Δήμος Αθηναίων: Ετοιμο το σχέδιο νόμου για τις διαδηλώσεις

Μέσα στο Δεκέμβριο θα το παρουσιάσει ο κ. Καμίνης

Επιταχύνει τις διαδικασίες για να προωθηθεί προς τα κόμματα και τη Βουλή νομοθέτημα για τις διαδηλώσεις, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, ο οποίος συνδέει τη θεσμοθέτηση κανόνων για τις πορείες διαμαρτυρίας με την απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης και με την....
ενίσχυση του «επιχειρείν».
Μάλιστα, μέσα στο Δεκέμβριο, την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα, θα παρουσιάσει την πρόταση
νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις που ετοίμασε επιτροπή νομικών, ύστερα από πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων.

Τόσο στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συνδέσμου Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων - Hapco, όσο και σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Πέμπτη, ο κ. Καμίνης προέβαλλε ως αναγκαίο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τις πορείες διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, μεταξύ των δυο τοποθετήσεων υπήρξε διαφοροποίηση ως προς τον χρόνο που ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο νόμου. Στο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συνδέσμου Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων - Hapco, το πρωί της Πέμπτης, επεσήμανε ότι «αμέσως μετά τις εκλογές - όποτε γίνουν - θα παρουσιάσουμε νομοθετική πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για τις διαδηλώσεις σε σχέση με την λειτουργία της πόλης». Το απόγευμα, διευκρίνισε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι η παρουσίαση θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η επίσπευση της παρουσίασης του σχεδίου νόμου συνδέεται με την πίεση που ασκούν καταστηματάρχες, επιχειρηματίες και επενδυτές, επιζητώντας άμεσα μέτρα που θεωρούν ότι αλλάζουν την εικόνα της πόλης και περιορίζουν φαινόμενα αποκλεισμού δρόμων από ομάδες διαδηλωτών.

Ο τουρισμός, η επιχειρηματική δραστηριότητα, η αποτροπή του κυκλοφοριακού εμφράγματος που επιδεινώνει, όπως έχει κατά καιρούς επισημάνει ο κ. Καμίνης, την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των εμπορικών καταστημάτων έχουν τεθεί σε προτεραιότητα από την δημοτική Αρχή. Ο κ. Καμίνης δεν ενστερνίζεται την κριτική που δέχεται από δημοτικές παρατάξεις, συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς για τον κίνδυνο του περιορισμού του δικαιώματος της διαδήλωσης ενώ αντιπαρέρχεται τις αιτιάσεις για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετούν νομοθετικές ρυθμίσεις, σε μια περίοδο , μάλιστα, κατά την οποία εντείνονται οι αντιδράσεις και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των κυβερνητικών μέτρων.

'Οπως είπε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Πέμπτη, σε εισήγησή του για το ζήτημα της βίας, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, «δεν είναι οι μεγάλες μαζικές πορείες το πρόβλημα. Άλλωστε η πρωτοφανής κοινωνική κρίση τις καθιστά απολύτως αναμενόμενες. Τις επόμενες εβδομάδες θα δώσω στη δημοσιότητα προσχέδιο νόμου για τις πορείες διαμαρτυρίας, για τη σύνταξη του οποίου εργάστηκαν έγκριτοι νομικοί. Έχει ως άξονά του την εφαρμογή του Συντάγματος. Ελπίζω να συμφωνούμε ότι 50 – 100 άτομα δεν γίνεται να παραλύουν για ώρες το κέντρο της Αθήνας».
Keywords
Τυχαία Θέματα