Ολιγωρεί η κυβέρνηση μπροστά στις τουρκικές αθλιότητες στο Αιγαίο!

Απαράδεκτη είναι η στάση της ελληνικής πλευράς και του υπουργείου Εξωτερικών ειδικότερα, μπροστά στην ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών δικαιωμάτων στην έρευνα και διάσωση (SAR) στο Αιγαίο.
Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η αντίδρασή τους για μια ακόμη φορά, εάν δηλαδή θα περιοριστούν στα «αυστηρά» διαβήματα στην Άγκυρα ή επιτέλους θα κατανοήσουν ότι ο.....
αντίπαλός τους δεν έχει περιορισμένους στόχους και πως σκοπεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις κυβερνητικές ιδεοληψίες περί ειρηνικής συνύπαρξης
στο Αιγαίο.

Δυστυχώς, οι ιδεοληψίες αυτές που κατατρύχουν την ελληνική πλευρά, έχουν γίνει εμφανείς και στην περίπτωση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με αποτέλεσμα, λυπούμαστε ειλικρινά που το λέμε, η ασκούμενη εξωτερική πολιτική τείνει να γίνει (...) ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για τη χώρα, μαζί φυσικά με τους εμπνευστές της. Και δυστυχώς, τα ίδια πρόσωπα έχουν οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε απελπιστική κατάσταση, υπονομεύοντας περισσότερο την ελληνική ασφάλεια.

Το «defencepoint.gr» είχε αναφερθεί στην τουρκική άσκηση και παρακολούθησε το θέμα, ωστόσο, ο αξιόλογος κόμβος «geostrategy.gr» και ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Χρήστος Μηνάγιας, με βαθιά γνώση των τουρκικών θεμάτων, δημοσίευσε ένα εξαιρετικό κείμενο το οποίο και αναδημοσιεύουμε:

Από 3 έως 5 Μαΐου 2011 οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν τη διακλαδική άσκηση έρευνας και διάσωσης Anadolu Yıldızı-2011 (Αστέρι της Ανατολής). Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ με την υπ. αριθ. BD-20/11 ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι, η εν λόγω άσκηση θα διεξαχθεί αρχικά στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης που ευρίσκεται στα διεθνή χωρικά ύδατα και το διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και στη συνέχεια στο όρος Dumanli στη Μενεμένη της Σμύρνης.

Πέραν της παραπάνω ανακοίνωσης, όπου η ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης αποκαλείται ως τουρκική, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδος Sabah/5-5-2011 το οποίο αναφέρει τα εξής: «Σχετικά με τις ασκήσεις που πραγματοποιούν, επί μακρόν, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, φέτος υπήρξε κάτι καινούργιο. Κατά τις (τουρκικές) ασκήσεις που διεξάγονται στα διεθνή χωρικά ύδατα του Αιγαίου, η Ελλάδα πραγματοποιούσε παρενοχλήσεις ισχυριζόμενη ότι αυτές διεξάγονται στα δικά της χωρικά ύδατα. Όμως, φέτος από τη γείτονα μας δεν υπήρξε καμία αναχαίτιση/παρεμπόδιση κατά την άσκηση Anadolu Yıldızı που διεξήχθη μεταξύ της Μυτιλήνης και της Χίου. Αυτή η ομαλοποίηση στο Αιγαίο ήταν αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών. Και οι δύο χώρες από την αρχή του έτους αποφάσισαν να αλληλοενημερώνονται για τις ασκήσεις που θα πραγματοποιούνται στο Αιγαίο. Έγινε γνωστό ότι, στις αρχές του 2010 πραγματοποιήθηκε σχετική ενημέρωση στη γείτονά μας για τη διεξαγωγή της ασκήσεως Anadolu Yıldızı στο Αιγαίο…»

Επισημαίνεται ότι, την άσκηση αυτή παρακολούθησαν 26 στρατιωτικοί παρατηρητές από 20 χώρες, τους οποίους συνόδευαν ο διοικητής του τουρκικού αποβατικού στόλου υποναύαρχ
Keywords
Τυχαία Θέματα