Όλα για τις εκλογές


Διαβάσαμε τα προγράμματα των έντεκα κομμάτων που διεκδικούν την είσοδο στη Βουλή και την εξουσία και σας παρουσιάζουμε τις βασικές τους θέσεις σε τομείς που μας αφορούν.

Από τον Σταύρο Διοσκουρίδη ...
ΠΑΣΟΚ

Μνημόνιο - Οικονομία: Η δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο θα τηρηθούν κατά γράμμα. Το παράξενο είναι
πως πολύ λίγες είναι οι αναφορές του προγράμματος στην προηγούμενη διακυβέρνηση. Γιατί άραγε;

Εργασιακά - Ασφαλιστικό: «Καμία περικοπή σε μισθούς και σε συντάξεις», λένε. Η αλήθεια είναι όμως πως μέχρι το τέλος του 2012 οι εργασιακές σχέσεις και ο κατώτατος μισθός θα έχουν μετατοπιστεί προς τα κάτω.

Μεταναστευτικό: Ό,τι ξέραμε. Επιχειρήσεις-σκούπα και εγκλεισμός στους χώρους υποδοχής, ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια και φράχτες στα σύνορα.

Αναβάθμιση της πολιτικής ζωής: Διαφάνεια παντού, αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλαγή στον έλεγχο του «πόθεν έσχες», ημι-κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

Περιβάλλον: Πράσινη ανάπτυξη... Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου.

Το κλου του προγράμματος: Ο περιορισμός του Τειρεσία, ώστε να ξαναμπούν στην αγορά οι χρεωμένοι. Λες και θα έχουν λεφτά οι τράπεζες να δανείσουν.

Συνεργασία: Εκλογικό στοίχημα του Βενιζέλου. Ψηφίστε με πρώτο κόμμα γιατί είμαι ο καλύτερος να συνεργαστώ με άλλες παρατάξεις που θέλουν την Ελλάδα μέσα στο ευρώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μνημόνιο - Οικονομία: Μέσα στο ευρώ και (μπορεί) επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου που έχει στηρίξει και διαμηνύσει σε όλη την Ευρώπη ότι θα το τηρήσει κατά γράμμα. Υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει πλούτο και αυτοί θα καταφέρουν να τον εκμεταλλευτούν με την ενεργοποίηση της ΑΟΖ. Πρώτη φορά ακούμε κάτι τέτοιο (!).

Εργασιακά - Ασφαλιστικό: Διατήρηση 13ου και 14ου μισθού, όχι άλλες αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις. Αν και ψήφισε το Μνημόνιο 2, που αναφέρει ρητά και άλλες μειώσεις.

Μεταναστευτικό: Κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια. Απελάσεις, μεγαλύτερη φύλαξη στα σύνορα και συμφωνία στη διατήρηση των χώρων υποδοχής του Χρυσοχοΐδη.

Αναβάθμιση της πολιτικής ζωής: Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, έλεγχος του «πόθεν έσχες» από το 1974 και μετά, σύσταση εξεταστικής για απόδοση ευθυνών για την οικονομία.

Περιβάλλον: Φαντάζομαι πράσινη ανάπτυξη.

Το κλου του προγράμματος: Θα αλλάξουν πάλι το νομοσχέδιο για τα ταξί (sic).

Συνεργασία: Στόχος η αυτοδυναμία. Θα συνεργάζονταν με οποιονδήποτε, αν αυτός δεχόταν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι πρωθυπουργός και απόλυτος κυρίαρχος.

ΣΥΡΙΖΑ

Μνημόνιο - Οικονομία: Ένα κάποιο μικρό μπέρδεμα. Σίγουρα σκίζουμε θεαματικά το Μνημόνιο, αλλά στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή δεν έχουμε απαντήσει ακόμα έτσι ώστε να το κάνουμε κατανοητό. Πιθανότατα επιθυμούμε ευρωπαϊκές αλλαγές υπέρ της προόδου, της ανάπτυξης και των εργαζομένων. Από το «Η έξοδος από την κρίση που διεκδικούμε οφείλει να εντάσσεται προοπτικά σε μια στρατηγική υπέρβασης του ίδιου του
Keywords
Τυχαία Θέματα