Τράπεζες: μετά από μία τριετία

του Τάσου Τέλλογλου

Όταν το φθινόπωρο του 2008 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφάσιζε να «σώσει» τις τράπεζες με 28 δισ. εκατομμύρια ευρώ, το σύνθημα του ήταν να «σώσουμε τον Χ», ο μεγαλομέτοχος μιας απ' τις 4 συστημικές τράπεζες, είχε χάσει πολλά έμμεσα και άμεσα στην αμερικανική κρίση έστω και αν η ελληνική του τράπεζα
δεν είχε, όπως μας ζαλίζουν έκτοτε οι ειδικοί, έκθεση σε....
τοξικά προϊόντα. Τον σώσαμε λοιπόν. Η τράπεζά του ήταν «συστημική τράπεζα» (με άλλες τρείς Εθνική, Alpha και Πειραιώς) και η επιβίωσή του είχε σχέση με την επιβίωση όλων μας.
Από τότε, από το πρώτο πακέτο διάσωσης με το οποίο είχε διαφωνήσει ο κ. Γ.Α. Παπανδρέου ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, έτρεξε πολύ νερό στο αυλάκι χωρίς ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε τα κόμματα της αριστεράς να μας προστατεύσουν με τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες από τις αιτίες που προκάλεσαν την κρίση του 2008 και την ανάγκη να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος για μετόχους που είχαν «παίξει» τα χρήματά τους σε προϊόντα της αμερικάνικης αγοράς από τα οποία το μόνο που αντιλαμβάνονταν –παραλλάζοντας τον Ουώρεν Μπάφετ -ήταν το ποσοστό του κέρδους του προϊόντος.

Το 2007 οι τέσσερεις «συστημικές» τράπεζες διαφήμιζαν κέρδη +73%(η Εθνική), +50%(η Πειραιώς), +34,7%(η Alpha), +32,1%(η Eurobank). Είναι εξαιρετικά προβληματικό για κάποιον που «τρώει» μόνος, με τους μετόχους του, τέτοια ποσοστά κερδών, να «μοιράζεται» με την κοινωνία τις ζημιές. Το φετινό φθινόπωρο, 3 χρόνια μετά, οι τράπεζες παίρνουν χρήματα από το 4ο παρόμοιο πρόγραμμα. Το ελληνικό δημόσιο έχει φθάσει να έχει εγγυηθεί εκδόσεις 86 δίσ. σε ομόλογα που έχουν εκδώσει οι Τράπεζες, η εξάρτηση των τραπεζών μας από την ΕΚΤ έχει προσεγγίσει τα 78 δισ. ενώ 26,5 δισ. έχουν «τραβήξει» από το European Liquidity Assistance μέσω της ΤτΕ.
Για ποια κρατικοποίηση μιλάνε ακριβώς; Αυτή που έχει ήδη γίνει; Πριν από δύο εβδομάδες μία από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες βγήκε στην «γύρα» για λίγα «ψιλά» από τις άλλες που ήταν απρόθυμες να της δανείσουν. Δεν είχε πλέον τη δυνατότητα να «αντλήσει» χρήματα από τον ELA διότι δεν είχε τίποτα να δώσει. Αν δεν έχει η Τράπεζα να δώσει γιατί να της δώσει το κράτος χωρίς να διασφαλίσει τα δικαιώματά των φορολογουμένων που θα πληρώσουν;

http://picasonidis.blogspot.com/
Keywords
Τυχαία Θέματα