Καταδικασμένο σε "αφωνία" το περιβόητο στικάκι;

Μπορεί ή δεν μπορεί να έχει "πειραχτεί" το διάσημο πια στικάκι που περιέχει τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ δίχως να αφήσει ίχνη; Τι λέει στο Newsit o έμπειρος καθηγητής ψηφιακών συστημάτων Σωκράτης Κάτσικας.

Το περιβόητο στικάκι που έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας τείνει να γίνει ανέκδοτο στη συνείδηση του κόσμου καθώς είναι πια δεδομένο πως υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στη........
διαλευκανση αυτής της υπόθεσης.

Το θέμα ωστόσο είναι απλό. Μπορεί κάποιος να παρέμβει στο στικάκι δίχως να
αφήσει ίχνη;

Οπως δήλωσε ο Καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, Σωκράτης Κάτσικας "όλα τα μέσα αποθήκευσης οποιασδήποτε τεχνολογίας εκτός από τα αρχεία τα οποία αποθηκεύουν, αποθηκεύουν και πληροφορίες σχετικές με τα αρχεία που στην τεχνική γλώσσα λέγονται μεταδεδομένα.

Ανάμεσα σε αυτά τα μεταδεδομένα περιλαμβάνονται και πληροφορίες σχετικά με το πότε δημιουργήθηκε ένα αρχείο, πότε προσπελάστηκε για τελευταία φορά και ουτω καθεξής.

Επομένως είναι δυνατό μέσα από μια τέτοια συσκευή αποθήκευσης να βρει κανένας πότε ακριβώς έγινε μια αλλαγή, ή μια προσπέλαση σε ένα αρχείο ή πότε έγινε η πρώτη εγγραφή. Ωστόσο επειδη αυτά τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα μέσα στο ίδιο το μέσο αποθήκευσης υπάρχουν εργαλεία τα οποία είναι δυνατόν να τροποποιήσουν αυτά τα μεταδεδομένα.

Ενα παράδειγμα είναι οτι μπορεί να βγάλει κάποιος μια φωτοτυπία ενός εγγράφου, πάνω στη φωτοτυπία να αλλοιώσει την ημερομηνία δημιουργίας του εγγράφου, μετά να βγάλει μια καινούργια φωτοτυπία και τελικά η ημερομηνία του εγγράφου να μην έχει καμία σχέση με την πραγματική.

Σε ένα δικαστήριο λοιπόν εάν ένας ειδικός ρωτήσει εάν έχει ή δεν έχει τροποποιηθεί το στικάκι η απάντηση είναι οτι "είναι δυνατό να έχει τροποποιηθεί χωρίς να έχουν μείνει ίχνη" είπε τέλος ο κύριος Κάτσικας.
Keywords
Τυχαία Θέματα