Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Ορμπάν θα κάνει δημοψήφισμα εναντίον των μεταναστών στις 2 Οκτωβρίου

Ο Βίκτορ Ορμπάν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, γνωστός για τον εθνικισμό του, εξήγγειλε την περασμένη Τρίτη ότι η χώρα θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την ποσόστωση των μεταναστών στην Ευρώπη.

«Θέλετε η Ευρώπη να μεταφέρει υποχρεωτικά μη Ούγγρους πολίτες στην Ουγγαρία, χωρίς να ερωτηθεί το κοινοβούλιο;...
» Αυτό θα είναι το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες της χώρας στις 2 Οκτωβρίου. Αποτελεί αίτημα του ίδιου του πρωθυπουργού, ηγέτη του δεξιού κόμματος Fidesz και αποτελεί το νέο του χτύπημα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο Μάρτιν Σουλτς δεν άργησε να απαντήσει σε αυτή την ιδέα:
«Ο Βίκτορ Ορμπάν δεν θα πάρει μετανάστες στη χώρα του, με ή χωρίς δημοψήφισμα. Πρόκειται για ενέργεια που σκοπό έχει να δικαιολογήσει μια πολιτική την οποία εφαρμόζει για πάνω από έναν χρόνο».
Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς, η ευρωπαϊκή ποσόστωση την οποία αρνείται ο Ορμπάν είναι μόνο 1.290 μετανάστες. «Πρόκειται για προπαγάνδα, χωρίς αμφιβολία», κατέληξε ο Σουλτς.
Ο Ορμπάν δεν μασάει τα λόγια του με τους μετανάστες. Ηδη, μετά το μακελειό στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo ο Ορμπάν είχε διεκδικήσει για την Ουγγαρία μια «no-go zone», ένα μέρος στο οποίο να μην πηγαίνουν μετανάστες, αφού υπάρχουν κι άλλες 900 τέτοιες ζώνες στη Σουηδία, τη Δανία, την Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία κλπ.
Keywords