Απόψεις | Επιστολή για τις φοιτητικές εκλογές 2012

13:55 17/5/2012 - Πηγή: Neolaia

Ακολουθεί επιστολή του φίλου του site Νίκου Χρυσανίδη, η οποία εστάλη στην ενότητα «Στείλε άρθρο» του neolaia.gr.

Διανύοντας το πέμπτο έτος της φοιτητικής μου ζωής και όντας -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- ένα βήμα πριν από την αποφοίτηση μου, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια εμπειρία μου.

Το βράδυ της 16ης Μαΐου και καθώς οι καθιερωμένες φοιτητικές εκλογές

πλησίαζαν προς το τέλος τους, πείστηκα από κάποιους φίλους -επιρρεπής γαρ- να τους ακολουθήσω στην καταμέτρηση των ψήφων εντός του Πανεπιστημίου, με την άκρως δελεαστική αιτιολογία ότι «θα έχει τζέρτζελο».

Να ξεκαθαρίσω πως το όλο θέμα των εκλογών αυτών, σε γενικές γραμμές με άφηνε συνειδητά αδιάφορο σε όλη τη φοιτητική μου ζωή. Ακόμα και στο πρώτο έτος που βρέθηκα σε ένα ψηφοδέλτιο παράταξης με το…στανιό, για χάρη συγγενικού προσώπου με έντονη ενασχόληση.

Το βράδυ λοιπόν της 16ης Μαΐου, -δυστυχώς- δικαιώθηκα και ταυτόχρονα τιμωρήθηκα για την αδράνεια μου όλα αυτά τα χρόνια.

Μπαίνοντας στο αμφιθέατρο όπου γινόταν η καταμέτρηση και αφού πληροφορήθηκα κιόλας από τους…ειδήμονες ότι «τα πράγματα φέτος είναι πεσμένα» (που μεταφράζεται: «φέτος δεν έχει πολύ τζέρτζελο») κάθισα να παρακολουθήσω τη διαδικασία.

Θλίψη. Εκπρόσωποι κομματικών παρατάξεων πάνω από μια σχεδόν άδεια κάλπη να ουρλιάζουν σε κάθε ψήφο, να λογομαχούν αν είναι «έγκυρη» ή «άκυρη» και να ξεσηκώνουν το μπλε, πράσινο, κόκκινο κ.ο.κ. συγκεντρωμένο πλήθος.

Η ανταπόκριση από τους παρευρισκόμενους φοιτητές-ψηφοφόρους-οπαδούς άμεση: κραυγές, αλαλαγμοί και μια «βροχή» από υβριστικά. ξεπερασμένα και κενά περιεχομένου συνθήματα, που παρέπεμπαν είτε σε (ελληνικό) γήπεδο είτε σε φανατισμένη κομματική συγκέντρωση.

Μια απίστευτη ηχορύπανση που ομολογώ πως «έδενε» αρμονικά με την αφισο-ρύπανση λίγο παραέξω.

Τα ερωτήματα εύλογα:

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ;

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ;

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ;

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ-ΤΕΛΟΣ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΧΩΡΟ;

Η ώρα περνάει και το τελικό αποτέλεσμα έχει κριθεί. Μένουν τα επιμέρους αποτελέσματα δύο τμημάτων. Κάτι όμως λείπει. Το «τζέρτζελο» που μου υποσχέθηκαν ήταν τα συνθήματα και οι αψιμαχίες πάνω από την κάλπη; Σίγουρα όχι! Κι εγώ, όπως όλοι, περιμένω το κάτι παραπάνω.

Το «κερασάκι στην τούρτα» δεν αργεί να έρθει. Ξαφνικά το μισογεμάτο αμφιθέατρο γεμίζει ασφυκτικά. Εκπρόσωποι του αντιεξουσιαστικού χώρου (όπως τους αποκαλούν ευγενικά και τα κανάλια) εμφανίζονται και αρχίζουν να χλευάζουν με συνθήματα τη διαδικασία. Σε λίγο κουτάκια από μπύρες εκσφενδονίζονται προς πάσα κατεύθυνση και τελικά η -έτσι κι αλλιώς αστεία- καταμέτρηση διακόπτεται. Η παράσταση ολοκληρώνεται με βίαιο ξήλωμα μπλε και πράσινων αφισών από τους τοίχους του Πανεπιστημίου. Πραγματική…γροθιά στο σύστημα.

Φοβούμενοι τα χειρότερα οι υπεύθυνοι καθυστερούν χαρακτηριστικά την επανέναρξη της καταμέτρησης. Σιγά σιγά όλοι αποχωρο

Keywords
Τυχαία Θέματα