Η αντιπρόταση Αυστρίας, Ολλανδίας, Σουηδίας Δανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης – Νέο «όχι» Κουρτς

Τη δική τους αντιπρόταση στη γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης καταθέτουν η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία. Μέσω non paper που διέρρευσε το Σάββατο, οι τέσσερις χώρες θέτουν τις δικές τους «κόκκινες γραμμές».

Υπενθυμίζεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν προτείνουν τη σύσταση ενός προγράμματος 500 δισ. ευρώ, με τους πόρους να προέρχονται από κοινή έκδοση χρέους μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
και να διανέμονται στις περιοχές και τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από τις
οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεν πρόκειται δηλαδή με δάνεια βάσει προγράμματος, αλλά για επιχορηγήσεις. Ωστόσο, η έγκριση της πρότασης απαιτεί ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Βασικοί άξονες της αντιπρότασης

• Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να κλείσει εντός διετίας
• Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων
• Τα δάνεια αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και μελλοντική δημοσιονομική προσαρμογή

Σύμφωνα με τα τέσσερα κράτη, «στόχος είναι η χορήγηση έκτακτης και στοχευμένης χρηματοδότησης και η προσφορά δανείων με ευνοϊκούς όρους στις χώρες που επηρεάσθηκαν περισσότερο από την κρίση. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε εργαλεία ή μέτρα που οδηγούν σε αμοιβαιοποίηση χρέους και σημαντικές αυξήσεις στον προϋπολογισμό της Ένωσης».

«Να αποτραπεί η πλήρης αμοιβαιοποίηση του χρέους»

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό σταθμό Deutschlandfunk ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για την αντιπρόταση των βορείων κρατών.

Αναφερόμενος στο γαλλογερμανικό σχέδιο, ο κ. Κουρτς τονίζει ότι το θεωρεί «κατά βάση καλό». Απαιτείται ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση και η βοήθεια θα πρέπει να ρέει γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία. Θα πρέπει όμως να γίνει μια συζήτηση για το «πώς», δηλαδή αν η βοήθεια θα δοθεί προς περιοχές και κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την πανδημία ως επιχορήγηση η οποία δεν θα πρέπει να επιστραφεί ή ως έντοκο δάνειο. Όπως δηλώνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, «θέλουμε να βοηθήσουμε, θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά είμαστε επίσης αφοσιωμένοι στο λαό της χώρας μας», με άλλα λόγια, βοήθεια ναι, αλλά τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν.

«Πολύ πιο σημαντικό» είναι όμως να καθορισθεί ένας χρονικός περιορισμός για την παροχή της έκτακτης βοήθειας. Με το μέτρο αυτό θα αποφευχθεί να μετατραπεί η ΕΕ σε «ένωση χρέους». Σύμφωνα με τον κ. Κουρτς, πολλές χώρου του Νότου και η Γαλλία αξιοποιούν κάθε ευκαιρία προς την κατεύθυνση της «πλήρους αμοιβαιοποίησης του χρέους» των κρατών/μελών της ΕΕ. «Αυτό πρέπει να παρεμποδιστεί», επισημαίνει ο αυστριακός καγκελάριος για να τονίσει στη συνέχεια ότι «στο τέλος της ημέρας όλοι πρέπει να συμφωνήσουν».

Πηγή: Skai.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα