Οι ευρωεκλογές στο twitter: Κι εδώ νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ (Πρώτη έρευνα πολιτικής επικοινωνίας για τα social media στην Ελλάδα)

Σε αυτές τις εκλογές, οι πολίτες δεν περίμεναν τις κάλπες για να εκφράσουν την άποψή τους. Στο twitter, το πιο δυναμικό και ανερχόμενο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες "μιλούσαν" και εξέφραζαν την πολιτική τους γνώμη καθημερινά, διαμορφώνοντας τάσεις...
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο newsbomb.gr,
παρουσιάζεται μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των προεκλογικών πολιτικών μηνυμάτων που δημοσιεύθηκαν στο twitter. Τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακά και ανατρέπουν πλήρως τον τρόπο ανάλυσης των τάσεων της κοινής γνώμης.
Η έρευναΓια πρώτη φορά στην Ελλάδα η εταιρεία Media Perception Analytics συγκέντρωσε και ανέλυσε για το newsbomb, όλα τα πολιτικά tweet που δημοσιεύθηκαν τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και μία ημέρα μετά. Η έρευνα αποτυπώνει με ακρίβεια τις τάσεις που διαμορφώθηκαν στο twitter, παρουσιάζει τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν τους χρήστες καιαναδεικνύει τους νικητές και τους χαμένους των εκλογών.Στο πρώτο μέρος της έρευνας παρουσιάζεται η μάχη των αριθμών. Ποια κόμματα απασχόλησαν περισσότερο τους χρήστες του twitter.
Πλήθος tweet - Ποια κόμματα κέρδισαν τη μάχη των αριθμώνΣτο πρώτο διάγραμμα παρουσιάζεται το πλήθος των tweets που αναφέρονται σε κάθε μία από τις παρατάξεις στο διάστημα πριν τις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές και ως την Δευτέρα μετά τις Ευρωεκλογές.Διάγραμμα 1. Πλήθος tweets ανά πολιτική παράταξη μεταξύ 12-05-2014 και 26-05-2014

Σε όλη την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό μηνυμάτων με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Tην Κυριακή (18-05-2014) του πρώτου γύρου των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών υπήρξε ραγδαία αύξηση του πλήθους των μηνυμάτων.
Όπως είναι αναμενόμενο, ο αριθμός των tweets μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών αυξάνεται εντυπωσιακά για όλες τις παρατάξεις.

Διάγραμμα 2: Πλήθος tweets ανά παράταξη την εβδομάδα πριν τις Ευρω-εκλογές - (19-24 Μαΐου 2014)

Την εβδομάδα που προηγήθηκε των Ευρωπαϊκών εκλογών, τα περισσότερα μηνύματα στο twitter αφορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ (36.565), με τη ΝΔ να ακολουθεί αρκετά πίσω (22.685). Το ΠΑΣΟΚ έρχεται στη τρίτη θέση (13.388) ακόμα κι αθροιστούν τα νούμερα του ΠΑΣΟΚ με τα νούμερα της ΕΛΙΑΣ.
Στο διάγραμμα 3 εμφανίζεται το πλήθος των tweets την Κυριακή των ευρωεκλογών (25-05-2014). Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βρίσκεται στην πρώτη θέση (26.3% των συνολικών μηνυμάτων), τα tweets για το ΠΑΣΟΚ αθροιζόμενα με της ΕΛΙΑΣ φθάνουν στο 29.8%.

Διάγραμμα 3: Πλήθος tweets ανά παράταξη στις 25-04-2014

Στη τρίτη θέση βρέθηκε η ΝΔ, στην τέταρτη το Ποτάμι, στην πέμπτη η Χρυσή Αυγή και ακολούθησε η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ.

Ποιες ώρες έγιναν τα περισσότερα tweet
Διάγραμμα 4: Πλήθος tweets ανά ώρα στις 25-04-2014

Τα περισσότερα tweets έγιναν μια ώρα πριν την ανακοίνωση των πρώτων exit poll. Από τις 6 το απόγευμα ο αριθμός των tweet εκτοξεύται και το ενδιαφέρον παραμένει αυξημένο για τις επόμενες ώρες.

Ανάλυση ανά κόμμα
To πρώτο μέρος της έρευνας έδωσε μια συνολική εικόνα. Για να αποτυπωθούν οι τάσεις, αναλύονται τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν προεκλογικά και ο ποιοτικός χαρακτήρας των μηνυμάτων (θετικά-αρνητικά-ενημερωτικά/ουδέτερα)για κάθε κόμμα.

Διάγραμμα 5: Χαρακτήρας tweets μεταξύ 22-24 Μαϊου 2014, ανά παράταξη

ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα, στο οποίο ο θετικός χαρακτήρας των μηνυμάτων, υπερέχει ξεκάθαρα του αρνητικού. Σχεδόν έξι στα δέκα μηνύματα που δημοσιεύθηκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν θετικά για το κόμμα.
Το πρώτο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κυριάρχησε στην κοινότητα του twitter και διαμορφώθηκε ισχυρό κλίμα υπέρ του κόμματος.
Βασικά θέματα συζήτησης
Το wordcloud (διάγραμμα 6), απεικονίζει τα σημαντικότερα θέματα που συζήτησαν οι χρήστες που αναφέρθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το μέγεθος της λέξης δείχνει πόσες φορές αναφέρθηκαν οι χρήστες σε αυτή. Όσο μεγαλύτερη τόσες περισσότερες οι αναφορές.

Διάγραμμα 6: Word cloud- Σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν στα tweets μεταξύ 22-24 Μαΐου, που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν τους χρήστες που έγραψαν για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το "προβάδισμα" που διαφαινόταν από τις "δημοσκοπήσεις", οι "συγκεντρώσεις", οι "ευρωεκλογές" κλπ.
Θετικές αναφορέςΗ επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται στο γεγονός ότι κατάφερε μέσα από το twitter, να μεταδώσει τα συνθήματα του, τις προτάσεις του, τις δραστηριότητες των υποψηφίων, τις συγκεντρώσεις, ακόμη και τις ανακοινώσεις του κόμματος. Χιλιάδες πολίτες εξελίχθηκαν σε πομπούς που αναμετέδιδαν τα μηνύματα που ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να επικοινωνήσει.Μεγάλες διαστάσεις πήρε το θέμα που προέκυψε με το επίμαχο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το Σάββατο 24-05. Στο twitter αναδείχθηκε ως μείζον θέμα και σε αντίθεση με το περιεχόμενο του δελτίου, διαμορφώθηκε μία ισχυρή τάση υπέρ του κόμματος. Αυτή η τάση ενίσχυσε τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στο twitter.Χαρακτηριστικά tweets (πρέπει να τονιστεί ότι αποτυπώνουμε τα tweets έτσι όπως δημοσιεύθηκαν χωρίς να παρεμβαίνουμε):"Ελπίζουν να μας παραμιθιασουν ξανά αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.... Τώρα θα ψηφησουμε αυτον που αξίζει να βγει τον Σύριζα...""Έχει πέσει τόση προπαγάνδα υπερ σταθερότητας που θα πάει να ψηφίσει Σύριζα κι ο καναπές και τα τραπεζάκια του σαλονιού."Μεγάλη έκταση πήραν και τα tweet που ειρωνεύονταν την προσπάθεια να συνδεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή. Επίσης, στην κοινότητα του twitter σχολιάστηκαν όλα τα επιχειρήματα που διαχρονικά έχουν προβληθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.Χαρακτηριστικά tweets:"Σε λίγο η ΝΔ θα βγάλει καμιά φώτο Τσίπρα με Σαμαρά και θα πει να το ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με ακροδεξιούς"."40 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετά. Ας δοκιμάσουμε και κάτι άλλο. Αυτή η ΝΔ φαίνεται καλό κόμμα""περιμένω ανακοίνωση από την Νέα Δημοκρατία ότι για τον σεισμό φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ""Τι περιμένει ο Σύριζα για να καταδικάσει τον σεισμό από όπου κι αν προέρχεται;""Θα βγει ο σύριζα κι οι παραλίες αναξιοποίητες θα ρημάζουν μέσα στην άμμο και τα βότσαλα.""Ποιος άνοιξε στην κερκόπορτα κι έπεσε η Πόλη; Μήπως μέλος της τοπικής ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντινούπολης;"
Αρνητικές αναφορέςΣτις αναφορές εναντίον του κόμματος, κυριάρχησε το θέμα της "προσέγγισης" του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Μεγάλη έκταση σχετικά με το θέμα, πήρε η δήλωση Τατσόπουλου, ο οποίος σε τίτλο εφημερίδας φέρεται να υποστήριξε ότι: "Αν δεν είχα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θα έφευγα σήμερα". Επίσης, στα αρνητικά, περιλαμβάνονται κάποια video με τις"γκάφες" του ΣΥΡΙΖΑ και video που επιχειρούσαν να ταυτίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.
Ενημερωτικές- ουδέτερες αναφορέςΗ πλειοψηφία των ενημερωτικών αναφορών, σχετίζονται με την αναπαραγωγή των δημοσκοπήσεων. Και τα ενημερωτικά μηνύματα λειτούργησαν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια ότι υπήρχαν εκατοντάδες δημοσιεύσεις με δημοσκοπήσεις που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός κλίματος νίκης του κόμματος.

Νέα ΔημοκρατίαΤο αντίθετο ακριβώς κλίμα διαμορφώθηκε για τη ΝΔ, όπου σχεδόν έξι στα δέκα μηνύματα που δημοσιεύθηκαν για το κόμμα είχαν αρνητικό χαρακτήρα.Το διάγραμμα 7, μας δείχνει ποια είναι τα σημαντικότερα θέματα που συζήτησαν οι χρήστες του twitter που αναφέρθηκαν στη ΝΔ.
Διάγραμμα 7: Word cloud- Σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν στα tweets μεταξύ 22-24 Μαΐου, που αφορούν τη ΝΔ.

Οι περισσότερες αναφορές ήταν σχετικές με τον "ΣΥΡΙΖΑ", τον "Σαμαρά", τη "συγκέντρωση", τον "Πανο Καμμένο" τον "Γιαννόπουλο" κλπ.

Αρνητικές αναφορές
Τα θέματα που απασχόλησαν -με αρνητική διάθεση- τους χρήστες ήταν η συγκέντρωση του κόμματος στο Σύνταγμα και ο φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και απεικόνιζαν το πλήθος από διαφορετικές οπτικές γωνίες εμφανίζοντας μία σχεδόν άδεια πλατεία. Οι χρήστες του twitter "ακύρωσαν" το όποιο θετικό μήνυμα ανέμενε η ΝΔ από τη συγκέντρωση και την ανέδειξαν ως τεράστια επικοινωνιακή αποτυχία.
Χαρακτηριστικά tweets:
"Τι πραγματικά συμβαίνει στο Σύνταγμα vs Τι σου δείχνουν τα κανάλια! (photos)"
Μεγάλες διαστάσεις πήρε και ένα tweet του χρήστη Panos Kammenos:
"Στην Πτολεμαίδα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαμε τριπλάσιους..."Αραιή και μικρή η συγκέντρωση της ΝΔ"
Στα αρνητικά tweets, συμπεριλαμβάνονται σχόλια για την υποψήφια ευρωβουλευτή του κόμματος Φωτεινή Τομαή, η οποία απασχόλησε με δύο φερόμενες ως δηλώσεις της, η πρώτη για το ρόλο του ΝΑΤΟ και την κρίση την Ουκρανία και η δεύτερη σχετικά με την οικονομική κρίση.
Χαρακτηριστικά tweets για την υποψήφια:
Ελλάδα θα πρέπει να πολεμήσει κατά της Ρωσίας στο πλευρό του ΝΑΤΟ"
"Να βοηθήσουμε όλοι τη ΝΔ ! Η Τομαή δεν έχει λεφτά να σπουδάσει παιδί στη Βοστώνη"
Στα αρνητικά θέματα, εντάσσεται και ο σχολιασμός εναντίον του κόμματος μετά την παραίτηση Γιαννόπουλου.

Θετικές αναφορές
Στις θετικές αναφορές συμπεριλαμβάνονται μηνύματα που αναμετέδιδαν δηλώσεις σχετικές με την ανάγκη να διατηρηθεί η κυβερνητική σταθερότητα, καλέσματα χρηστών για να στηριχθεί η ΝΔ και τα video εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Ενημερωτικές αναφορές
Και στην περίπτωση της ΝΔ, τα ενημερωτικά tweets σχετίζονται με δημοσκοπήσεις, άρθρα χρηστών για τις εκλογές και αναδημοσιεύσεις θεμάτων από διάφορα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Δείτε αύριο, Σάββατο στο τρίτο μέρος της έρευνας ποια θέματα συζητήθηκαν και πώς αντιμετώπισαν οι χρήστες του twitter τα κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ, Ποτάμι και Χρυσή Αυγή.

(ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr/)
Keywords
twitter, συριζα, media, ελλαδα, ερευνα, media, χρυση αυγη, exit poll, νεα δημοκρατια, ανεξαρτητοι ελληνες, εκλογες, newsbomb, εταιρεία, analytics, tweet, tweets, ΠΑΣΟΚ, μαΐου, δημαρ, exit, δημοσκοπηση, οφείλεται, ΑΝΤ1, τσιπρας, σαμαρας, νέα, video, καμμενος, συνταγμα, νατο, μμε, πηγη, http, μυστικες δημοσκοπησεις, exit polls, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, exit polls 2014, ξανα, κομματα, οικονομικη κριση, μια ημερα, το θεμα, αδεια, αυγη, γνωμη, γωνιες, δημοκρατια, θεμα, μμε, ουκρανια, πτολεμαιδα, φωτογραφιες, φωτο, ωρα, αυξηση, αρθρα, αξιζει, βρισκεται, γεγονος, δευτερα, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, δυναμικο, ευρω, ελια, εβδομαδα, εννοια, εξι, επιτυχια, ερχεται, εταιρεία, υπηρχαν, θετικο, εικονα, κλιμα, κομμα, λεφτα, μαΐου, μειζον, μηνυματα, νατο, οφείλεται, παιδι, πεμπτη, ρολο, σαββατο, συγκεντρωση, συνθηματα, σχολια, ταση, τριτη, φταιει, φορα, χρυση, ωρες, analytics, cloud, http, exit, ηλεκτρονικα, κυριακη, newsbomb.gr, tweet, tweets, θεματα, θετικα
Τυχαία Θέματα