Ο Δένδιας δεν γνώριζε ότι πάει να υπογράψει στο Κάιρο...


Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε την Παρασκευή την αποκάλυψη ότι την ώρα της διαπραγμάτευσής του στο Κάιρο -για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών με την Αίγυπτο- τηλεφώνησε ο....

υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενημέρωση.

Ο Δένδιας τόνισε ότι και η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ενήμερες για την ελληνοαιγυπτιακή
συμφωνία που σφραγίστηκε την Πέμπτη, και ανέφερε ως απόδειξη το τηλεφώνημα του Μάικ Πομπέο την ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

«Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο», είπε.

Την ίδια ώρα, ο Δένδιας αφού υποστήριξε ότι ο Πομπέο κάλεσε για ενημέρωση, δεν έκρυψε ότι και ο ίδιος εξεπλάγη με την ταχεία πρόοδο των διαπραγματεύσεων, μαθαίνοντας λίγο πριν αναχωρήσει για το Κάιρο ότι η συμφωνία ήταν ουσιαστικά έτοιμη προς υπογραφή.

«Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω, πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν. Έγινε φανερό στις 10 το πρωί που είχα την τελευταία προ αναχώρησης συνομιλία με τον (αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών) Σάμεχ Σούκρι ότι οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες. Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες με Σούκρι την προηγούμενη μέρα μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες η τελευταία στις 12.45 το πρωί και υπήρχε και σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στις 6.30 το απόγευμα. Η συμφωνία ήταν κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας που το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαιτέρα έντονη», δήλωσε.

«Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες με Σούκρι την προηγούμενη μέρα μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες η τελευταία στις 12.45 το πρωί και υπήρχε και σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στις 6.30 το απόγευμα. Η συμφωνία ήταν κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας που το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαιτέρα έντονη» πρόσθεσε.

Στην ίδια συνέντευξη στον ΣΚΑΪ είπε ότι «η συμφωνία είναι προϊόν πολλής προεργασίας, γνώμης ειδικών από το εξωτερικό, της ειδικής νομικής υπηρεσίας, έχει σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για κάποια στιγμή μελλοντική διαπραγμάτευση με Λιβύη, και επίσης έχει πρόβλεψη για συμφωνίες με άλλες χώρες αναφέρομαι στην Κύπρο και κάποια στιγμή και την Τουρκία αν το επιθυμεί, αν και δεν το βρίσκω πολύ κοντινό αν κρίνω από τις αντιδράσεις της».

Έκανε γνωστό ότι τόσο η συμφωνία με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο, θα έρθουν το επόμενο διάστημα προς επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο.

«Η αντιπολίτευση θα ενημερωθεί»
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι «η αντιπολίτευση θα πάρει πλήρη φάκελο με έγγραφα, δεν έχουμε κρυφή διπλωματία. Θα συναντηθώ και με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Για τον τρόπο διαπραγμάτευσης υπήρξε ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από τον κ. Μητσοτάκη. Επίσης έχω απόλυτη γνώση του φακέλου των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων γύρων, ξέρω τι επεδίωξαν τα κόμματα που κυβέρνησαν»...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, πατήστε εδώ...

πηγη thepressproject.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα