Γιάννης Στουρνάρας:"Η Ελλάδα μπορεί"

Ελλάδα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της", υποστηρίζει ο οικονομολόγος, επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία είναι σε θέση
να παράγει πολύ περισσότερα από αυτά που η σημερινή κατάσταση αφήνει να....
φαίνονται. Επιπλέον τονίζει ότι το πρόγραμμα διάσωσης βρίσκεται στα αρχικά του στάδια και απαιτεί υπομονή, δεδομένου ότι πρόκειται για μαραθώνιο.

"Πιστεύω ακράδαντα, ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα αποπληρώσει ολόκληρο το χρέος της", γράφει ο κ. Στουρνάρας.

"Η χώρα διαθέτει ικανούς διανοούμενους, οι οποίοι αναγνωρίζουν σταδιακά ότι οι ριζικές αλλαγές σε οικονομία και κοινωνία είναι απαραίτητες και αυτές οι δυνάμεις θα είναι ο καταλύτης για τις αλλαγές, όπως γινόταν πάντα και στα προηγούμενα χρόνια, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει με επιτυχία πολλές κρίσεις στο παρελθόν", τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ θεμελιώνει την εκτίμησή του ότι μπορεί να εξασφαλιστεί η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους από την Ελλάδα, αναφέροντας πέντε παραμέτρους:

- Πρώτον, επειδή η χώρα διαθέτει κρατική περιουσία αξίας πάνω από 300 δισ. ευρώ, προπάντων σε μορφή ακινήτων

- Δεύτερον, εξαιτίας του ανοίγματος της οικονομίας και της υπέρβασης των εμποδίων για τους επιχειρηματίες και τις επενδύσεις,

- Τρίτον, επειδή υπήρχαν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% έως 4% του ΑΕΠ από τα τέλη της δεκαετίας του '90,

- Τέταρτον, επειδή η Ελλάδα έχει επίσης πρόσβαση σε ποσό 17 δις Ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., μέσω των οποίων μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα υποδομών, και

- Πέμπτον, διότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό το δίχτυ προστασίας της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα