“Ανήκομεν εις την Δύσιν”

Ο αείμνηστος εθνάρχης κατά πολλούς και κάποια άλλα κοσμητικά επίθετα αντί του εθνάρχης κατά ολίγους Κωνσταντίνος Καραμανλής (εγώ πάντως πολύ τον συμπαθούσα ,μου άρεζε εκείνο το αρχοντικό στυλάκι στο ντύσιμο και έτσι ευθυτενής που στεκόταν στις παρελάσεις και αναρωτιόμουν πως και δεν κουράζεται ο μπαγάσας) μια από τις ατάκες του που έμειναν ήταν και το “ανήκομεν εις την Δύσιν’ για να εισπράξει πληρωμένες απαντήσεις του τύπου “η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” από.....
τον επίσης αείμνηστο Μεγάλο Ανδρέα Παπανδρέου
(το μεγάλος το βάζω για διαχωρισμό επειδή μετά από κάποια χρόνια στην Ελλάδα μπορεί να εμφανισθεί κάποιος άλλος Παπανδρέου Ανδρέας –τι πιο λογικό - και να μας φέρει μια Νέα Αλλαγή για να σωθούμε επιτέλους μια για πάντα).

Ήδη ακούστηκε ότι κάποιος Αντρίκος ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με τα CDS (χαρτοφυλάκια επισφαλειών κρατών) αλλά έχει νομότυπα αναγνωρισμένη συγγενική σχέση με το Πρωθυπουργικό γένος –και όχι συνωνυμίες και χαζά όπως Βενιζέλος για παράδειγμα - μπορεί και να κρατήσει το μαγαζί (επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό ποιητική αδεία, κίνημα για τους πολλούς)αν χρειαστεί να δραστηριοποιηθεί ο αδελφός του(όπως και όλοι οι νέοι Έλληνες πλέον) στο εξωτερικό επαγγελματικά. Και αυτό επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα τους το πάρουν με ρεσάλτο (τάδε έφη Γιάννης Καψής πρώην υπουργός εξωτερικών μετά το καφέδιασμα του Ε.Βενιζέλου έξω από τα γραφεία του κινήματος).

Το “ανήκομεν εις την Δύσιν’ ήταν η μεγάλη στροφή του Καραμανλή στο Ευρωπαϊκό όνειρο που τις μέρες μας δυστυχώς έχει γίνει εφιάλτης και σαφής διαχωρισμός από το ανήκομεν εις την Ατλαντική συμμαχία σκέτο.

Η αντίδραση του Παπανδρέου με το ‘η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” πίσω από την ρητορική μαγεία η ανάγνωση που κάνω χρόνια πολλά μετά είναι : “θα ανήκουμε τους Αμερικάνους που να χτυπιέσαι όσο θέλεις”.

Παραλληλίζοντας τις εναλλαγές τις εξουσίας ΝΔ –ΠΑΣΟΚ τότε και τώρα βλέπω μάλλον κάποιες κοινές συνισταμένες και εξηγούμαι:

1.(1979-1981) υπογραφή συνθήκης ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ στις 28 Μαΐου 1979 παραχώρηση της πρωθυπουργίας στον αείμνηστο Γεώργιο Ράλλη 9 Μαΐου 1980,ένταξη στην ΕΟΚ στις 1 Ιανουαρίου 1981 και μετά παράδοση της εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ της αλλαγής στις 18 Οκτωβρίου 1981.

2.(2007-2009) συμφωνία κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη 17 Μαρτίου 2007 –τηλεοπτικό διάγγελμα για νωπή εντολή για την λήψη κατάλληλων μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί η διεθνής οικονομική κρίση στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 (που από ΗΠΑ μεριά ξεκίνησε υπενθυμίζω) παράδοση της εξουσίας (με πριμοδότηση 40 εδρών για να είναι σίγουρη η αυτοδυναμία αφού ούτε οι ίδιοι οι πρασινοφρουροί δεν ήταν σίγουροι ότι θα ψήφιζαν το κόμμα τους )στο ΠΑΣΟΚ στις 4 Οκτωβρίου 2009.

Με το “ανήκομεν εις την δύσιν” δόθηκε και μια καθησυχαστική απάντηση στον Αμερικανικό παράγοντα τον καιρό που μεσουρανούσε ο παπάς περί “σοσιαλιστικού παράδεισου της Αλβανίας”-κάτι τέτοια έλεγε ο έτερος μπαγάσας ο Ανδρέας ο Μεγάλος - και η Ελ
Keywords
Τυχαία Θέματα