ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΧΘΕΙ ΣTHΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Η ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΟΝΗ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Η Πατριαρχική Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου δεν πρέπει να υπαχθεί στην Εκκλησία της Αμερικής, όπως ατυχώς προτάθηκε από ορισμένους - ευτυχώς ελάχιστους - πρόσφατα. Πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί ως Σταυροπήγιο, δηλαδή να....
εξαρτάται άμεσα από τον Οικουμενικό Θρόνο.

Ο λόγος;

ΑΝ ΥΠΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΜΑΣΕΙ


Αν υπαχθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι πλέον ή βέβαιο ότι τόσον η Αγία Ειρήνη Αστορίας όσο και τα μετόχια της θα λειτουργούν ως παρεκκλήσια ορισμένων κοινοτήτων.

Πέραν των νομικών προβλημάτων που είναι ενδεχόμενο - σχεδόν βέβαιο - ότι θα προκύψουν από μια τέτοια εξάρτηση, το πιο ουσιαστικό είναι ότι από πνευματικής σκοπιάς θα χαθεί έτσι η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης του μοναχισμού στην Αμερική.

ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΦΡΑΙΜ

Είναι αλήθεια ότι η παρουσία του Γέροντα Εφραίμ, που ίδρυσε 19 μοναστήρια στις ΗΠΑ και στον Καναδά, άλλαξε άρδην και οριστικά το προηγούμενο απαράδεκτο καθεστώς.

Πριν την έλευση του π. Εφραίμ, δεν υπήρχε ουσιαστικά μοναστήρι στην Εκκλησία της Αμερικής. Οσα υπήρχαν ανήκαν σε σχισματικούς.

Και ενώ το έργο του Γέροντα Εφραίμ είναι από πολλές απόψεις αξιοθαύμαστο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Αμερική είναι τεράστια και χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερα ασκητικά κέντρα για να βοηθήσουν το πνευματικό έργο της.

Η προσφορά του Γέροντα Εφραίμ είναι όχι απλά σημαντική αλλά κυριολεκτικά εντυπωσιακή και μπορεί να εξηγηθεί μόνον ως καρπός της χάριτος του Αγίου Θεού.

Η τεράστια όμως προσφορά του σεβαστού Γέροντα δεν κατάργησε το εκκοσμικευμένο πνεύμα της περίοικης προτεσταντικής κουλτούρας που έχει διεισδύσει μέχρι μυελού οστέων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ

Στην Ιερά Μονή Χρυσοβαλάντου Αστορίας λ.χ. υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας ανδρώας και γυναικείας Μονής.

Η μεν ανδρώα Μονή μπορεί να εγκαταβιώνει στα κτίρια του κυρίως ναού και η γυναικεία αδελφότητα σε μετόχι της Μονής σε απόσταση λιγότερη από ένα χιλιόμετρο απόσταση από τον κυρίως ναό.

Το συμφέρον της Εκκλησίας θα εξυπηρετηθεί με την επάνδρωση της Μονής και των μετοχίων της και όχι με την μετατροπή τους σε παρεκκλήσια κοινοτήτων και τη συνακόλουθη ραγδαία παρακμή τους.

Οσο για τον ησυχαστικό χαρακτήρα της Μονής μπορεί να διασφαλιστεί ΜΟΝΟΝ αν στελεχωθεί από πνευματικούς πατέρες, που έχουν ανατραφεί μέσα στο Αγιορειτικό πνεύμα, και θα μπορούν να το μεταδώσουν στις κοινότητες που λειτουργούν ως μετόχια της Ιεράς Μονής Χρυσοβαλάντου.

ΝΑ ΕΠΑΝΔΡΩΘΕΙ ΜΕ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με την αποστολή για μικρό χρονικό διάστημα ιερομόναχων από το Αγιον Ορος, όπως γίνεται τώρα, αλλά με τη μόνιμη εγκατάσταση - ολιγομελούς έστω - Αγιορειτικής αδελφότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα