Αβλαβής ή βλαμένη διέλευση και η συμβατική διπλωματία

γράφει ο Κων/νος Σπ. Δρακάτος
Πολύ τακτικά ακούμεότι κάποιο πλοίο, κυρίως του πολεμικούΝαυτικού του καλού μας εξ ανατολώνγείτονα, εθεάθη κάπου κοντά στο Σούνιοή σε κάποια άλλη ακτή μας. Το γεγονός,λένε οι αρχές μας, είναι σοβαρό καιτρέχουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτραγια να προστατεύσουμε την εθνική μαςεδαφική ακεραιότητα. Αμέσως ένα πλοίοτου δικού μας πολεμικού Ναυτικού ή τουΛιμενικού βγαίνει στο κατόπι του.
Η όλη σκηνή φαίνεταισ’ εμάς τους αδαείς περίτα της ακεραιότητας, ανούσια μιας καιτο πλοίο αυτό απλώς πλέει στα χωρικάμας ύδατα. Αυτοί όμως που ξέρουνξεσηκώνονται, γιατί έτσι ........ορίζει
ηπολιτική και διπλωματική τάξη.

Εγώ δεν είμαι πολιτικόςούτε διπλωμάτης, επιπλέον δεν είμαιούτε ναυτικός, άρα βλέπω τα πράγματαανεπηρέαστος από κανόνες που ορίζουντις ενέργειες που η θεωρία, διδάσκει σ'αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών, σεπεριπτώσεις σαν αυτές των Τουρκικώνπλοίων, γιατί απλώς δεν τους ξέρω αυτούςτους κανόνες.
Αυτό όμως δεν μου αφαιρείτο δικαίωμα να κάνω μια λογική επεξεργασίατου γεγονότος. Σκέπτομαι λοιπόν, ότιένα πλοίο, έστω πολεμικό και έστω Τουρκικόκινείται σε περιοχή που δεν έχει λόγο νακινείται. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Αςαρχίσουμε από τα χειρότερα. Μπορεί ναπρόκειται για εισβολή και κατάληψη τηςχώρας μας ή μέρους αυτής, π.χ. του Σουνίουή της Εύβοιας; Αστεία πράγματα! Μπορείνα θέλει, ίσως, να δείξει ότι ο γείτονάςμας αμφισβητεί την κυριότητα των πλαζτων περιοχών αυτών; Μοιάζει με ποντιακόαστείο. Μπορεί, έστω, να θέλει να δείξειπόσο γενναίοι είναι γυροφέρνοντας σεκακόφημες γειτονιές, αν μας θεωρούντέτοιους; Ένταξη, σαχλαμάρες αλλά είπαμε,κάνουμε “λογική επεξεργασία” ενόςγεγονότος, δια της πρακτικής της ειςάτοπον απαγωγής, που μάθαμε στις πρώτεςτάξεις του γυμνασίου.
Απομένουν δύο ακόμαυποθέσεις: η μία ότι το πλοίο έχει βλάβηκαι κινείται σε περιοχές που θα μπορείεύκολα να ζητήσει βοήθεια (καλούτσικησκέψη) και η άλλη ότι το πλοίο έχασε τοδρόμο του και βρέθηκε σε ξένη γειτονιά!!!Ε', λοιπόν, αυτό είναι!!! Δεν έχει λόγο ναβρίσκεται εκεί που βρίσκεται, άραχάθηκε!!! Η πιθανότητα αυτή γίνεταιβεβαιότητα αν θυμηθούμε ότι ιστορικάη Οθωμανική Αυτοκρατορία παλαιότερακαι η Τουρκία εν συνεχεία, μπορεί να“διακρίθηκαν” σε πολλούς τομείς όπωςπ.χ. των γραμμάτων και των τεχνών, σύμφωνακαι με την κατά Σκάϊ, τηλεοπτική ιστορία,όπου μέχρι Πανεπιστήμια είχαν ιδρύσειστον Ελλαδικό χώρο πριν από 400 χρόνια(!), αλλά στην θάλασσα... Μάλτα γιοκ.
Σκέπτομαι λοιπόν, ότιαν αντιμετωπίζαμε έτσι το γεγονός,δηλαδή έβγαινε ανακοίνωση από κάποιοΥπουργείο άλλο από τα Εξωτερικών καιΆμυνας, π.χ. Προστασίας του πολίτη,Διεύθυνση Λιμενικού (δεν ξέρω πως λέγεταιακριβώς), που να έλεγε ότι εντοπίσαμεένα Τουρκικό πολεμικό πλοίο να περιφέρεταιασκόπως εντός των χωρικών μας υδάτων,προφανώς έχοντας χάσει τον δρόμο τουκαι του προσφέραμε βοήθεια οδηγώνταςτο, με συνοδεία δικού μας πλοίου, σεδιεθνή ύδατα, δείχνοντάς τους μάλιστακαι τον δρόμο για την επιστροφή στηνβάση του, τι θα έλεγαν; Ότι “εμείς τοστείλαμε για να σας κάνουμε πλάκα”; Όχιβέβαια, γιατί έτ
Keywords
Τυχαία Θέματα