ΟΤΕ - Το κουτί της. ρύθμισης ανοίγει η Κομισιόν

Σε όλη την Ευρώπη έχουν VDSL και εδώ ακόμα ασχολούμαστε με το ποιος έχει αρμοδιότητα. Το μόνιμο πρόβλημα στην Ελλάδα, ακόμα για την τεχνολογία.

ΟΤΕ - Το κουτί της. ρύθμισης ανοίγει η Κομισιόν
Θέμα υπερβολικής ρύθμισης του ΟΤΕ στην αγορά μισθωμένων γραμμών θέτει με επιστολή της Κομισιόν προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ), στην οποία κάνει για
υπερβολική ρύθμιση του ΟΤΕ στην εν λόγω αγορά και καλεί την ρυθμιστική αρχή να επανεξετάσει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει.
Ειδικότερα απαντώντας στο σχέδιο μέτρο για την........ αγορά μισθωμένων γραμμών στη χώρα μας το οποίο της κοινοποιήθηκε από την ΕΕΤΤ, η Κομισιόν διαπιστώνει υπερβολική ρύθμιση του ΟΤΕ.

Η ΕΕ υποστηρίζει ότι η ΕΕΤΤ θα πρέπει είτε να προχωρήσει στην άρση της υποχρέωσης κοστοστρέφειας στα λιανικά μισθωμένα κυκλώματα μέχρι και 2Mbps που σχεδίαζε να επιβάλει στον ΟΤΕ, είτε να εξηγήσει περαιτέρω γιατί αυτή πράγματι χρειάζεται.
Στο σκεπτικό της Κομισιόν σημειώνει ότι ο ο ΟΤΕ δεν θα μπορούσε να θέσει λιανικές τιμές σε οποιοδήποτε επίπεδο που πιθανόν να επιθυμούσε (predatory/excessive pricing), από τη στιγμή που οι ανταγωνιστές του προμηθεύονται τιμές χονδρικής σε τιμές κόστους ΟΤΕ (κοστοστρέφεια), δηλαδή και πάλι σε τιμολόγια τα οποία είναι ρυθμισμένα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η ΕΕΤΤ είτε θα πρέπει να προχωρήσει σε τροποποίηση της ρύθμισης στις τιμές χονδρικής είτε θα πρέπει να άρει την ρύθμιση στις τιμές λιανικές. Να σημειωθεί ότι οι μισθωμένες γραμμές χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από επιχειρήσεις οι οποίες χρειάζονται αυξημένη χωρητικότητα για την κάλυψη των αναγκών τους.
Το ετήσιο έσοδο του ΟΤΕ από την αγορά μισθωμένων κυκλωμάτων ανέρχεται σε περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
ADSL - VDSL
Η συγκεκριμένη παρέμβαση της Κομισιόν δεν αποκλείεται να αποτελέσει προάγγελο και για άλλες παρεμβάσεις σε ότι αφορά την αγορά adls για την οποία επίσης από την πλευρά του ΟΤΕ έχει τεθεί, επανειλημμένως, ζήτημα υπερβολικής ρύθμισης.
Μάλιστα από την πλευρά του Οργανισμού επισημαίνεται η ανάγκη η αγορά του ADSL να βγει εκτός ρύθμισης καθώς το μερίδιο του ΟΤΕ έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 40% χωρίς όμως η εξέλιξη αυτή να έχει διαφοροποιήσει την συμπεριφορά της ΕΕΤΤ η οποία επιμένει να ρυθμίζει τόσο τις τιμές χονδρικής όσο και τις τιμές στην λιανική. Επίσης το δίκτυο VDSL του ΟΤΕ αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση στην οποία η προσπάθεια της ΕΕΤΤ να επιβάλει την επιθυμητή από εκείνη ρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα το δίκτυο που έχει δημιουργήσει ο Οργανισμός να παραμένει, καιρό τώρα, ανενεργό.
Ο ΟΤΕ έχει υποβάλει από τις αρχές του χρόνου για έγκριση την τιμολογιακή του πολιτική ωστόσο η ΕΕΤΤ τον προηγούμενο μήνα, όποτε και θα έπρεπε να έχει εκδώσει τις αποφάσεις της ζήτησε επιπλέον στοιχεία.
Το θέμα θα τεθεί στην συνάντηση που θα έχει τη ερχόμενη Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ με τις διοικήσεις των παρόχων σταθερή της τηλεφωνίας. Να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ δηλώνει έτοιμος να προσφέρει γρήγορο Internet, με τ
Keywords
Τυχαία Θέματα