ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Πολύ οξυδερκής και διεισδυτική η θεολογική ματιά του π. Ιωάννη Φωτόπουλου αναφορικά με την οικουμενιστική παρουσίαση του Αββά Ισαάκ του Σύρου - του αγαπημένου συγγραφέα του Γέροντα Παισίου και άλλων κορυφαίων Ασκητών - από τον Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα και άλλους μελετητές οικουμενιστικών φρονημάτων.

Οπως πολύ ορθά επισημαίνει ο π. Ιωάννης αν κάποιος δεχτεί τη θεωρία ότι ο Αγιος Ισαάκ ήταν χειροτονία και φρονημάτων Νεστοριανών τότε ουδέν πρόσκομμα υπάρχει να θεωρήσεις
τον Νεστοριανισμό συμβατό με την ορθόδοξη διδασκαλία παρά τις επιμέρους χριστολογικές και .............
εσχατολογικές διαφορές που υπάρχουν. Αν από το Νεστοριανισμό πηγάζει ένα τόσο καθαρό δοχείο του Πνεύματος όπως ο Αγιος Ισαάκ ο Σύρος, ο οποίος περιγράφει με θαυμαστή ακρίβεια την πολιτεία της ταπείνωσης, τότε είναι αδύνατο να δεχθείς τον νεστοριανισμό ως καθαρή αίρεση. Εκ γαρ του καρπού το δένδρο γνωρίζεται.

Γι’ αυτό ακριβώς - όπως πολύ ορθά ο π. Ιωάννης Φωτόπουλος επισημαίνει - είναι απαράδεκτη η ανιστόρητη και αθεολόγητη άποψη ότι ο Αγιος Ισαάκ είναι Νεστοριανός.

Η θεωρία ότι ο Σεβασμιότατος Βολοκολάμσκ και άλλοι ερευνητές σκοπίμως αποδέχονται αυτήν την εκδοχή για να προωθήσουν τον Οικουμενισμό δυστυχώς έχει ισχυρά ερείσματα σε άρθρα και ομιλίες του Σεβασμιότατου.
Το βέβαιο είναι ότι αυτές οι προσεγγίσεις οδηγούν σε επικίνδυνες οικουμενιστικές ατραπούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα