Το Ναύπλιο στα καλύτερά του

της Ηρώς Κουνάδη

Η αγαπημένη μας εκδρομή, ο πιο ρομαντικός προορισμός σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από την Αθήνα, η πιο κουκλίστικη παλιά πόλη της Πελοποννήσου. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πολλά ακόμα υπερθετικά για το Ναύπλιο, αλλά θα σταματήσουμε εδώ....
Και θα σας καλέσουμε να μας ακολουθήσετε σε μια (έστω νοερή προς το παρόν) βόλτα στα καλύτερά του –από ταβερνάκια και café, μέχρι διαδρομές και αξιοθέατα γύρω του.

Η καλύτερη πανοραμική θέα στην πόλη: Δεν είναι μόνο από τις πολεμίστρες στο
Παλαμήδι –όπως εύκολα θα μαντεύατε– αλλά και από τις ανηφόρες προς την Ακροναυπλία, που αποκαλύπτουν πίσω από κάθε στροφή άλλη μια καρτποσταλική θέα στην πόλη-στη θάλασσα-στην πόλη και πάει λέγοντας.

Η ωραιότερη διαδρομή: Ανάμεσα σε πολλές, με δυσκολία θα ξεχωρίσουμε την 10λεπτη παραθαλάσσια διαδρομή που ξεκινά από την παλιά πόλη και καταλήγει στην Αρβανιτιά, «αγκαλιάζοντας» τους πρόποδες του Παλαμηδίου.

Η καλύτερη ποδηλατάδα: Έχει μήκος 3 χιλιόμετρα, κινείται διαρκώς παράλληλα με την θάλασσα, και ενώνει μεταξύ τους την Αρβανιτιά με την Καραθώνα, βάζοντάς μας κάθε λίγα μέτρα σε πειρασμό να αράξουμε σε ένα ακόμα παγκάκι ή «ξέφωτο» με φαντασμαγορική θέα στη χειμωνιάτικη θάλασσα και το Μπούρτζι. Λεπτομέρειες για τη διαδρομή, εδώ.

Η καλύτερη πρώτη στάση για καφέ: Στο πανέμορφο Circulo Cooperativa, ένα συνεργατικό café-μπαράκι που αγαπά πολύ τα βιβλία, τα επιτραπέζια και τον καφέ από παραδοσιακά ελληνικά καφεκοπτεία και κοπερατίβες δίκαιου εμπορίου. Έχει και τσιμπολογήματα, αν έρθετε πεινασμένοι, και κολασμένα γλυκά.

Τα κορυφαία μαγειρευτά: Τα φτιάχνει και τα σερβίρει εδώ και δεκαετίες ο Νούλης. Μην χάσετε τις μελιτζάνες ιμάμ, το κοτόπουλο με τις χυλοπίτες, τα σμυρνέικα σουτζουκάκια και τον θεϊκό μουσακά. Συμπληρώνουμε με νόστιμα μεζεδάκια και γλυκόπιοτο κρασί, και πληρώνουμε περί τα 15€ το άτομο.

Το σημείο που θα γιορτάσουμε σε κανένα μήνα τον ερχομό της άνοιξης: Τα τραπεζάκια που απλώνει εκεί που σκάει το κύμα, στη Νέα Κίο, η Ψαροπούλα του Βαλσαμή, για να μας σερβίρει ουζάκια συνοδεία φρέσκου ψαριού ή οικονομικότερων θαλασσινών μεζέδων (περί τα 20€ το άτομο, αν αρκεστείτε σε μεζεδάκια και μικρά ψάρια).

Το πιο cool μπαράκι: Ο πανέμορφος, εντελώς χειροποίητος και «εναλλακτικός» Σκαντζόχοιρος, που αγαπάει πολύ τις indie, alternative και ταξιδιάρικες world μουσικές, και ανοίγει από το πρωί για να μας σερβίρει ωραίο καφεδάκι μέχρι να το γυρίσει στα ποτά και τα κοκτέιλ.

Η πιο νόστιμη μεσογειακή κουζίνα: «Πατάει» με το ένα πόδι Ελλάδα και με το άλλο Ιταλία, πλαισιώνεται από εξαιρετικά (πάντα μεσογειακά) κρασιά σε καλές τιμές, και σερβίρεται στο όμορφο εσωτερικό και σε τραπεζάκια έξω όταν ο καιρός το επιτρέπει, στο Κακαναράκης 1986. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 20€ το άτομο, με κρασί.

Το πιο λαοφιλές ταβερνάκι: Τον τίτλο μοιράζονται το Όμορφο Ταβερνάκι και τα Φανάρια, που σερβίρουν παραδοσιακές, μαμαδίσιες νοστιμιές στις χουχουλιάρικες σάλες τους, και σε τραπεζάκια που απλώνουν έξω τα ηλιόλουστα μεσημέρια. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο, με χύμα κρασί.

Το παγωτό που δεν μπορείς να αντισταθείς ούτε τον χειμώνα: Το φτιάχνει το Antica Gelateria di Roma, ή απλώς «ο Ιταλός» για τους ντόπιους και τους τακτικούς επισκέπτες της πόλης. Ίσως το καλύτερο παγωτό της Ελλάδας, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής: Σορμπέ από φρέσκα φρούτα εποχής, ή gelato με λαχταριστές γεύσεις –στα hit περιλαμβάνονται το φουντούκι, η σοκολάτα με ρούμι και το φιστίκι. Θα το βρείτε λίγα βήματα μακριά από την Πλατεία Συντάγματος, στη γωνία Φαρμακοπούλων 3 και Κομνηνών.

Η πιο ρομαντική βόλτα: Με το βαρκάκι, μέχρι το νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, επάνω στο οποίο είναι χτισμένο το μικρό χιλιοφωτογραφημένο φρούριο που λέγεται Μπούρτζι. Γίνεται κατά προτίμηση απόγευμα, λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, όταν η θέα στην πόλη και στη θάλασσα είναι μαγική

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε την Αργολίδα, πέρα από το Ναύπλιο: Μέσα από τις φανταστικές πεζοπορίες και ποδηλατάδες που διοργανώνει όλο τον χρόνο η Greco Paths, σε φαντασμαγορικά μονοπάτια, μικρά παραμελημένα κάστρα και άγνωστους αρχαιολογικούς χώρους. Αν προτιμάτε τις solo εξερευνήσεις, δέκα ιδέες και διαδρομές για να ξεκινήσετε έχουμε εδώ.

Οι πιο ρομαντικοί ξενώνες για την διαμονή σας: Πολλοί και διαφορετικοί, για κάθε γούστο και budget, συγκεντρωμένοι όλοι (και μετά τιμών) εδώ.

Το καλύτερο πρωινό: Είναι σίγουρα αυτό στο Perivoli Hotel, στο χωριό Πυργιώτικα, 8 χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο. Πίτες με αφράτο σπιτικό φύλλο (κρεατόπιτα, σπανακόπιτα, ζαμπονοτυρόπιτα και πάει λέγοντας), φουρνιστές ομελέτες με ντομάτα και πιπεριά, παραδοσιακός τραχανάς και μυρωδάτος καγιανάς απλώνονται καθημερινά στον μπουφέ του, πλάι σε ντόπιο γιαούρτι που ταιριάζει τέλεια με τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, ζουμερές πορτοκαλόπιτες και φρεσκοστυμμένους χυμούς από βιολογικά πορτοκάλια.
Keywords
Τυχαία Θέματα