ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΑΖΩΣΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑΟ!

Δράση για την αποκατάσταση του ναού της Αφροδίτης

Ένα παράξενο μυστικό, ένα μοναδικό ντοκουμέντο κρύβεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αντιγονιδών. Το μοναδικό Ναό της Αφροδίτης που είχε στηθεί στην πλατεία των Ιερών, δηλαδή πριν από αιώνες στη θέση που βρίσκεται σήμερα η πλατεία. Πρόκειται για τον ύστερο-αρχαϊκό ναό της Αφροδίτης , στην.........
πλατεία Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη.

Ένα
σημαντικό παράδειγμα ιωνικού ναού του 6ου αι. π.Χ. που μετακινήθηκε στη σημερινή του τοποθεσία στα ρωμαϊκά χρόνια, για να αποτελέσει τμήμα ενός προαστίου γεμάτου ιερά και δημόσια κτίρια. Τα θεμέλιά του, χαμένα κάπου μεταξύ της πυκνής βλάστησης και της άναρχης σύγχρονης δόμησης που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη πόλη είναι απροσπέλαστα και άγνωστα στον ανυποψίαστο περαστικό.

Μετά από ανασκαφές στο χώρο το 1936 ο ναός κέντρισε για λίγο το σύγχρονο ενδιαφέρον για να πέσει όμως και πάλι στην αφάνεια κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έπρεπε να φτάσουμε στο τέλος της χιλιετίας – το 2000 – για να ξαναρχίσουν οι έρευνες, από αρχαιολόγους. Τότε ήταν που αποκαλύφθηκαν, μετά και την κατεδάφιση σύγχρονου κτιρίου που τα κάλυπτε, τα κατάλοιπα του ναού: ελληνορωμαϊκά αγάλματα αλλά και σημαντικά αρχαιότερα αρχιτεκτονικά κομμάτια. Αυτό επέτρεψε στους αρχαιολόγους άλλη μια φορά για να ανασκάψει τη θέση. Ορισμένα από αυτά είναι που εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εντυπωσιάζοντας αλλά παράλληλα αδυνατώντας να αποτυπώσουν το μεγαλείο του κτίσματος.

Σήμερα με μπάζωμα και εξαφάνιση απειλείται ο ύστερος-αρχαϊκός ναός της Αφροδίτης που ανακαλύφτηκε στη διάρκεια ανασκαφών κατά το παρελθόν σε αντίθεση με την κοινή γνώμη. Αρχικά επάνω στην ανακάλυψή της, μια αρχική απόφαση λήφθηκε να συνεχίσει την ανασκαφή της εντούτοις, η παρούσα απόφαση αργότερα ανατράπηκε.

Το θέμα της απαλλοτρίωσης, μετά από ένσταση των ιδιοκτητών του οικοπέδου, επρόκειτο να συζητηθεί τον Απρίλιο του 2011 σε συνεδρίαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία όμως αναβλήθηκε για το 2012. Αν η απαλλοτρίωση απορριφθεί και η ένσταση γίνει δεκτή, ο ναός θα μπαζωθεί!

Επομένως καλούμε όλους τους Έλληνες που ζουν εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και όλους τους ξένους φιλέλληνες να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην διαμαρτυρία εναντίον αυτής της ιερόσυλης επίθεσης στην εθνική κληρονομιά μας. Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε όλοι μαζί και δυναμικά. Ένας εύκολος τρόπος είναι να στείλτε -μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή/και με fax – μια επιστολή στο δήμο της Θεσσαλονίκης για να να δοθεί επιτέλους ένα τέλος σε αυτή την αδικία.

Παρακαλώ αισθανθείτε ελεύθεροι να γράψετε την ηλεκτρονική ή ταχυδρομική σας διεύθυνση στην επιστολή διαμαρτυρίας . Μπορείτε επίσης και να χρησιμοποιήσετε μια επιστολή δείγμα όπως θα δείτε πιο κάτω. Μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά.

For further information please visit:
http://templeofvenus.gr/

CONTACT INFORMATION:
Municipality of Thermaikos
Keywords
Τυχαία Θέματα