Θετικό νεύμα από τις Βρυξέλλες για τον ελληνικό προϋπολογισμό


"Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ήταν δημοσιονομικό", σημείωσε ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα θα πιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους". Η Ιταλία έκλεψε την παράσταση...

Θετικά αποτιμούν οι Βρυξέλλες τα δύο σενάρια για τον ελληνικό προϋπολογισμό, το ένα με την περικοπή των συντάξεων και το άλλο χωρίς. Αυτό διαβεβαίωσαν οι επικεφαλής των θεσμών, μετά το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στο
Λουξεμβούργο.

“Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ήταν δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο, επαναλαμβάνοντας ότι «πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους». Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το θέμα των συντάξεων, ελάχιστα απασχόλησε τους υπουργούς στο περιθώριο της επίσημης θεματολογίας, ωστόσο την… παράσταση έκλεψε η Ιταλία με την κατάθεση του προϋπολογισμού της, που «έχει προκαλέσει ανησυχίες», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, βασικό θέμα θα ήταν η εμβάθυνση της Ευρωζώνης και η αλλαγή ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ συζητήθηκαν επίσης οι λεγόμενοι «αυτόματοι σταθεροποιητές», οι οποίοι παίζουν ρόλο στην «περίπτωση πιθανής επόμενης ύφεσης». Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση σε επίπεδο 27 κρατών μελών, όπου οι υπουργοί μίλησαν για την αναμόρφωση του ESM και συγκεκριμένα επί των 6 κριτήριων πρόσβασης χωρών στη προληπτική γραμμή στήριξης ECCL.

Ωστόσο, το θέμα της Ιταλίας απασχόλησε κυρίως τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Η Ιταλία δεν είναι στην επίσημη ατζέντα, είναι στο μυαλό όλων μας», είχε δηλώσει μπαίνοντας στο Eurogroup ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο. Να τους καθησυχάσει επιχείρησε από τη μεριά του ο Ιταλός υπουργός Τράα.

«Η Κομισιόν θα κρίνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας μετά τις 15 Οκτωβρίου. Τότε θα έχουμε μια αιτιολογημένη άποψη», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφκις, ο οποίος πάντως συμπλήρωσε ότι «αυτά που μαθαίνουμε δεν είναι συμβατά με το Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

Από τη μεριά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε την ιταλική κυβέρνηση πως «οι κανόνες» της ΕΕ για τον προϋπολογισμό «είναι οι ίδιοι για όλα τα κράτη μέλη» της Ευρωζώνης.

«Αυτοί οι κανόνες είναι οι ίδιοι για κάθε κράτος, επειδή το μέλλον μας συνδέεται», δήλωσε ο Λεμέρ, λίγο πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, τέσσερις ημέρες μετά την απόφαση της Ρώμης να έχει δημοσιονομικό έλλειμμα υψηλότερο αυτού που είχε υποσχεθεί αρχικά η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Θετικό, Βρυξέλλες, ϋπολογισμό,thetiko, vryxelles, ypologismo