Η απόλυτη «κόλαση» στο Λίβανο – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χαρίρι – Εντείνονται οι φόβοι για εμφύλιο

Άγριες καταστάσεις προβλέπονται στον Λίβανο, όπως είχε προβλέψει το Πενταπόσταγμα.

Έπειτα από δύο εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ – Χαρίρι ανακοίνωσε την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν ως απάντηση στις διαδηλώσεις, λέγοντας πως έφθασε «σε αδιέξοδο».

Ο Χαρίρι, ο οποίος ήταν στο «τιμόνι» της χώρας από τον Δεκέμβριο του 2016, ανακοίνωσε την παραίτησή του με διάγγελμα που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση....

Στο κέντρο της Βηρυτού,
μαυροντυμένοι άνδρες κραδαίνοντας ραβδιά και σωλήνες κατέστρεψαν έναν καταυλισμό αντικυβερνητικών διαδηλωτών που ήταν το σημείο όπου συνέκλιναν οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα εναντίον μιας πολιτικής ελίτ που κατηγορείται για ασύστολη διαφθορά και ώθηση του Λιβάνου προς την οικονομική κατάρρευση.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι αποκλεισμένοι από τους διαδηλωτές δρόμοι πρέπει να ξανανοίξουν και άφησε να εννοηθεί ότι οι διαδηλωτές χρηματοδοτούνται από τους ξένους εχθρούς της οργάνωσης και εφαρμόζουν τη δική τους ατζέντα.

Καπνός υψωνόταν από ορισμένα αντίσκηνα που πυρπολήθηκαν. Νωρίτερα, υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και της Άμαλ επέδραμαν στην περιοχή, στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας «Σιίτης, Σιίτης» αναφερόμενοι στους εαυτούς τους και βρίζοντας τους διαδηλωτές.

«Με το αίμα μας και τις ζωές μας προσφέρουμε τους εαυτούς μας θυσία για σένα, Ναμπίχ», φώναζαν αναφερόμενοι στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, επικεφαλής του Κινήματος Άμαλ. «Ακολουθούμε το κάλεσμά σου, ακολουθούμε το κάλεσμά σου, Νασράλα», πρόσθεσαν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επενέβησαν για να σταματήσουν την επίθεση, κατά την οποία οι διαδηλωτές χτυπήθηκαν με ραβδιά και καλούσαν σε βοήθεια καθώς έτρεχαν να σωθούν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Τελικά έγινε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις 17 Οκτωβρίου έχουν παραλύσει τον Λίβανο σε μια συγκυρία βαθιάς οικονομικής κρίσης — οι τράπεζες είναι κλειστές σήμερα για δέκατη ημέρα, όπως και τα σχολεία και οι επιχειρήσεις.

Η παραίτηση του Χαρίρι θα είναι μια πρόκληση για την ισχυρή Χεζμπολάχ — ο Νασράλα έχει πει δύο φορές πως είναι εναντίον μιας τέτοιας κίνησης, επικαλούμενος τον κίνδυνο ενός κενού.

Ο Χαρίρι επιδίωξε την περασμένη εβδομάδα να εκτονώσει τη λαϊκή οργή μέσω μιας δέσμης μεταρρυθμιστικών μέτρων που συμφώνησε με τους άλλους σχηματισμούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, περιλαμβανομένης της Χεζμπολάχ.

Αλλά χωρίς άμεσα βήματα για τη θεσμοποίηση αυτών των μέτρων, αυτά δεν ικανοποίησαν τους διαδηλωτές τα αιτήματα των οποίων περιλαμβάνουν την παραίτηση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Μια από τις πηγές, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος εκτός του Κόμματος Το Μέλλον του Χαρίρι, δήλωσε στο Ρόιτερ πως ο πρωθυπουργός «το πιθανότερο» θα ανακοινώσει σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα