Οι συναντήσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ | Βίντεο με τον κ. Μυλόπουλο

21:53 14/9/2012 - Πηγή: Neolaia

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, αρχίζοντας συμβολικά – για την ενίσχυση του ρόλου του δημόσιου πανεπιστημίου – από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Ακολούθως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.

Ο κ. Τσίπρας, μετά την προ μερικών ωρών συνάντησή του με τον Πρύτανη κ. Ι.Μυλόπουλο και τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου, προχώρησε σε σχετικές δηλώσεις.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος επιλέξαμε να ξεκινήσουμε την παρουσία μας στη ΔΕΘ επισκεπτόμενοι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο συμβολισμός αυτής της κίνησης έχει να κάνει με την ακράδαντη πεποίθησή μας ότι σε αυτόν τον τόπο αν δεν επενδύσουμε στη γνώση, την έρευνα, στις νέες τεχνολογίες, στον πνευματικό κόσμο, στους νέους επιστήμονες που δυστυχώς φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό, αν δεν επενδύσουμε στη νέα γενιά, δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας έχει απαξιωθεί, έχει δεχθεί μεγάλη επίθεση, έχει προβλήματα και αδυναμίες. Δεν θέλουμε να συγκαλύψουμε αυτές τις αδυναμίες, ούτε να τις κρύψουμε, χρειάζεται όμως να το στηρίξουμε. Είναι μια κοιτίδα παραγωγής γνώσης και είναι η μόνη δυνατότητα που μπορούμε να έχουμε για να επενδύσουμε στο μέλλον.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει πανευρωπαϊκές και διεθνείς διακρίσεις και πιστεύουμε ότι πρώτη προτεραιότητα μιας κυβέρνησης που θέλει να βγάλει τον τόπο από αυτή τη μεγάλη κρίση είναι να σταθεί αρωγός στο δημόσιο πανεπιστήμιο και όχι να το συκοφαντεί, όχι να επιδεικνύει αυτή την αλαζονική συμπεριφορά, όχι να επιδεικνύει αυτή τη ρεβανσιστική εμμονή απέναντι στους πνευματικούς ανθρώπους, στην πνευματική ηγεσία και ιδιαίτερα στο δημόσιο πανεπιστήμιο και το δημόσιο χώρο.

Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε με τις Πρυτανικές Αρχές για τις τεράστιες δυσκολίες σε άμεσες, καθημερινές, λειτουργικές δυνατότητες, εξαιτίας της μείωσης του κρατικού προϋπολογισμού. Είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε για το νέο νόμο και τη λαθεμένη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου -και θα έλεγε κανείς ότι αυτή ήταν και η βασική αιτία που δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος-, καθώς και για την εμμονή των κομμάτων της κυβέρνησης. Ένα νόμο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι βρίσκει τη συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας απέναντι. Η εμμονή να εφαρμοστεί σώνει και καλά, χωρίς να υπάρχει καμιά προοπτική, στο εγγύς μέλλον τουλάχιστον, να δώσει πνοή και όραμα στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Αναλύσαμε διεξοδικά στον Πρύτανη την πρόταση νόμου που καταθέσαμε στη βουλή και αφορά τη δυνατότητα να ξεπεραστεί αυτός ο γόρδιος δεσμός. Μια πρόταση νόμου που με την πρώτη ευκαιρία -και αν ο λαός το θελήσει – θα την φέρουμε σε διαβούλευση με τους φορείς, προκειμένου να εφαρμοστεί και να βγει το δημόσιο πανεπιστήμιο από αυτό το τέλμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα