Μπορεί η Dexia να "γκρεμίσει την γαλλική και βελγική οικονομία;

Συναγερμός έχει σημάνει στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και τα dealing room των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και δη της Γαλλίας, μετά το πρόβλημα που ανέκυψε στην γαλλο-βελγικών συμφερόντων τράπεζα Dexia, η οποία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα που εκτιμάται πως φθάνουν στο....
ποσό των
3,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, κ. Μπαρουάν, αύριο αναμένεται η παρουσίαση ενός σχεδίου στήριξης της γαλλο-βελγικής τράπεζας.

«Πιστεύω πως αύριο θα βρεθεί μια λύση», δήλωσε, σήμερα, ο Μπαρουάν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Η Dexia δεν μπορεί να παραμείνει στη μορφή που είναι σήμερα, πρόσθεσε. «Είναι αναμφισβήτητο αυτό.»

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ εκτίμησε επίσης ότι μια λύση στην οποία θα εμπλέκονται οι γαλλικές τράπεζες Caisse des Depots και Banque Postale θα είναι η πιο «αξιόπιστη».

Αργά χθες, η βελγική κυβέρνηση ενέκρινε τη δημιουργία μιας τράπεζας επισφαλειών στην οποία θα μεταβιβαστούν τα «τοξικά» περιουσιακά στοιχεία της Dexia. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Ιβ Λετέρμ, μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία μιας λεγόμενης «κακής τράπεζας» που θα στηρίζεται σε εγγυήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου.

Νωρίτερα, Γαλλία και Βέλγιο είχαν δεσμευτεί να εγγυηθούν τη χρηματοδότηση της Dexia, η μετοχή της οποίας δέχεται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας της έκθεσης της τράπεζας στο ελληνικό χρέος. Οι μετοχές της Dexia σημείωσαν νωρίτερα «βουτιά» έως 38%, με την αξία του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας να διαμορφώνεται σε λιγότερα από 2,5 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι γαλλικές τράπεζες βρίσκονται γενικά σε καλή κατάσταση και ότι οι κεντρικές τράπεζες Γαλλίας και Βελγίου θα διασφαλίσουν την επαρκή ρευστότητα της Dexia.

«Θα διασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής ρευστότητα... θα δανείσουμε στην Dexia όσα χρήματα χρειάζεται», ανέφερε ο Γάλλος τραπεζίτης στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Χαρακτήρισε, δε, «υπερβολική και ανακριβή» τη φημολογία ότι η στήριξη της Dexia θα μπορούσε να απειλήσει την αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα