59o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η γιορτή που έγινε θεσμός!

"Π" ARTΘΕΜΑΈντυπη Έκδοση

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, καλώντας μας να απολαύσουμε την πιο συναρπαστική γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου! Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέους, ανατρεπτικούς δημιουργούς, ξεχωριστά αφιερώματα, τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Η αυλαία ανοίγει σήμερα, Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018, στο

Ολύμπιον, με το συναρπαστικό φιλμ «Κλέφτες καταστημάτων» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών και ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 με το καθηλωτικό «Girl» του μόλις 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ που έχει αποσπάσει βραβεία σκηνοθεσίας αλλά και ερμηνείας.

Στο φεστιβάλ θα προβληθούν είκοσι μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες, οι δώδεκα σε πρώτη προβολή. Πέντε έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα και τρεις υπάγονται στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα».

Επιπλέον, θα προβληθούν δέκα ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο του αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, επτά μικρού μήκους φιλμ νέων Ελλήνων δημιουργών που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και οι δεκαεπτά βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από το 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Διεθνές πρόγραμμα

Στο διεθνές διαγωνιστικό συμμετέχουν δεκαπέντε ταινίες με θέμα την κλασική τέχνη caritas romana, ενώ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την έκθεση «Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης» που περιλαμβάνει έργα 15 νέων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις παραπάνω ταινίες.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται επίσης εικονική πραγματικότητα με το διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality, πρωτοποριακός κινηματογράφος στο τμήμα «Out of Competition» και στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες», οι καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις «Ματιές στα Βαλκάνια», αγαπημένοι δημιουργοί στις Ειδικές Προβολές, ριζοσπαστικές ταινίες στο «>>Film Forward», καθώς και μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη «’Round Midnight».

Αφιερώματα

Ο Ισπανός Χάιμε Ροσάλες, αγαπημένος του Φεστιβάλ Καννών, η Ολλανδή δημιουργός Νάνουκ Λέοπολντ, όπως και οι Χιλιανοί εικαστικοί και κινηματογραφιστές Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια είναι κάποιες από τις ξεχωριστές προσωπικότητες του χώρου που θα τιμήσουν το φεστιβάλ δίνοντας δυναμικό «παρών», ενώ με μεγάλη ανυπομονησία οι θεατές αναμένουν το ξεχωριστό αφιέρωμα στο queer ελληνικό σινεμά, με 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από τα τέλη του ’60 έως σήμερα.

Το φεστιβάλ εξερευνά, επίσης, τους πρωτοπόρους σκηνοθέτες του ρουμανικού σινεμά μέσω του αφιερώματος «Πριν ξεσπάσει το κύμα» και ανιχνεύει τις αθέατες όψεις της εκπαίδευσης με τα «Μαθήματα ζωής». Ένα αφιέρωμα που – με πέντε ταινίες σε πρώτη προβολή – διερευνά την εκπαίδευση και τον κοινωνικό της ρόλο σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής.

Πρώτος ambassador της Αγοράς φέτος γίνεται ο αγαπημένος τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, ο οποίος θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του Φεστιβάλ.

Για ακόμη μια χρονιά, στην Αγορά φιλοξενούνται ξεχωριστές δράσεις, βραβεία αλλά και συνεργασίες. Μεταξύ αυτών, τα βραβεία του τμήματος «Works in Progress» σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 130.000 ευρώ, τα βραβεία του τμήματος «Crossroads Co-Production Forum» σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας πάνω από 100.000 ευρώ, το Film Market με 220 τίτλους ταινιών, το Thessaloniki Locarno Industry Academy International, η δράση Training Day, το Εργαστήρι Καινοτομίας Europa Cinemas για αιθουσάρχες, καθώς και η δράση «Ταινίες για τα παιδιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: η κατάσταση των πραγμάτων».

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που πλέον είναι θεσμός στη συμπρωτεύουσα, συνεχίζοντας να μοιράζεται τη δύναμή του με κάθε θεατή χάρη στις δράσεις προσβασιμότητας στις εγκαταστάσεις αλλά και στο περιεχόμενό του.

Χορηγός προσβασιμότητας είναι το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ οι συνθήκες προσβασιμότητας διασφαλίζονται σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

INFO

Από 1 έως 11 Νοεμβρίου 2018

Πρόσθετες πληροφορίες: www.filmfestival.gr

φεστιβάλΚινηματογράφοςΘεσσαλονίκηταινίεςIssue: 2045Issue date: 1-11-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα