Έλληνες – σπουδές στο εξωτερικό | Ποιους κλάδους προτιμούν;

17:25 10/5/2012 - Πηγή: Neolaia

Ποιους κλάδους σπουδών προτιμούν οι Έλληνες που ξενιτεύονται για σπουδές; Η απάντηση διαφοροποιείται ανάλογα με τη συγκυρία και τη χρονική στιγμή. Στην παρούσα συγκυρία πάντως, η κατάσταση έχει ως εξής:

Ο πίνακας αυτός μπορεί να εξηγηθεί με πολλούς τρόπους. Κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι ορισμένοι στρέφονται προς τις παραπάνω κατηγορίες σπουδών στο εξωτερικό, επειδή η ζήτηση για αυτά τα επαγγέλματα, καθιστά δύσκολη την πρόσβαση στις αντίστοιχες σχολές της Ελλάδας. Ταυτόχρονα όμως, η προτίμηση των φοιτητών

και των οικογενειών τους προς κάποιους κλάδους, μπορεί να συσχετιστεί και με το κύρος που απολαμβάνουν κάποια επαγγέλματα γενικότερα, και στην ελληνική κοινωνία ειδικότερα. Αυτές είναι για παράδειγμα οι περιπτώσεις των γιατρών και των μηχανικών. Το κύρος όμως δεν είναι αρκετό, ειδικά σε μια εποχή που η επιβίωση είναι βασικό ζητούμενο. Αν και είναι αλήθεια ότι υπάρχει κορεσμός σε πολλά επαγγέλματα που κάποτε θεωρούνταν «δεδομένα», από την άλλη είναι γεγονός ότι οι απόφοιτοι ιατρικών και πολυτεχνικών σχολών βρίσκονται ακόμα σε καλύτερη θέση από άλλους επιστήμονες. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι πολλοί Έλληνες αυτών των ειδικοτήτων διατηρούν κάποια πρόσθετα πλεονεκτήματα. Οι μηχανικοί συνεχίζουν να έχουν ζήτηση σε χώρες του εξωτερικού και πολλοί έχουν επιλέξει αυτή τη λύση ως δικλείδα ασφαλείας στην κρίση, μέχρι η ελληνική οικονομία να ανακάμψει και πάλι. Οι γιατροί από την άλλη, μπορούν σήμερα να αποφύγουν 4-5 χρόνια αναμονής στην Ελλάδα και να πάνε στο εξωτερικό για να κάνουν ειδικότητα, πιθανόν με καλύτερο μισθό σε σχέση με αυτόν που θα έπαιρναν εδώ.

Παράλληλα, η εκπαιδευτική διαδικασία, ζήτημα εθνικό, δε γίνεται να ανασταλεί (το ελληνικό κράτος αναγνώρισε το γεγονός, εξαιρώντας εν μέρει τους εκπαιδευτικούς από την πλήρη αναστολή των προσλήψεων που επιβλήθηκε από το Μνημόνιο). Οι παιδαγωγικές σχολές, εξακολουθούν να έχουν ζήτηση παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ η παιδεία και η φροντίδα των παιδιών εξακολουθεί να είναι βασικό μέλημα του Έλληνα γονέα και έτσι όσοι είναι απόφοιτοι παιδαγωγικών σχολών, έχουν την ελπίδα πως μπορεί να απορροφηθούν στον ιδιωτικό τομέα (φροντιστήρια, παιδικοί σταθμοί, ιδιωτική εκπαίδευση). Φυσικά, η κατάσταση δεν είναι ρόδινη – ούτε ρόδινη όπως πρώτα είναι και για τους αποφοίτους οικονομικών σχολών, παρά τις πολλές δυνατότητες απορρόφησης αυτής της κατηγορίας σε μια ευρεία γκάμα επιχειρήσεων και οργανισμών.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και ένας πρόσθετος παράγοντας που ερμηνεύει τις τάσεις για σπουδές στους παραπάνω κλάδους: τα δίδακτρα και το κόστος διαμονής. Όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί, σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού η φοίτηση στους παραπάνω κλάδους δεν έχει απαγορευτικό κόστος για μια οικογένεια (σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί να στοιχίσει και λιγότερο σε σχέση με τις σπουδές στην Ελλάδα).

Όλα αυτά μπορεί να εξηγούν την προτίμηση των φοιτητών στους τομείς του Πίνακά μας. Αλλά οι υποψήφιοι φοιτητές που σκέφτονται να φύγουν για το εξωτερικό πρέπει να

Keywords
Τυχαία Θέματα