Πανωλεθρία χωρίς προηγούμενο...

Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Όσο πλησιάζουμε στην 6η Μαΐου τόσο περισσότερο η μιζέρια κυριεύει τα επιτελεία των δύο εταίρων του «δικομματισμού». Όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι το ταξίδι τους προς την Κόλαση είναι…μονόδρομος – όσο μονόδρομος ισχυρίζονταν ότι είναι τα μνημόνια που ψήφισαν για να μας «σώσουν». Όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι το αποτέλεσμα της....
κάλπης θα είναι μια σαφέστατη καταδίκη τους. Ίσως δε κάτι ακόμη χειρότερο.
Μια πανωλεθρία χωρίς προηγούμενο.
Ακόμη και οι φανατικότεροι υποστηρικτές του απερχόμενου μοντέλου εξουσίας – ανεξαρτήτως της «μνημονιακής» ή «αντιμνημονιακής» ρητορικής τους – διαπιστώνουν ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από τη λάσπη, όση λάσπη και αν εκτοξεύσουν στους αντιπάλους τους, κυρίως προς τα αριστερά τους.
Ένας από τους χιλιάδες τρόπους για να περιγράψεις αυτό που αποτελεί κοινή διαπίστωση στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία και στέκια είναι αυτός ο απλός, απλουστευτικός και παράλληλα αποκαλυπτικός, τον οποίο χρησιμοποίησε χθες στο κυριακάτικο Βήμα ο Γιάννης Πρετεντέρης:
«Θα πάνε στην κάλπη τα επτά εκατομμύρια Έλληνες που τους έκοψαν τους μισθούς και τις συντάξεις, πουέχασαν τη δουλειά τους, που βλέπουν τα παιδιά τους άνεργα, που έκλεισε η επιχείρησή τους, που έχασαντις οικονομίες τους στα ομόλογα, γενικώς που καταστράφηκε η ζωή τους. Κι αυτοί οι άνθρωποι, όπως τους κόβω, αποκλείεται να ψηφίσουν σαν Ελβετοί φεντεραλιστές. Κάτι άλλο θα ρίξουν. Ψυχραιμία, λοιπόν! Όχι για τις εκλογές. Αλλά για το αποτέλεσμα. Το οποίο (όποιο κι αν είναι) απαιτεί λογική και ψύχραιμη πολιτική διαχείριση».
Η προσέγγιση αυτή έχει μια επιπλέον σημασία διότι δεν προέρχεται από κάποιον «έξαλλο» αντιμνημονιακό ούτε από κάποιον «οπαδό της δραχμής» και «της καταστροφής». Αντιθέτως…
Θα μπορούσε πάντως η παραπάνω επισήμανση να συμπληρωθεί από μερικά ακόμη στοιχεία. Όπως για παράδειγμα ότι αυτοί οι επτά εκατομμύρια Έλληνες έχουν απαξιωθεί, καθυβριστεί και συκοφαντηθεί κατά κόρον όχι μόνο από τα κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, αλλά και από πολυάριθμους παρουσιαστές και σχολιαστές των καναλιών, διευθυντικά στελέχη και αρθρογράφουςεφημερίδων…
Τώρα όμως όλοι αυτοί πρέπει να αντιμετωπίσουν το… «τέρας» που δημιούργησαν και, καθώς τα κομματικά επιτελεία του λεγόμενου «δικομματισμού» αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάντια τους, κάποιος πρέπει να τους συνεφέρει από το διαγραφόμενο σοκ. Επομένως η παραίνεση Πρετεντέρη για ψυχραιμία δεν έχει μόνο πολιτική, αλλά και… ψυχοθεραπευτική αξία!
Μη διαχειρίσιμο αποτέλεσμα
Σοκ – και πανωλεθρία χωρίς προηγούμενο – θα συνιστά ακόμη και ένα αθροιστικό αποτέλεσμα της τάξεως του 50% για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., τα οποία το 2009 συγκέντρωσαν μαζί 77,4%. Ένα τέτοιο άθροισμα, το οποίο έχει τεθεί και ως στόχος εκ μέρους πολλών παραγόντων του πολιτικού και μιντιακού αστερισμού, κατά κάποιον τρόπο, αν και θα συνιστά πολιτική βόμβα, θα είναι, ίσως, για ένα διάστημα διαχειρίσιμο.
Όμως η πρωτόγνωρη αδυναμία τ
Keywords
Τυχαία Θέματα