Εξαιρετικό βίντεο δείχνει πως δημιουργήθηκε η κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Τι είναι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους; Είναι η αποτυχία του ευρώ» ξεκινά βίντεο τουBloomberg που – με απλουστευτικό τρόποκαι χωρίς να αποφεύγει να αναπαράγειπροκαταλήψεις περί ηθικών (οικονομικά) Γερμανών και ανήθικων Ελλήνων – επιχειρεί να….εξηγήσει τους λόγους των σημερινών δεινών.
Αναφέρει πως χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία έφτασαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, απειλώντας να συμπαρασύρουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Ανατρέχοντας στην ευρωπαϊκή ιστορία εξηγείται
ότι σπάνιες ήταν οι περίοδοι της ειρήνης μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών και ότι πάντα υπήρχαν φραγμοί και εμπόδια στην οικονομική συνεργασία, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κατέστρεψε την Ευρώπη, προσθέτει ο αφηγητής, αναφέροντας ότι με την Ένωση του Άνθρακα και του Χάλυβα έγινε μια πρώτη προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην συνεργασία.Με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου άνοιξε ο δρόμος για μία ενωμένη Ευρώπη και με τη συνθήκη του Μάαστριχτ για την νομισματική ενοποίηση. Πρόβλημα εξ’ αρχής στάθηκε το γεγονός πως η νομισματική ένωση δεν συνοδεύτηκε από δημοσιονομική εναρμόνιση, καθώς οι εθνικές οικονομικές πολιτικές διέφεραν.Σύμφωνα με τον αφηγητή οι φτωχότερες χώρες όπως η Ελλάδα, με την είσοδό τους στην ΕΕ βρέθηκαν σε θέση να δανείζονται σε πρωτόγνωρο βαθμό χρησιμοποιώντας την «πιστωτική κάρτα» της Γερμανίας, ηγέτιδας οικονομικής δύναμης στην ΕΕ. Τα χρήματα αυτά, αναφέρεται επίσης, χρησιμοποιήθηκαν από τους πολιτικούς για να επανεκλέγονται, για να δημιουργούν καθεστώς προνομίων και για πρόωρες συντάξεις.Όσο υπήρχε η δυνατότητα δανεισμού, τα χρέη ξεπληρώνονταν με δανεικά αλλά με την στεγαστική κρίση στις ΗΠΑ το 2008 – λόγω του παγκοσμιοποιημένου διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος – ο δανεισμός σταμάτησε και η ελληνική οικονομία δεν μπορούσε να λειτουργήσει καθώς η στρόφιγγα των κονδυλίων έκλεισε.Την κατάσταση εκλήθη να σώσει η Γερμανία, η οποία δέχτηκε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναβρεθεί η ΕΕ στο ίδιο αδιέξοδο.Ωστόσο ούτε αυτή η λύση είναι αποτελεσματική αφού χάνονται θέσεις εργασίας και «ο κόσμος είναι θυμωμένος» και κατεβαίνει στους δρόμους όπως αναφέρεται. Από την άλλη πλευρά, ούτε το δημοσιονομικό περιβάλλον εξυγιαίνεται καθώς η κυβέρνηση δεν εισπράττει από τους φόρους, ενώ – τέλος – ο πόνος είναι «πολιτικά ανυπόφορος».
Keywords
Τυχαία Θέματα