Ο Ελληνικός μαύρος χοίρος και το Αλλαντοποιείο Στρεμμένου στον Προυσό

Το εγχείρημα διάσωσης και παραγωγής προϊόντων από την αυτόχθονη ελληνική φυλή μαύρου χοίρου υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό διακρατικό έργο QUBIC
Τρεις Έλληνες παραγωγοί, οι οποίοι άντλησαν τεχνογνωσία από συναδέλφους τους στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία, συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης και εκτροφής της αυτόχθονης φυλής του....
ελληνικού μαύρου χοίρου.
Στο εγχείρημα συμμετέχουν οι Φάρμες των κ. Δημητρίου Δήμου στην Αύρα Τρικάλων, Νικόλαου Φωτιάδη στην Εξοχή Πιερίας, καθώς και το Αλλαντοποιείο Χρήστου Στρεμμένου
στον Προυσό Ευρυτανίας.
Συντονιστής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου στην Ελλάδα είναι ο Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου ενώ μέλη της επιστημονικής ομάδας εργασίας ο καθ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο Λέκτορας Μιχαηλίδης Γεώργιος.
Δίπλα στο ισπανικό hammon και το ιταλικό prosciutto υπάρχει πλέον και το ελληνικό «Μέλαν Ακροκώλιον», ένα προϊόν με ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά και σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες.

Το εγχείρημα διάσωσης και παραγωγής προϊόντων από την αυτόχθονη ελληνική φυλή μαύρου χοίρου υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό διακρατικό έργο QUBIC, στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED που συντονίζει στην Ελλάδα το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ) του ΕΚΕΤΑ.
Το πρόγραμμα QUBIC καλύπτει όλη την Μεσόγειο και άπτεται των περιοχών όπου τα ζωικά προϊόντα ωρίμανσης αποτελούν παράδοση και πηγή εσόδων. Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από 7 εταίρους οι οποίοι προέρχονται από τις εξής χώρες: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, και το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ) του ΕΚΕΤΑ ως μοναδικό Έλληνα εταίρο. Στην πορεία του έργου και έπειτα από ανοιχτό διαγωνισμό επιλέχτηκε ως Τεχνικός σύμβουλος του ΙΝΑΕΚΕΤΑ στο έργο QUBIC η εταιρία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ.
«Το πρόγραμμα κατάφερε να συλλέξει και να οργανώσει ενδιαφερόμενους της παραγωγικής διαδικασίας προϊόντων ωρίμανσης ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μεταφοράς εμπειρίας και ειδίκευσης. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις Ελλήνων κτηνοτρόφων, αλλαντοποιών αλλά και εκπροσώπων φορέων στην Σικελία και στην Πάρμα της Ιταλίας, όπου η ανταλλαγή εμπειριών ήταν καταλυτική για τους Έλληνες εκπροσώπους» τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου – ερευνητής του ΕΚΕΤΑ δρ Αναγνώστης Αργυρίου.
Αν και τα νούμερα παραγωγής είναι ακόμη σε δοκιμαστική – πιλοτική φάση, το ενδιαφέρον των καταναλωτών αλλά και οι πολύ καλές κριτικές για την γεύση και ποιότητά τους σε εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και επιλεγμένα εστιατόρια προϊόντων όπως το σαλάμι ωρίμανσης και το ελληνικό «Μέλαν Ακροκώλιον», δίνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για την συνέχιση της όλης προσπάθειας και μετά το τέλος του έργου.
http://prassia-eyrytanias.blogspot.com
Keywords
Τυχαία Θέματα