Υπέρβαση των στόχων και στο βάθος νέα μέτρα, βλέπει η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής

Εκτός ελέγχου κινείται η δυναμική του δημόσιου χρέους, όπως διαπιστώνει έκθεση του γραφείου παρακολούθησης εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού, που στεγάζεται στη Βουλή για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011.
Σύμφωνα με την έκθεση της νεοσύστασης υπηρεσίας που απευθύνεται στους βουλευτές, η.....
αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική του χρέους, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από τις αποφάσεις της
Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και απομακρύνουν το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του.

Το «Μηνιαίο Δημοσιονομικό Δελτίο» που εξέδωσε το Γραφείο μοιράστηκε την Τετάρτη στους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη.

«Η απαρέγκλιτη και έγκαιρη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου είναι δυνατόν να περιορίσει σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλείψει πλήρως τις αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού» σημειώνεται στο δελτίο το οποίο εξετάζει την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011. Το Δελτίο αναφέρει πως εάν δεν εφαρμοστούν εγκαίρως όλα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου τότε το έλλειμμα τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και της γενικής κυβέρνησης «είναι δυνατόν να υπερβούν τους στόχους».

Στη σελίδα 14 η αναφορά είναι πιο καθαρή καθώς εκτιμάται ότι «το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την υπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου (και αφορούν τον ΚΠ) καθώς και κάποια μέτρα που ελήφθησαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο ως το τέλος του έτους»!

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται η ενίσχυση των προσπαθειών για δημοσιονομική προσαρμογή, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και μείωσης των πρωτογενών δαπανών.

Γίνεται επίσης λόγος για ανεπάρκεια στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας. Όπως παρατηρεί η έκθεση, «είναι φανερό ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο το ύψος του δημοσίου χρέους, αλλά η αδυναμία εξυγίανσης της τρέχουσας δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς παρά τη γιγαντιαία προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, αντίθετα διευρύνεται το πρωτογενές έλλειμμα».

Το Γραφείο ζητεί «να ενισχυθούν οι προσπάθειες μείωσης των πρωτογενών δαπανών» την οποία προκρίνει ως λύση περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη σε σχέση με την αύξηση των εσόδων.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα