Το Τόκυο ετοιμάζει ήδη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 -Απίστευτη χώρα

Το Tokyo 2020, ξεκίνησε ήδη. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, ντυμένος ως Σούπερ Μάριο, έδωσε το σήμα εκκίνησης στην τελετή λήξης των ΟΑ του Ρίο...
Από εκείνη τη στιγμή, η ολυμπιακή σημαία έφτασε στην γιαπωνέζικη πρωτεύουσα και την μετέφερε η Γιορίκο Κοίκε, η δήμαρχος του Τόκυο.
Στην πραγματικότητα, οι Ιάπωνες έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζονται για τους ΟΑ 2020 εδώ και καιρό. Όταν κυκλοφορούσαν οι φήμες ότι πιθανόν
να ματαιώνονταν οι ΟΑ στο Ρίο, τα μέλη της ΔΟΕ αστειεύονταν λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση το Τόκυο είναι ήδη έτοιμο να τους φιλοξενήσει!
Το Τόκυο είναι σταθερά ταξινομημένο ως μια από τις πλέον ευχάριστες πόλεις στον κόσμο. Εχει υποδομές εντελώς καινούριες και πρωτοποριακές και χώρους για όλα τα αθλήματα. Προσφέρει, επίσης, τις μεγαλύτερες εγγυήσεις ασφάλειας, στον ταραγμένο σημερινό κόσμο.
Ωστόσο, οι Ιάπωνες δεν αρκούνται στα αυτονόητα και προετοιμάζονται κάνοντας πράγματα σχεδόν εξωπραγματικά. Ετσι, οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται από τώρα για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα, παρότι δεν ξέρει κανείς τι είδους μπορεί να είναι τα ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα σε 4 χρόνια από τώρα. Τα γραφεία τουρισμού προετοιμάζονται για να υποδεχθούν χιλιάδες ανθρώπους που θα ξεχυθούν στους δρόμους του Τόκιο επί 15 ημέρες, όσο διαρκούν οι Αγώνες. Ενώ από την πλευρά τους, οι σπόνσορες έχουν ήδη ριχτεί με τα μούτρα στα αστέρια του ολυμπισμού.
Η κινητοποίηση αφορά ολόκληρη την Ιαπωνία. Η οικονομική ζωή της χώρας μοιάζει να γυρίζει αποκλειστικά γύρω από τους Αγώνες, σε ένα κλίμα ευφορίας μιας Ιαπωνίας σε ανάπτυξη. Τέσσερα χρόνια πριν ξεκινήσουν οι Αγώνες και ήδη 40 χορηγοί έχουν δηλώσει παρουσία στο ιαπωνικό έδαφος. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει.
Το ραντεβού του 2020 κατόρθωσε, επίσης, να φέρει πιο κοντά γίγαντες της βιομηχανίας που είναι ανταγωνιστές. Ετσι, ανάμεσα στους χορηγούς βρίσκονται δύο αντίπαλες εθνικές αεροπορικές εταιρείες (ANA και JAL), δύο τράπεζες, δύο ασφαλιστικές εταιρείες, τρία ταξιδιωτικά πρακτορεία… Το πρακτορείο Dentsu που ανέλαβε ήδη το μάρκετινγκ των Αγώνων και έκοψε σε μικρές φέτες το «ολυμπιακό γλυκό», ώστε να συμμετέχουν και εταιρείες που δεν έχουν άμεση σχέση με τα αθλήματα.Όπως, για παράδειγμα, η εταιρεία Ajinomoto, η οποία θα συμμετέχει με τρόφιμα, η εταιρεία Nisshin θα συμμετέχει με γιαπωνέζικα μακαρόνια, η βιομηχανία Airweave θα συμμετέχει με σωμιέ και παπλώματα. «Χάρη στην εντατική της έρευνα για τη σημασία του ύπνου, ειδικά για τους αθλητές, η Airweave έγινε μια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις στην Ιαπωνία για τα θέματα ξεκούρασης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής Γιοσίρο Μόρι.
Ωστόσο, όλα δεν είναι έτοιμα. Ολυμπιακοί Αγώνες σημαίνει ότι 33 πρωταθλήματα γίνονται στο ίδιο σημείο, την ίδια στιγμή. Επομένως, πρέπει ακόμη να κατασκευαστούν οκτώ στάδια, ένα ολυμπιακό χωριό και να βρεθεί τρόπος να μετακινούνται οι Παραολυμπιονίκες με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου θα ολοκληρωθεί εντός του 2019. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια και για τα 5 νέα αθλήματα που προστέθηκαν στη λίστα. Η επιτροπή προετοιμασίας των ΟΑ της Ιαπωνίας έστειλε 180 παρατηρητές στο Ρίο για να πάρουν μαθήματα από την διεξαγωγή των Αγώνων.
Ένα από τα βασικά προβλήματα της Ιαπωνίας είναι και το πιο απρόσμενο: τον Αύγουστο στο Τόκυο κάνει υπερβολική ζέστη, ένας καύσωνας με την ονομασία mushi-atsui πυρώνει την πόλη, ζέστη με υγρασία μαζί. Αυτό σημαίνει ότι ο μαραθώνιος, για παράδειγμα, δεν μπορεί να γίνει μεταξύ 12 και 3 το μεσημέρι. Επίσης, εκείνη την εποχή ξεκινούν οι τυφώνες στην Ιαπωνία, οι οποίοι παραλύουν το Τόκυο επί πολλές μέρες.
Οι Ιάπωνες δεν έμειναν παραπονεμένοι στους Ολυμπιακούς του Ρίο και η παρουσία τους στους Αγώνες του Τόκιο θα είναι σημαντική: πήραν 41 μετάλλια, εκ των οποίων το σπουδαιότερο είναι το αργυρό μετάλλιο του 4χ100 μ., ακριβώς πίσω από τον Γιουσέιν Μπολτ.Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 δεν αποκλείεται, ωστόσο, να είναι Αγώνες μελαγχολίας για τους Ιάπωνες. Η τελευταία φορά που είχαν διοργανωθεί στη χώρα ήταν το 1964. Τότε το αρχιπέλαγος επέστρεφε στην ανάπτυξη, μετά το όνειδος και την ήττα στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Αγώνες έγιναν τότε σε μια χώρα που είχε καταπλήξει τον πλανήτη σε όλους τους τομείς: καλλιτεχνικό, οικονομικό, αθλητικό. Το κλασικό ντοκιμαντέρ Tokyo Olympiades, του Kon Ichikawa, είναι μια εντυπωσιακή μαρτυρία για την Ιαπωνία της εποχής.
Οι Αγώνες του 2020 θα γίνουν σε μια χώρα με προβλήματα, μια χώρα με γηρασμένο πληθυσμό και δημόσιο χρέος, μια μεγάλη, σεβαστή χώρα, αλλά πρώην πρωταθλήτρια.
Keywords
Τυχαία Θέματα