Κόντρα χριστιανών - μουσουλμάνων στα Σκόπια

Παρ’ όλη την εκπεφρασμένη αισιοδοξία των κυβερνητικών παραγόντων των Σκοπίων, οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μεταξύ των χριστιανών και των μουσουλμάνων, μετά το καρναβάλι Βεβτσάνι στις 13 Ιανουαρίου, στο οποίο Σλάβοι ντύθηκαν γυναίκες φορώντας μπούργκες και χλεύασαν το Κοράνι.
Οι Αλβανοί σε απάντηση κατέβασαν τη σημαία των Σκοπίων από το κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Στρούγκα,
φωνάζοντας συνθήματα και.....
πυρπολώντας Ορθόδοξες εκκλησίες στη Λαμπουνίστα και στη Μάλα Ρεσίκα.Οι χριστιανοί των Σκοπίων ήσαν εκείνοι που έδωσαν αυτή τη φορά την αφορμή στους ουαχαμπιστές (ακραίοι ισλαμιστές) να πυροδοτήσουν την κρίση, ξεσηκώνοντας τους μάλλον αδιάφορους στα περί θρησκείας Αλβανούς. Με άφθονο χρήμα από τη Σαουδική Αραβία, όλο και περισσότεροι φτωχοί Αλβανοί (όχι μόνο των Σκοπίων) ασπάζονται την ισλαμική πίστη, όπως την διδάσκουν οι ουαχαμπιστές.
Η ίδια η Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα (IVZ) των Σκοπίων εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τα γεγονότα και την πιθανή πρόκληση ισλαμοφοβίας. Οι κατηγορίες έχουν στόχο την κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι, ακόμη και από τη σλαβική αντιπολίτευση. Ο πολιτικός αναλυτής και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου FON στα Σκόπια, κ. Μερσέλ Μπιλιάλι, δήλωσε στους SETimes: «Αν αναθρέψεις πολιτικές με ψευδή πατριωτισμό και εθνικισμό, θα μπορείς να κυβερνάς μέχρι να προκαλέσεις συντριβή του κράτους. Συνήθως το κράτος και οι πολίτες υποφέρουν, αλλά το ίδιο και οι λαϊκιστές», ανέφερε.
Είναι αλήθεια, ότι οι χριστιανοί πολίτες των Σκοπίων και οι μουσουλμάνοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, δεν είχαν παλαιότερα παρεξηγήσεις, και διότι ήταν άθρησκα τα σοβιετικά καθεστώτα. Μόλις υπήρξε διείσδυση των Ουαχάμπι, τα πράγματα άλλαξαν. Περπατούν γύρω από τη Στρούγκα και στα χωριά με χαρακτηριστικές γενειάδες και κοντά παντελόνια προκαλώντας εντάσεις. Η δραστηριότητά τους προκαλεί φόβο ως προς το μέλλον της συνύπαρξης.
Και δεν έχουν άδικο. Κατά το τελευταίο διάστημα, άγνωστοι πυρπόλησαν την ορθόδοξη εκκλησία στο χωριό Λαμπούνιστα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χλμ. από την Στρούγκα. Στην περιοχή, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί και μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Το επεισόδιο αυτό θεωρείται το σοβαρότερο από αυτά που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή της Στρούγκας και τα οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχουν διαθρησκευτικό και διεθνοτικό χαρακτήρα. Και μετά κάψιμο και δεύτερης εκκλησίας στη Μάλα Ρεσίκα, ήρθε η ανταπάντηση των Σλάβων χριστιανών.
Οι μουσουλμάνοι που πήγαν στο «Ισαάκ Τζαμί» -στο κέντρο της πόλης του Μοναστηριού- είδαν γκράφιτι που περιείχαν ρατσιστικά συνθήματα στους τοίχους και στην πόρτα του τζαμιού. Άγνωστοι είχαν γράψει «Θάνατος στους Αλβανούς» (Το «Ισαάκ Τζαμί» κτίστηκε το 1506 στο Μοναστήρι και είναι ένα από τα παλαιότερα τζαμιά της περιοχής. Γίνεται δε, τακτικά, στόχος αντιαλβανικών συνθημάτων).
Ο Πρόεδρος του «Macedonian World Congress», κ. Τοντόρ Πετρόφ, σταθερός υποστηρικτής και χρηματοδότης του κ. Γκρούεφσκι, αδιάλλακτος «μακεδονιστής», δήλωσε πως οι βιαιοπραγίες υποκινήθηκαν πολιτικά, με σ
Keywords
Τυχαία Θέματα