Το Spiegel, η δραχμή και οι καταθέτες

Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης εκφράζονται φόβοι ότι θα λειτουργήσει από σήμερα το τραπεζικό σύστημα, με άγνωστο το χρόνο επανόδου στην ομαλότητα, καθώς οι Έλληνες μικροί και μεσαίοι καταθέτες, το τελευταίο «προπύργιο» σταθερότητας του συστήματος, μοιάζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο μιας... επιχείρησης ψυχολογικού πολέμου από κέντρα της Γερμανίας.

Το σενάριο του γερμανικού περιοδικού “Spiegel” περί ελληνικού αιτήματος για επιστροφή στη δραχμή, που δήθεν συζητήθηκε στην περιβόητη πλέον «κλειστή» σύσκεψη υπουργών Οικονομικών
στο Λουξεμβούργο, μπορεί να...
διαψεύσθηκε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά δεν αποκλείεται τις επόμενες να δημιουργήσει αποσταθεροποιητική δυναμική στο τραπεζικό σύστημα, εντείνοντας την «αιμορραγία» καταθέσεων σε επικίνδυνο βαθμό για τις τράπεζες.

Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα σενάριο που ενεργοποιεί τη χειρότερη μορφή δυσπιστίας του πληθυσμού προς το οικονομικό σύστημα της χώρας, σε μια εποχή μάλιστα που η εμπιστοσύνη των καταθετών στην κυβέρνηση, αλλά ακόμη και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται καθημερινά πλήγματα:

n Όπως αναφέρουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, η νομισματική και συναλλαγματική σταθερότητα στην Ελλάδα δεν έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση του πληθυσμού, καθώς κράτησε για λίγα χρόνια την τελευταία δεκαετία, με τη συμμετοχή στην ευρωζώνη, ενώ από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μέχρι τις τελευταίες επιθέσεις στη δραχμή το 1998 οι Έλληνες έχουν διδαχθεί (με επώδυνα τρόπο...) ότι η σταθερότητα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
n Τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή ενεργοποιούν σε ευρύτατα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού εξαρτημένα αντανακλαστικά από το παρελθόν: τότε που σε κάθε οικονομική αναταραχή οι πολίτες έσπευδαν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους, αποσύροντας καταθέσεις από τις τράπεζες και αγοράζοντας χρυσές λίρες ή «σκληρό» συνάλλαγμα.
n Οι πληροφορίες και τα σενάρια που διοχετεύονται καθημερινά πλέον στα μέσα ενημέρωσης, κυρίως από γερμανικές πηγές, έχουν κλείσει ήδη ένα ακόμη διαβρωτικό για την εμπιστοσύνη κύκλο: άρχισαν με το δημοσίευμα του “Spiegel” περί επικείμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κατόπιν σχετικής πρότασης του ΔΝΤ και κλείνουν τώρα ένα κύκλο με το ακόμη πιο ακραίο σενάριο της συζητούμενης, δήθεν, επιστροφής στη δραχμή.
n Όταν αυτή η αποσταθεροποιητική σεναριολογία αντί να «σβήνει» κλιμακώνεται, ενώ μαζί της κλιμακώνεται και η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, αλλά και της βούλησης και ικανότητας των ευρωπαϊκών αρχών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση, επόμενο είναι πολλοί μικροί και μεσαίοι καταθέτες να αντιδρούν πρώτα «μαζεύοντας» τις οικονομίες τους από τις τράπεζες και μετά να προσπαθούν να αναζητήσουν την αλήθεια μέσα σε αυτό τον καταιγισμό (παρα)πληροφόρησης.
n Τραπεζικά στελέχη που παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις τονίζουν ότι τα όρια αντοχής του τραπεζικού συστήματος σε τέτοιες πιέσεις δεν είναι ανεξάντλητα. Αν δεν ξεκαθαρίσει άμεσα, με «καθαρές» πρωτοβουλίες από
Keywords
Τυχαία Θέματα