«Σφήνα» των πολιτικών μηχανικών για τα αυθαίρετα

Τον διπλό σκόπελο πολιτικών μηχανικών και ΙΚΑ καλείται να υπερβεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δέκα ημέρες πριν φέρει στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ρύθμιση από την οποία προβλέπονται έσοδα μόνο για....
το 2011, €600 εκ.

Και ενώ με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εργασίας για απόδοση στο ΙΚΑ
μέρους των προστίμων, διαφαινόταν ότι θα έκλεινε ο χορός των διεκδικήσεων, το ΤΕΕ αξιώνει από την πλευρά του τις εισφορές που αναλογούν στο ταμείο των μηχανικών για την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας.

«Ρίχνουμε λοιπόν και εμείς τη δική μας φωτοβολίδα, εφόσον το ΤΣΜΕΔΕ έχει πρόβλημα-κατά το υπουργείο-και αυξάνει τις εισφορές του, και λέμε πρέπει να διεκδικηθούν και αυτά γιατί: Διότι ειδικά οι νέοι μηχανικοί και οι άνεργοι μηχανικοί δεν έχουν να ανταποκριθούν αυτή την περίοδο, στις εισφορές που ζητάει το Υπουργείο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο ιδιοκτήτης θα προσέρχεται σε πολεοδομίες ή ΚΕΠ έως τις 31/12 για να καταθέσει την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση και την υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία της οικοδομής. Η ρύθμιση αφορά οικοδομές που ανεγέρθηκαν μέχρι τις 28/04/2010. Θα τακτοποιούνται για 40 χρόνια, τα εντός σχεδίου κτίσματα, για 20 χρόνια τα εκτός σχεδίου, διάστημα που θα επεκτείνεται στα 40 έτη εάν πρόκειται για μόνιμες κατοικίες.

Η καταβολή των προστίμων θα γίνεται εντός 24 μηνών για τις κατοικίες και εντός 36 μηνών για ακίνητα άλλης χρήσης. Επιπλέον προβλέπονται 8-14 δόσεις αλλά και έκπτωση 20% για την εφάπαξ πληρωμή.

Το ύψος του προστίμου προκύπτει, πολλαπλασιάζοντας το εμβαδόν του ακινήτου, με την τιμή ζώνης επί τον συντελεστή 15% του συνόλου των τετραγωνικών επί τον συντελεστή παρανομίας που καθορίζεται σε 0,5 για την κύρια κατοικία και 3 για τα κτίσματα χωρίς άδεια.

Έτσι για ένα ακίνητο 100 τ.μ. εντός σχεδίου το κόστος τακτοποίησης ανέρχεται σε €11.500. Το πρόστιμο για το ίδιο ακίνητο, αλλά περιοχή εκτός σχεδίου φτάνει στις €15.000, ενώ 22.500 θα πρέπει να καταβάλλει ο ιδιοκτήτης του εάν δεν διαθέτει ούτε οικοδομική άδεια.

Εκτός μεταβιβάσεων και «τακτοποίησης» μένουν τα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί: σε κοινόχρηστους χώρους πόλεων, σε ζώνες ασφαλείας πέριξ των δρόμων, σε δημόσιο κτήμα, σε δασική και αναδασωτέα έκταση, στον αιγιαλό, σε αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακούς οικισμούς, ρέματα ή βιότοπους.

http://news.pathfinder.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα