Πάλι το Κατάρ σώζει την τουρκική οικονομία: Αγοράζουν την Turk Telekom!- Την θέλουν και οι Σαουδάραβες

Σε προχωρημένες συζητήσεις με το Κατάρ και συγκεκριμένα με την Ooredoo ORDS.QA, βρίσκονται οι τρεις τουρκικές τράπεζες οι οποίες εξαγόρασαν το 55% της Turk Telekom.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενδιαφέρον έχουν παρουσιάσει και οι Σαουδάραβες με την Saudi Telecom Company να θέλει να μπει δυνατά στο «παιχνίδι»..

Για την ώρα το 55% της Turk Telekom εξαγόρασαν οι Akbank, Garanti και Isbank,
εκχωρώντας της δάνειο ύψους 3-4 δισ. δολαρίων, ως μέρος των ενεργειών για την αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας.

Το μεγαλύτερο μερίδιο ιδιοκτησίας θα χρησιμοποιηθεί ως εχέγγυο για το δάνειο, ενώ το ακριβές ποσό του δανείου θα οριστικοποιηθεί μετά την έκθεση αξιολόγησης που συντάσσουν οι τρεις τράπεζες.

Το χρονικό της μιας προσχεδιασμένης (;) χρεοκοπίας

Την χρεοκοπία της Turk Telekom, του αντίστοιχου "ΟΤΕ" της Τουρκίας καθώς δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις τουρκικές τράπεζες, ύψους 4,7 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της εταιρείας.

Tο υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας έδωσε την Τετάρτη την τελική έγκριση, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας (55%) των μετοχών της Türk Telekom σε κοινοπραξία των πιστωτριών τραπεζών.

Η Αρχή Πληροφορικής και Επικοινωνιών είχε εγκρίνει τη μεταφορά μετοχών στις 17 Αυγούστου.

Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων σχετικά με τις αποπληρωμές, οι πιστώτριες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Akbank, Garanti και İşbank, ζήτησαν από το Συμβούλιο Ανταγωνισμού να αναλάβει τις μετοχές τον Ιούλιο.

Η Akbank είχε χορηγήσει δάνειο ύψους σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Garanti είχε διαθέσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια και η İşbank είχε διαθέσει 500 εκατομμύρια δολάρια.

Η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, εκτόξευσε την αξία των δανείων, οδηγώντας στην αδυναμία της Türk Telekom να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα η διοίκηση της εταιρείας να περιέλθει στην κατοχή των τουρκικών τραπεζών.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε 1,9% σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πριν λίγο στις 6,5881 λίρες ανά δολάριο.

Το κόστος των πενταετών τουρκικών credit default swaps (για την ασφάλιση έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών από την Τουρκία) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Τετάρτης στις 516 μονάδες βάσης (5,16 ποσοστιαίες μονάδες), που είναι υψηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, σύμφωνα με την IHS Markit.

Οι τουρκικές μετοχές υποχωρούσαν 0,6% και οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών κατά 1,1%, δηλαδή σχετικά σταθερές.

Σήμερα είναι δημόσια αργία στη Τουρκία που εορτάζει τη νίκη κατά των Ελλήνων στην Μικρά Ασία το 1922.
Keywords
Τυχαία Θέματα