24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας: Νύχτες αφιερωμένες στο σινεμά

"Π" ARTΘΕΜΑΈντυπη Έκδοση

Για 24η χρονιά (!), ο αγαπημένος κινηματογραφικός θεσμός της πρωτεύουσας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, επιστρέφει στο καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού του.

Ανταποκρινόμενο στις υψηλές προσδοκίες του πολυπληθούς κοινού του, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει κινηματογραφικά «διαμάντια» του σινεμά, μια σειρά από τις πιο εκλεκτές ταινίες της χρονιάς (International Competition), πολυβραβευμένες δημιουργίες από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ παγκοσμίως (Festival Darlings), πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ (Stanger Than Fiction), κλασικούς σταθμούς του παρελθόντος (AIFF Classics), μεταμεσονύκτιες προβολές (After Hours) και μουσικά φιλμ (Music And Film), ειδικά αφιερώματα (AIFF Tributes) και ξεχωριστές ελληνικές ταινίες μικρού μήκους (Greek Shorts Competitions), ενώ στη διάρκεια της διεξαγωγής του το φεστιβάλ θα εμπλουτιστεί με μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων εκθέσεις, εγκαταστάσεις, διαλέξεις, δεξιώσεις και πάρτι.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, λοιπόν, η Αθήνα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη γιορτή του κινηματογράφου στις αίθουσες: Danaos Cinema (1 και 2), Ιντεάλ (Cine Ideal), Odeon Opera (1 και 2), Άστορ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Παλλάς. Δέκα μέρες γεμάτες σινεμά, με συνολικά 114 ταινίες μεγάλου μήκους, 67 ταινίες μικρού μήκους και τρία διαγωνιστικά τμήματα που αναμένεται να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς θεατές.

Την αυλαία του φετινού Φεστιβάλ άνοιξε ο «Ψυχρός Πόλεμος» του Πάβελ Παβλικόφσκι, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για μια ταινία που απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών και προβλήθηκε σε πανελλήνια πρώτη (διανομή Strada Films / Seven Films), παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη. Μάλιστα, με αφορμή τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ, παρουσιάστηκε και ένα spotlight στο έργο του με εκλεκτές ταινίες της φιλμογραφίας του.

Στα καλύτερα του προγράμματος τοποθετούμε το αφιέρωμα «Μπέργκμαν 100» που πραγματοποιείται – στo πλαίσιo των παγκόσμιων εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν – με δυο ξεχωριστές προβολές: Το ντοκιμαντέρ «Μπέργκμαν: Ένας Χρόνος, Μια Ζωή» («A Year In A Life», 2018) της Τζέιν Μάγκνουσον και την ανεξερεύνητη «Ντροπή» σε επετειακή προβολή 50 χρόνων, με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια και μία διαδραστική καλλιτεχνική εγκατάσταση.

Στα αφιερώματα του Φεστιβάλ ξεχωριστή λάμψη προσφέρουν τα «Διαμάντια του Πολωνικού Σινεμά» που – διατρέχοντας τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες – επιχειρεί να παρουσιάσει, σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολωνικής κινηματογραφικής εποποιίας – με ταινίες – σταθμούς και κινηματογραφικά αριστουργήματα – που εμπνέει και επηρεάζει διαχρονικά το παγκόσμιο σινεμά μέχρι και τις μέρες μας.

Το επόμενο αφιέρωμα στο πνεύμα της εποχής (Me Too movement) επιμελήθηκαν οι Μαρία Ναθαναήλ, Άντυ Δημοπούλου, Δήμητρα Αργυράκη και Φωτεινή Αλευρά. Με τίτλο «Το Μέλλον Είναι Γυναίκα», το αφιέρωμα παρουσιάζει πέντε πρεμιέρες από ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που αφηγούνται τις ιστορίες γενναίων γυναικών. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Ειδικότερη μνεία στο φετινό φεστιβάλ γίνεται στον πολυαγαπημένο Έλληνα δημιουργό Γιώργο Πανουσόπουλο, παρουσιάζοντας σε πανελλήνια πρεμιέρα τη νέα του ταινία «Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει». Η προβολή της θα είναι προσβάσιμη σε όλους, ενώ με αφορμή τη μεγάλη επιστροφή του πίσω από την κάμερα έπειτα από 14 χρόνια, θα παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό ένα πλήρες αφιέρωμα στη φιλμογραφία και την καριέρα του.

Από τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων οι πρεμιέρες «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» του Αλέξανδρου Σκούρα και το «Melan*cholia» της Αριάδνης Κουτσαύτη.

Αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια αποτελεί το διαγωνιστικό τμήμα των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που εκπροσωπεί το πιο δημιουργικά ανήσυχο κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, σημειώνοντας μάλιστα φέτος ρεκόρ συμμετοχών, ενώ για πρώτη φορά δημιουργείται διεθνές διαγωνιστικό τμήμα και για ντοκιμαντέρ με πρόεδρο της επιτροπής τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη.

Στα καινούργια του Φεστιβάλ ξεχωρίσαμε την ενότητα «Icons» η οποία είναι αφιερωμένη σε εμβληματικές προσωπικότητες των τεχνών και του πολιτισμού όπως οι Ίαν Μακ Κέλεν, Βίβιεν Γουέστγουντ, Αλεξάντερ Μακ Κουίν, Τζον Μάκενρο, Όρσον Γουέλς και Ρόμπερτ Μίτσαμ, ο οποίος μιλάει σε πρώτο πρόσωπο στην κάμερα ενός άλλου icon, του διάσημου φωτογράφου Μπρους Γουέμπερ.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μη συμπεριλάβουμε και τον «Πήτερ Παν» ο οποίος γίνεται 65 χρονών απ’ όταν κυκλοφόρησε, χαρίζοντάς μας ένα μαγευτικό ταξίδι με προορισμό τη Χώρα του Ποτέ. Ένα αριστούργημα της Ντίσνεϋ, ένας ύμνος στην αθωότητα σε μια προβολή που θα απογειώσει τους θεατές της. Η ταινία θα είναι μεταγλωτισμένη με ελεύθερη είσοδο για όλους, ενώ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, θα πραγματοποιηθεί και μια προβολή φιλική σε άτομα με αυτισμό.

Μετά την τελετή λήξης της 24ης διοργάνωσης του φεστιβάλ θα προβληθεί η νέα ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λόουερι με τίτλο «Ο Κύριος και το Όπλο» («The Old Man and the Gun»), που αποτελεί τον κινηματογραφικό «αποχαιρετισμό» στην υποκριτική του Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Οι φετινοί καλεσμένοι θα είναι ο Πάβελ Παβλικόφσκι και ο Άρι Φόλμαν, ο Πίτερ Στρίκλαντ με την ταινία τρόμου «Το Στοιχειωμένο Ύφασμα», ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Πίτερ Μέντακ που θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία - ντοκιμαντέρ «Το Φάντασμα του Πίτερ Σέλερς» και τη δημοφιλέστερη ταινία του με τίτλο «Απόλυτος Τρόμος», ο τουρκικής καταγωγής Μαχμούτ Φαζίλ Κοσκούν με τη βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βενετίας ταινία του «Το Διάγγελμα», o ταλαντούχος Λορέντζο Φέρο από την Αργεντινή, πρωταγωνιστής της ταινίας «Ο Άγγελος», o σκηνοθέτης Τόμας Στούμπερ με τη βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βερολίνου ταινία του «Στους Διαδρόμους» και ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Ναθάνιελ Καν με το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του «Όλα για Πούλημα» που διαγωνίζεται για τη Χρυσή Αθηνά.

Μεγάλος Χορηγός του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας είναι η Cosmote TV. Το φεστιβάλ έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

INFO

Από 19.9 έως 30.9.2018

Η πρώτη απογευματινή προβολή: 5 ευρώ

Οι υπόλοιπες προβολές (ώρα έναρξης από 19.00): 6 ευρώ

Κάρτες Διαρκείας:

5 Προβολών: 20 ευρώ –

10 Προβολών: 35 ευρώ –

20 Προβολών: 60 ευρώ

Πρόσθετες πληροφορίες / κρατήσεις:

www.cinemagazine.gr & www.aiff.gr

ΚινηματογράφοςσινεμάφεστιβάλΑθηνάΔιεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΑθήναςIssue: 2038Issue date: 20-9-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα