Καμμένος: Χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ζήτησαν βοήθεια από Ελλάδα-Κύπρο σε θέματα εξοπλισμών

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων καθιστούν το ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας κομβικό, και συνεπώς η ανάπτυξη της συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική. Σε αυτό καταλήγουν οι Υπουργοί Κύπρου και Ελλάδας...
,
Χριστόφορος Φωκαΐδης και Πάνος Καμμένος, οι οποίοι παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν σήμερα ημερίδα αμυντικής βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Ο κ. Φωκαΐδης τόνισε ότι στρατηγική της Κύπρου είναι να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής αμυντικής ολοκλήρωσης. Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στις στρατηγικές συμμαχίες των δύο χωρών με το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο.

O κ. Φωκαΐδης είπε πως η αμυντική σύζευξη Ελλάδας - Κύπρου ήταν και παραμένει τόσο στενή που αποτελεί υστέρηση που δεν καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να ανακαλύψουμε τους διαύλους αυτής της επιχειρηματικής συνεργασίας, που μπορεί να καταστεί πολλαπλώς καρποφόρα και για τις δύο χώρες και για τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόσθεσε πως θα διερευνηθεί και το πώς αυτού του είδους η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί και με άλλες ευρωπαϊκές αλλά και γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ.
O Πάνος Καμμένος, αναφέρθηκε στους οργανισμούς στους οποίους είναι μέλη η Ελλάδα και η Κύπρος και με ποιες άλλες χώρες συνομιλούν, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν για τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Από τη μια πλευρά, είπε, οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ και οτιδήποτε παραχθεί θα έχει την ταυτότητα του ευρωπαϊκού προϊόντος, και από την άλλη η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ ,ενώ οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να είναι στενοί συνεργάτες τόσο με το Ισραήλ όσο και με χώρες του αραβικού κόσμου, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία. Παράλληλα, πρόσθεσε, ζητήθηκε από Κύπρο και Ελλάδα βοήθεια από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, σε θέματα άμυνας, εξοπλισμών και τεχνολογίας.

Μιλώντας για το θέμα των εξελίξεων στην ΕΕ, ο κ. Καμμένος είπε πως ενώ παλαιότερα απαγορευόταν η χρηματοδότηση σε αμυντικά προγράμματα, με τη νέα πολιτική έγινε η αρχή της χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας. Πρόσθεσε πως σκοπός είναι κάποια κονδύλια που δίνονταν από την ΕΕ στο παρελθόν και δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, να διοχετευτούν σε πραγματικά προγράμματα και έρευνες που θα οδηγήσουν σε πραγματικά προϊόντα, δίδοντας ως πρόσφατα παραδείγματα τη χρήση των πολιτικών drones, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και του διαδικτυακού πολέμου.

Πηγή: Protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα