Στο δόκανο της εφορίας το σπίτι του Παύλου Μελά

Υπό καθεστώς τριπλής "πολιορκίας" βρίσκεται το πλέον ένα ιστορικό μνημείο, το σπίτι των στιγμών της οικογενειακής ευτυχίας που πρόλαβε να ζήσει ο Παύλος Μελάς στην Κηφισιά.

Στη φθορά και στην εγκατάλειψη...
, το συνηθισμένο εχθρικό δίδυμο των μνημείων ανά την Ελλάδα, ήρθε να προστεθεί η εφορία, που βάλθηκε να οδηγήσει σε απόγνωση την κληρονόμο και θεματοφύλακα της ιστορίας του.

Η εγγονή του Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδη η οποία ζει δίπλα στο ερειπωμένο σπίτι, μίλησε στον «ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
για το βάρος που νιώθει για την Ελλάδα που έζησε ο παππούς της, πριν χαθεί το 1904.

Στο σπίτι αυτό άρχισαν να φτάνουν «βροχή» τηλεγραφήματα συμπαράστασης και θαυμασμού από όλη την Ελλάδα για το θάνατο του Παύλου Μελά, σε μία εποχή με πενιχρότατα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης. Έναν αιώνα αργότερα έφτασε το μπουγιουρντί της εφορίας που καλούσε την κληρονόμο να πληρώσει 5.700 ευρώ για το έτος 2010. Η κα Ιωαννίδη αρνείται ευγενικά να περιγράψει πως κατάφερε να καλύψει την απαίτηση μέσω μιας ισχνής σύνταξης του ΙΚΑ. Λέει μόνο ότι πλήρωσε το ποσόν στο ακέραιο γιατί έχει μάθει να μη χρωστά.

Σε ερώτηση τι θα κάνει όταν έρθει ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για τα επόμενα έτη, αναφέρει: «Εννοείται ότι σε μία εποχή όπως αυτή που ζούμε δεν θα μπορούσα να έχω την αξίωση από το κράτος να δίνει χρήματα για τη συντήρηση και την ανάδειξη του ενός μνημείου που έχει κηρυχθεί επίσημα ως ιστορικό. Θα ήταν απόλυτα δικαιολογημένος όποιος αντιδρούσε λέγοντας ότι έτσι κόβονται χρήματα από τη δημόσια υγεία».

Γνωρίζουμε ήδη για τη νομοθετική πράξη που ψηφίστηκε το 2012 (νόμος 4042) αλλά ακυρώθηκε πριν καν εφαρμοστεί. Η ρύθμιση οδηγούσε σε δραστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για όσους έχουν βρεθεί με ένα ιστορικό μνημείο στην ιδιοκτησία του και όπως λέει η κυρία Ιωαννίδη, ήταν η μόνη διέξοδος για «δίκαιη και όχι ρουσφετολογική μεταχείριση». Ήρθε όμως ο νόμος 4152 τον Μάιο του 2013 και η ρύθμιση έγινε καπνός.

Πηγή: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα