Μουντζούρες σαν του Αννάμ τα στίγματα, δεν σβήνουνε ποτέ...

Κρούσματα φλυαρίας και άστοχες επιλογές ακόμη και σε κρίσιμα πεδία, όπως είναι τα εθνικά θέματα.

Υπάρχουν στιγμές που η κυβέρνηση ρετάρει σαν προβληματικός κινητήρας. Φλυαρία, άστοχες επιλογές και βιαστικές δηλώσεις… Παραείναι πολλά τα κρούσματα για να τα...

προσπεράσεις. Κρούσματα ακόμη και σε κρίσιμα πεδία, όπως τα εθνικά θέματα. Συγκεκριμένα:

1)Τι ανοησίες ήταν αυτές περί άσχημων καιρικών συνθηκών που δήθεν ανάγκασαν το «Oruc Reiς» να περιφέρεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα; Αν απευθύνονται σε κρετίνους, αυτό μπορείς να το πείς (για τις…καιρικές συνθήκες) ,δήλωσε ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντώνης Αντωνιάδης. Eύστοχο και δηκτικό σχόλιο. Δεν χρειάζονται περισσότερα.

2) Που ακούστηκε να αποκαλύπτει ο Υπουργός Άμυνας τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό για τη νέα τουρκική πρόκληση; Τι εξυπηρετεί η αποκάλυψη αυτή; Την εγκαρδίωση των Ελλήνων; Συγγνώμη, ουδόλως υπηρετείται αυτός ο στόχος με τέτοιου είδους αποκαλύψεις. H κοινοτοπία περί ψυχραιμίας λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ούτε, βέβαια, ησυχάζει ο κόσμος όταν ακούγεται ή να υπονοείται κάθε τρεις και λίγο η λέξη «πόλεμος». Λίγες, μετρημένες και στιβαρές δηλώσεις για την ετοιμότητα της χώρας αρκούν. Τα υπόλοιπα, εκ του περισσού. Φλύαρα, αχρείαστα και βλαπτικά.

3)Τι σόι τροπολογία ήταν αυτή για το ποδόσφαιρο; Μάλλον για αποθέωση της κουτοπονηριάς πρόκειται: δεν πέφτει ο ΠΑΟΚ, αλλά χάνει βαθμούς, οπότε το πρωτάθλημα πάει στον Ολυμπιακό. Το αποτέλεσμα; Δυσαρεστημένες και οι δύο ομάδες, μυρωδιά από θειάφι στην Θεσσαλονίκη-και γενικώς στην Βόρεια Ελλάδα- και αναταράξεις στην κυβέρνηση και στο κυβερνών κόμμα.

4)Τι είδους χειρισμός ήταν αυτός στην υπόθεση Σαμαρά; Στην αρχή, διαρροές ότι είναι άρρωστος. Μετά, ότι έδωσε εξηγήσεις και το θέμα θεωρείται λήξαν. Και, όταν προέβη σε σκληρή δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός, εντυπωσιακή κυβερνητική αναδίπλωση και αλγεινές εντυπώσεις που μένουν.

5)Μέγα πρόβλημα η ακατάσχετη ροή μεταναστών και προσφύγων, που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Όμως η επιλογή για…φράγματα στη θάλασσα ήταν δείγμα παροιμιώδους αμηχανίας και βιαστικών κινήσεων. Ασε που, απ΄ο,τι γράφεται, δεν είναι βέβαιο ότι υπήρξε συνεργασία και συνεννόηση ανάμεσα στα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αμύνης.

6)Σάλος από τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για την πρώτη κατοικία, οργισμένη αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αναπόφευκτες οι διευκρινίσεις από τον υπουργό. Αλλά όταν ακούς διευκρίνιση, αστοχία ή γκάφα μυρίζει. Και διερωτάται κανείς, γιατί δεν έλεγε εξ αρχής ο κ.Γεωργιάδης ότι εννοεί τους (υπαρκτούς) μπαταχτσήδες και έμπλεξε με τη λέξη απόλυτη(προστασία) και προσπαθεί ακόμη να ξεμπλέξει;

7)Προ ημερών, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που θεωρείται σοβαρός άνθρωπος, ξιφούλκησε εναντίον της απλής αναλογικής, λέγοντας ότι οδήγησε στον Χίτλερ. Αναγκάστηκε να καταφύγει και αυτός σε διευκρινίσεις, αλλά η ζημιά για την κυβέρνηση είχε γίνει. Κάτι τέτοιες μουντζούρες είναι σαν του Αννάμ τα στίγματα. Δεν σβήνουνε ποτέ.

Υπάρχουν κι άλλα κρούσματα φλυαρίας ,αστοχίας και φωτοβολίδων που δημιουργούν πρόσκαιρες εντυπώσεις. Και όπως επισημάνθηκε εισαγωγικώς, παραείναι πολλά -και δή για νέα κυβέρνηση. Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Με τον τρόπο τους, οι εξαιρέσεις αυτές -παραφράζοντας έναν στίχο τραγουδιού-είναι σα να λένε στους υπόλοιπους (υπουργούς), λιγότερες μουντζούρες, και πιο πολλή δουλειά...

Γιάννης Τριάντης
Πηγή: newpost.gr
Keywords