Τέσσερις οι γαλάζιες σημαίες για το Δήμο Θερμαϊκού φέτος. Μήπως είναι και πολλές;

Ανακοινώθηκαν εχθές στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, οι βραβευμένες ακτές και μαρίνες για το 2011. Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση που είναι ο Συντονιστής του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας 387 Ελληνικές ακτές και 9 μαρίνες βραβεύονται με τη...
Γαλάζια Σημαία το 2011.




Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν
μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται όλα τα 32 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping.

Ο Δήμος Θερμαϊκού, δυστυχώς, βρέθηκε για άλλη μια φορά ανέτοιμος και απροετοίμαστος να αναγορευθεί σε μεγάλο νικητή (εκμεταλλευόμενος τις πανέμορφες και μεγάλου μήκους ακτές με το ομαλό ανάγλυφο) τουλάχιστον σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης."Κατάφερε" να πάρει τέσσερις γαλάζιες σημαίες έναντι των έξι (6) που κατείχε την περσινή χρονιά. Περαία(1), Ν. Επιβάτες(1), Αγία Τριάδα (ΠΙΚΠΑ), Αγία Τριάδα(πλαζ). Μάλιστα δεν υπάρχει γαλάζια σημαία για τις παραλίες της Επανομής και Μηχανιώνας με την τεράστια σε μήκος ακτογραμμή. Πράγμα που οφείλεται κατά τη γνώμη μας στη γενική μιζέρια και κακομοιριά που διακατέχει την Διοίκηση που δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την δουλειά που είναι υποχρεωμένη να φέρει σε πέρας. Δεν έχει καταλάβει ότι για να μπορέσεις να έχεις έσοδα (κυρίως σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διερχόμαστε - υπό επιτήρηση βρίσκεται ο Δήμος) θα πρέπει να αξιοποιήσεις "τα ασύγκριτα φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής", όπως πανομοιότυπα και μονότονα διατύπωναν προεκλογικά όλοι οι υποψήφιοι.
Και οι τέσσερις γαλάζιες σημαίες κατά τη γνώμη μας είναι πολλές, γιατί η κατάσταση που επικρατεί στις συγκεκριμένες παραλίες, λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωσή τους ήταν απελπιστική. Και απορούμε πως κατάφεραν να κερδίσουν και αυτές τις βραβεύσεις.
Προφανώς θα βασίστηκαν σε φακέλους που ουδεμία σχέση θα είχαν με την πραγματικότητα.
Και επικαλούμαστε τα κριτήρια απονομής καθώς και φωτογραφίες λίγες μέρες πριν την έκδοση των βραβεύσεων.

Κριτήρια για την απονομή της "Γαλάζιας Σημαίας"
Για να κερδίσει μια ακτή τη Γαλάζια Σημαία πρέπει να πληροί αυστηρά κριτήρια που σχετίζονται με:

Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση
Πληροφορίες για το παράκτιο οικοσύστημα και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον στο
Keywords
Τυχαία Θέματα