Ναι με όρους οι γερμανικές τράπεζες, ξεκάθαρο όχι από τον Γιούργκεν Στάρκ

Γαλλικές τράπεζες αποδέχονται επί της αρχής μια ενδεχόμενη συμφωνία για την επαναγορά των ομολόγων της Ελλάδας στη λήξη τους (rollover) υπό τον όρο ότι όλοι οι πιστωτές θα κάνουν το ίδιο, αναφέρεται σε δημοσίευμα στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας Financial Times την Παρασκευή.
Επικαλούμενοι καλά ενημερωμένες πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζουν, οι
FT αναφέρουν ότι οι τράπεζες συμφώνησαν να προβούν στην....
επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τους FT η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αποτελέσει έναν τρόπο να συμμετάσχουν επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα στο νέο δανεισμό της Ελλάδας, αν και δεν ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της Γερμανίας, η οποία ήθελε να συμφωνήσουν εθελοντικά στην ανταλλαγή όλων των ομολόγων και όχι μόνο όσων λήγουν.

Την Πέμπτη πηγές που γνωρίζουν τις θέσεις της γαλλικής κυβέρνησης είχαν πει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι το Παρίσι θα ταχθεί υπέρ της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου δανεισμού της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ υπό τον όρο ότι θα βρεθεί ένας τρόπος αυτό να γίνει εθελοντικά, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αναταραχή στις αγορές της ευρωζώνης.

Xθες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τη βουλή της χώρας του να ταχθεί υπέρ του νέου δανεισμού της Ελλάδας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε αυτόν είναι «αναπόφευκτη» και προτείνοντας την ανταλλαγή των ομολόγων με νέα επταετούς διάρκειας.

Αντίθετα, κατά της απαίτησης της Γερμανίας να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας σ' ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τάχθηκε ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ.

Παράλληλα είπε ότι «πρέπει να σταματήσουμε τις στείρες συζητήσεις και να αφιερωθούμε στα αληθινά ζητήματα (ενός τέτοιου προγράμματος), και όχι μόνο για τη χώρα την οποία αφορά», πρόσθεσε καταγγέλλοντας πως το «θέμα χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους και όχι για οικονομικούς λόγους» από ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες.

Η ΕΚΤ αντιτίθεται στην υποχρεωτική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα επειδή φοβάται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στη συνέχεια αποκομμένη από κάθε πηγή χρηματοδότησης και ότι αυτό θα βλάψει άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ο Σταρκ προειδοποίησε ότι το σύνολο του Ευρωσυστήματος ανέλαβε ένα κίνδυνο βοηθώντας τις υπερχρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.

«Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα ανέλαβαν επιπλέον κινδύνους», υπογράμμισε πριν καταφερθεί εναντίον των «αναλυτών και των μέσων ενημέρωσης» που χαρακτηρίζουν τις τελευταίες ημέρες την ΕΚΤ «κακή τράπεζα».

Ο Σταρκ υπογράμμισε πως η νομισματική πολιτική ασκείται από την ΕΚΤ μαζί με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. «Έχουμε όργανα ελέγχου, ενισχύσαμε τις απαιτήσεις μας για τις αποδεκτές εγγυήσεις. Δεν είμαστε ούτε αφελείς ούτε αγνοούμε τους κινδύνους», πρόσθεσε.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη
Keywords
Τυχαία Θέματα