ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Oι “οικογενειακές” επιχειρήσεις εντός του Κοινοβουλίου

Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΚΟΥΛΑ και ΝΙΚΟΥ Β. ΤΣΙΤΣΑ

Υπό μορφή ευγενικής… χορηγίας του ΠΑΣΟΚ προς τη χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου, Δήμητρα Λιάνη, έχουν παραχωρηθεί τρεις υπάλληλοι της Βουλής, τους οποίους η Βουλή αρχικά απέσπασε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με βάση τα εκλογικά του ποσοστά, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου.

Πρόκειται για έναν οδηγό, τον Γ.Φ., και...........
δύο γραμματείς, τις Ε.Χ. και Ι.Β., οι οποίοι αρχικά νομίμως αποσπάστηκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κι από εκεί… πήραν τον δρόμο για την… Εκάλη προκειμένου να τεθούν στην υπηρεσία της Δήμητρας Λιάνη.
Μπορεί το συγκεκριμένο θέμα να καταδεικνύει πολλά σχετικά με το… πάρτι αποσπάσεων κρατικών υπαλλήλων, οι οποίοι εξαφανίζονται από τη θέση για την οποία προσλήφθηκαν και βρίσκονται στα πιο… απίθανα πόστα, ωστόσο ο κατάλογος των «βολεμένων» κοινοβουλευτικών υπαλλήλων είναι ιδιαίτερα μακρύς. Πολλοί υπάλληλοι της Βουλής, με την κάλυψη του νόμου (προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία), είναι αποσπασμένοι δίπλα σε πρώην προέδρους πολιτικών κομμάτων, ή αντιπροέδρους κυβερνήσεων οι οποίοι δικαιούνται -διά νόμου- να διατηρούν υπαλλήλους και μάλιστα εφ’ όρου ζωής.
Ενδεικτικά, την πρόβλεψη του συγκεκριμένου νόμου έχουν εκμεταλλευτεί μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ) Δ. Τσοβόλας, έχοντας δίπλα του έναν αποσπασμένο κοινοβουλευτικό υπάλληλο, οι πρώην πρόεδροι του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος και Ν. Κωνσταντόπουλος, όπως επίσης και ο πρώην αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επί των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, Γ. Χαραλαμπόπουλος.
Αυτό, όπως και πολλές άλλες… στρεβλώσεις του συστήματος, σε μια άλλη χρονική συγκυρία, παρότι νόμιμο, δεν θα ήταν σωστό, αλλά σήμερα που επί δύο χρόνια η πλειονότητα της κοινωνίας στενάζει υπό το βάρος των αλλεπάλληλων μέτρων και η ανεργία έχει φτάσει στο… κόκκινο, τέτοιου είδους… παραχωρήσεις προκαλούν το κοινό αίσθημα. Πάντως η… διασπορά κοινοβουλευτικών υπαλλήλων σε διάφορες θέσεις εκτός Βουλής αποτελεί συνήθη πρακτική.
Χαρακτηριστικό μάλιστα ήταν το γεγονός που συζητήθηκε έντονα εντός του Κοινοβουλίου, όταν την επόμενη μέρα των εκλογών του Οκτωβρίου του 2009 εμφανίστηκαν κάποιοι υπάλληλοι που δεν είχαν ξαναπεράσει το… κατώφλι της Βουλής, ζητώντας να μάθουν σε ποια υπηρεσία θα ενταχθούν, προκειμένου να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα.
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ
«Βιομηχανία» αποσπάσεων στις ΚΟ των κομμάτων
Χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους, κάτι που ωστόσο δεν συμβαίνει και στα πολιτικά κόμματα, αφού αυτά έχουν… φροντίσει να βρίσκουν εργατικό δυναμικό χωρίς να το πληρώνουν, για τον απλούστατο λόγο ότι πρόκειται για αποσπασμένους υπαλλήλους της Βουλής.
Κι αυτό θα ήταν θεμιτό αν ο αριθμός των συγκεκριμένων υπαλλήλων ήταν ο προβλεπόμενος από τον κανονισμό της Βουλής με βάση το εκλογικό ποσοστό που έλαβε το κάθε κόμμα, προκειμένου να εργαστούν για τις ανάγκες των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.
Σύμφωνα με σ
Keywords