγο τρομερές ανθρώπινες απώλειες. Καμιά δεκαριά δημοσιογράφοι και ανεξάρτητοι συνεργάτες του AP βρίσκονταν στο κτίριο και ευτυχώς, μπορέσαμε να το εκκενώσουμε εγκαίρως», σημείωσε.

Israeli forces bomb the Jalaa building in Gaza, where international media channels, including Al Jazeera and Associated Press, were located pic.twitter.com/a55Dd1QLmB

TRT World (@trtworld) May 15, 2021

«Ζητήσαμε πληροφορίες από την ισραηλινή κυβέρνηση και βρισκόμαστε σε επαφή με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα», είπε ακόμη ο Γκάρι Προύιτ.

«Ο κόσμος θα ενημερώνεται λιγότερο σχετικά με το τι συμβαίνει στη Γάζα εξαιτίας όσων συνέβησαν σήμερα», κατέληξε.

Ο Τζαβάντ Μεχντί, ιδιοκτήτης του πύργου Jala, ανέφερε πως ένας Ισραηλινός αξιωματικός τον προειδοποίησε, πριν από το αεροπορικό πλήγμα, ότι είχε στη διάθεσή του μία ώρα για να εκκενώσει το κτίριο. Ζήτησε επιπλέον 10 λεπτά προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορέσουν να μεταφέρουν εκτός του κτιρίου τον εξοπλισμό τους, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε.

«Χλιαρή» αντίδραση από τις ΗΠΑ

Μετά την επίθεση που κατέστρεψε τα γραφεία στα οποία στεγαζόταν και το αμερικανικό Associated Press, ο Λευκός Οίκος δήλωσε στο Ισραήλ ότι η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων είναι “ύψιστης σημασίας”.

“Είπαμε απευθείας στους Ισραηλινούς ότι η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης αποτελεί ευθύνη ύψιστης σημασίας“, έγραψε στο Twitter η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ισραήλ: Γκρεμίσαμε το κτήριο γιατί το χρησιμοποιούσε η Χαμάς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν τον βομβαρδισμό του πολυώροφου κτιρίου στη Λωρίδα της Γάζας και σημείωσαν πως το εν λόγω κτίριο το χρησιμοποιούσε η Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τις IDF, το κτίριο, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Associated Press και του Al Jazeera, χρησιμοποιείτο από τη Χαμάς ως κεντρικά των υπηρεσιών πληροφοριών της, μεταξύ άλλων.

«Οι Ισραηλινών Δυνάμεις Άμυνας έπληξαν έναν αριθμό τέτοιων κτιρίων τις τελευταίες ημέρες, όμως πριν το κάνουμε, λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να προσπαθήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι άμαχοι δεν θα πληγούν. Καλέσαμε τους ενοίκους του κτιρίου και τους ειδοποιήσαμε να φύγουν. Στείλαμε μηνύματα sms…. Παρείχαμε επαρκή χρόνο για την εκκένωση του κτιρίου», επισημαίνουν οι IDF στην αγγλική έκδοση του λογαριασμού τους στο Twitter.

«Θα το πούμε ξανά: Όταν η Χαμάς εγκαθιστά στρατιωτικά στοιχεία στο εσωτερικό ενός τέτοιου κτιρίου, αποτελεί έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο. Πρόκειται ξεκάθαρα για διεθνές δίκαιο. Όλα τα πολυώροφα κτίρια, που στοχοθέτησαν οι IDF, χρησιμοποιούντο για στρατιωτικούς σκοπούς, το καθένα εξ αυτών», τονίζουν οι IDF.

Αυξάνονται οι νεκροί, καθώς η βία συνεχίζει να μαίνεται σε Λωρίδα της Γάζας, Ισραήλ και Δυτική Όχθη

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σφυροκοπούν θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και μαχητές της Χαμάς εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για έκτη ημέρα ενώ Αμερικανοί και Άραβες διπλωμάτες αναζητούν τρόπο να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι, όχι μακριά από την πόλη της Γάζας, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Βαρύτερο απολογισμό έδωσε αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, μιλώντας για 10 νεκρούς και περίπου 30 τραυματίες.

Παλαιστίνιοι τραυματιοφορείς ανέφεραν ότι τουλάχιστον ακόμη δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια από τις πολλές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Σύμφωνα με κατοίκους, σκάφη του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού άνοιξαν πυρ με τα πυροβόλα τους, αν και δεν είναι σαφές εάν έπληξαν τον παλαιστινιακό θύλακα.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων ανέφερε πως ισραηλινά αεροσκάφη κατέστρεψαν τέμενος. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι οι πληροφορίες για το συμβάν αυτό ακόμη εξετάζονται.

Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε τουλάχιστον δύο μεγάλα αστικά κέντρα του νότιου Ισραήλ. Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για νέες εκτοξεύσεις ρουκετών.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ένας Ισραηλινός ηλικίας 50 ετών σκοτώθηκε στο Ραμάτ Γκαν, στα περίχωρα του Τελ Αβίβ, έπειτα από τη ρίψη ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις ισραηλινές ομάδες διάσωσης και την αστυνομία.

«Απολογισμός μετά την έκρηξη μιας ρουκέτας στο Ραμάτ Γκαν: ένας νεκρός», έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ο Μίκι Ρόζενφελντ, ο εκπρόσωπος τύπου της ισραηλινής αστυνομίας. Οι υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ διευκρίνισαν, σε ένα δελτίο τύπου, ότι ο άνδρας βρέθηκε «σοβαρά τραυματισμένος» και υπέκυψε στα τραύματά του.

Αιματοχυσία χωρίς άμεση προοπτική τερματισμού

Χωρίς καμιά ένδειξη στον ορίζοντα πως οι εχθροπραξίες θα τερματιστούν σύντομα, τα θύματα αυξάνονται και αλλού, με παλαιστινιακές πηγές να κάνουν λόγο για 11 θανάτους χθες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Τουλάχιστον 128 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τη Δευτέρα, ανάμεσά τους 31 παιδιά –η UNICEF κάνει λόγο για 34– και 20 γυναίκες, ενώ τουλάχιστον 950 άλλοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους.

Ανάμεσα στους οκτώ νεκρούς στην πλευρά του Ισραήλ είναι ένας στρατιώτης που σκοτώθηκε από αντιαρματικό πύραυλο στα σύνορα με τον θύλακα και έξι άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αύριο το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) για να συζητηθεί η κατάσταση, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν έστειλε χθες τον Χάντι Αμρ, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για το Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές Υποθέσεις, στην περιοχή.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ εξήγησε ότι σκοπός της αποστολής του αμερικανολιβανέζου διπλωμάτη είναι να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να επανέλθει «διαρκής ηρεμία» στην περιοχή.

Η σύρραξη ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας αποτέλεσε έναυσμα για το ξέσπασμα ταραχών σε πόλεις με μεικτό, ισραηλιτικό και αραβικό πληθυσμό, στο Ισραήλ. Συναγωγές έχουν υποστεί επιθέσεις και έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις στους δρόμους, συχνά με την εμπλοκή ισραηλινών ακροδεξιών. Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου εμφυλίου πολέμου.

Η Αίγυπτος συνεχίζει τις προσπάθειες να επιτευχθεί εκεχειρία. «Μεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη εντείνουν τις επαφές τους με όλα τα μέρη για να αποκατασταθεί η ηρεμία αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ακόμη», είπε παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Etihad και flydubai ακυρώνουν πτήσεις προς Τελ Αβίβ

Στο μεταξύ, οι αεροπορικές εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Etihad Airways και flydubai ακύρωσαν πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, ακολουθώντας το παράδειγμα αμερικανικών και ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, που αποφεύγουν το Ισραήλ λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών εκεί.

Οι αεροπορικές εταιρείες στα ΗΑΕ, που αποκατάστησε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ πέρυσι, είχαν μονάχα τους τελευταίους μήνες ξεκινήσει τακτικά δρομολόγια προς το Ισραήλ.

Η Etihad του Άμπου Ντάμπι αναστέλλει όλες τις επιβατικές και εμπορευματικές πτήσεις προς το Τελ Αβίβ από αύριο, αναφέρει στον ιστότοπό της, επικαλούμενη τη σύρραξη.

Η Flydubai ακύρωσε, επίσης, πτήσεις από το Ντουμπάι για αύριο, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, αν και πραγματοποίησε δύο πτήσεις σήμερα. Άλλες πτήσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Ειδήσεις σήμερα

Γάζα: Πύραυλοι του Ισραήλ γκρέμισαν τα γραφεία των Associated Press και Al Jazeera – Βίντεο σοκ

Αυξάνονται οι νεκροί, καθώς η βία συνεχίζει να μαίνεται σε Λωρίδα της Γάζας, Ισραήλ και Δυτική Όχθη (Video)

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ διαψεύδει τώρα τις χερσαίες επιχειρήσεις – Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ την Κυριακή (Videos)

Keywords
associated press, press, video, γαζα, associated press, press, λωρίδα της γάζας, al jazeera, εν λόγω, etihad airways, στρατος, μμε, live, air, raid, city, https, twitter, english, god, building, office, bomb, media, trt, world, βομβα mall, διαδηλωσεις, unicef, ελλαδα, αιγυπτος, etihad, ηαε, ειδήσεις, οηε, videos, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, νεκρος διαδηλωτης, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2013, εσπα 2021, ξανα, βιντεο, αστυνομια, ηαε, ηνωμενα εθνη, ισραηλ, μμε, ντουμπαι, οηε, πτησεις, ωρα, office, unicef, αμερικανικη πρεσβεια, αμπου νταμπι, απιστευτα, γεγονος, γραφεια, δευτερα, δρομολογια, δικτυο, δυτικη οχθη, δυτικη, εγγυηση, ειπε, εκρηξη, εβδομαδα, εν λόγω, εξελιξη, εξι, ετων, ευθυνη, εναυσμα, υπηρεσιες, ηρεμια, καταρ, κυβερνηση, κτιριο, κτιρια, λογο, λωρίδα της γάζας, μακρια, μηνυματα, μηνες, οικος, οκτω, οχθη, παιδια, πρωι, ριψη, συντομα, σκαφη, υπουργειο εξωτερικων, air, al jazeera, building, bomb, city, etihad, επεισοδια, etihad airways, god, https, english, υπουργειο, κυριακη, media, νεκροι, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, raid, trt, θεσεις, world
Τυχαία Θέματα
Associated Press, Σοκαρισμένοι, Γάζα,Associated Press, sokarismenoi, gaza