Τσίπρας: Η e-διαβούλευση δίνει νέο περιεχόμενο στη «λαϊκή κυριαρχία»

Βέβαιος ότι η ανοικτή, ηλεκτρονική διαβούλευση για τη συνταγματική αναθεώρηση θα στεφθεί από επιτυχία, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στην αρμόδια επιτροπή.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν κοινοβουλευτικές ...
λειτουργίες όπως η βουλευτική ασυλία και η ευθύνη των υπουργών, «καθώς και οι στρεβλώσεις που το
ισχύον πλαίσιο έχει θέσει». Για τον λόγο αυτό, πρέπει να δοθεί στον κάθε πολίτη ξεχωριστά αλλά και στις ομάδες πολιτών, η δυνατότητα παρέμβασης στη συζήτηση, όχι για να την χειραγωγήσουν αλλά για να την κάνουν «πιο ενδιαφέρουσα, δίνοντας στους βουλευτές το στίγμα των αναγκών της κοινωνίας».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ηλεκτρονική διαβούλευση ευκαιρία για να αποκτήσει «νέο περιεχόμενο ο όρος της λαϊκής κυριαρχίας που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας και της υπερχρέωσης της Ελλάδας, με το καθεστώς οικονομικής επιτροπείας».

Σημειώνεται πως μέσω της ιστοσελίδας της Επιτροπής δίδεται η δυνατότητα στο καθένα να ψηφίσει μεταξύ διαφορετικών επιλογών σε μεγάλο εύρος θεμάτων, που είναι πιθανό να τεθούν προς αναθεώρηση. Για να διασφαλιστεί ότι κάθε «ψήφος» θα είναι ατομική και απόρρητη, η συμμετοχή στην ηλεκτρονική διαβούλευση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του TAXIS NET, με την Επιτροπή να διατηρεί, για στατιστικούς λόγους, το φύλο, την ηλικία και την περιοχή στην οποία διαμένει ο πολίτης.

«Όλα αυτά τα ζητήματα που η κοινωνία, οι παρέες στα καφενεία» συζητούν, δημιουργούν την ύλη για τη «νέα μεταπολίτευση», παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την ελπίδα για την διεξαγωγή ενός ανοιχτού, δημοκρατικού διαλόγου που θα δημιουργήσει την ώθηση για μια πραγματικά ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που δεν θα περιορίζεται σε μικρές τεχνικές αλλαγές αλλά θα προβαίνει σε μία ουσιαστική θεσμική τομή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε και την ανάγκη να συζητηθούν και «άλλου είδους απόψεις» όπως ότι πρέπει να εκχωρούνται σημαντικά κομμάτια της πολιτικής σε τεχνοκράτες και να απομονώνονται τα πεδία λήψης αποφάσεων από το πεδίο της λαϊκής κυριαρχίας, αντιλήψεις που ο ίδιος χαρακτήρισε, «προφανή υποχώρηση από την στοιχειώδη αντίληψη περί δημοκρατίας».

Πηγή: Skai.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα