“Ατομική βόμβα” η φλεγόμενη Αυστραλία

Περισσότερες από 200 πυρκαγιές μαίνονταν ακόμη το βράδυ του Σαββάτου ανά τη χώρα, μετά από μια ημέρα καταστροφικών συνθηκών, με θερμοκρασίες ρεκόρ και φωτιές τόσο ισχυρές που “δημιουργούν” ακόμη και τα δικά τους καιρικά φαινόμενα και τον τραγικό απολογισμό σε χαμένες ζωές, δασικές εκτάσεις, ζώα και περιουσίες να ανεβαίνει συνεχώς.

Ενώπιον μιας κρίσης που πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι άνευ προηγουμένου, πολιτικοί εκπρόσωποι δεν διστάζουν να προβούν σε ωμές δηλώσεις για το μέγεθος της καταστροφής...

Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Gladys Berejiklian είχε προειδοποιήσει για
το Σαββατοκύριακο ότι η κατάσταση θα ήταν “εξαιρετικά ασταθής” σημειώνοντας μάλιστα πως “ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα”, ενώ ο υπουργός μεταφορών της πολιτείας Andrew Constance τη στιγμή που το ίδιο του το σπίτι απειλούνταν από τις φλόγες στην πόλη Bega που εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο, δήλωνε στο ραδιόφωνο του ABC πως “αυτό δεν είναι πυρκαγιά, είναι ατομική βόμβα”.

Στο προάστιο Penrith του δυτικού Σίδνεϊ το θερμόμετρο άγγιξε το Σάββατο τους 48.9 βαθμούς Κελσίου καταγράφοντας την πιο ζεστή μέρα όλων των εποχών στην ιστορία του Σίδνεϊ.

Οι πυρκαγιές έχουν μετατρέψει σε αποκαΐδια μεγάλο μέρος των ακτών σε ΝΝΟ και Βικτώρια, καταστρέφοντας στο πέρασμά τους περισσότερα από 1.500 σπίτια, με τον απολογισμό των νεκρών συνολικά να φτάνει τους 24 μέχρι στιγμής από την αρχή της σεζόν. Σύμφωνα με τις αναφορές, μια από τις τελευταίες απώλειες ζωής ήταν στην πόλη Batlow της ΝΝΟ, ενός 47χρονου άνδρα που πάλευε με τις φλόγες και υπέστη καρδιακή προσβολή.

“Απόλυτα καταστροφική”, χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος στο νησί του Καγκουρώ (Kangaroo Island), Michael Pengilly, κάνοντας και αυτός τον παραλληλισμό με την ατομική βόμβα.

Περίπου ένα τρίτο του νησιού της Νότιας Αυστραλίας έχει σαρωθεί από τις πυρκαγιές, αφήνοντας πίσω και δύο νεκρούς, έναν 78χρονο πιλότο και τον 43χρονο γιο του.

Τα πτώματά τους βρέθηκαν σε αμάξι όπου φαίνεται να είχαν καταφύγει προσπαθώντας να ξεφύγουν με τη φωτιά όμως να τους προλαβαίνει.

Μόνο στο νησί, εκτιμάται ότι ο μισός πληθυσμός των κοάλα έχει χαθεί.

ΚΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

Ενδεικτική του επείγοντος της κατάστασης είναι η κινητοποίηση 3.000 εφέδρων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ δυνάμεις του υπουργείου άμυνας έχουν σπεύσει στη διάσωση εκατοντάδων που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε απομονωμένες κοινότητες προσπαθώντας να διαφύγουν από τις φλόγες.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση, με την υπουργό Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν να επιβεβαιώνει ότι είναι η “πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας” που καλείται να συνδράμει ένας τόσο μεγάλος αριθμός εφέδρων.

Η συμμετοχή του στρατού στην καταπολέμηση των φωτιών ακολουθεί την επιστράτευση του πολεμικού ναυτικού για την επιχείρηση διάσωσης κατοίκων και επισκεπτών που κατέφυγαν στην ακτή της Mallacoota στη Βικτώρια – από όπου οι φωτογραφίες με τον κόκκινο ουρανό που κατέκλυσαν τα social media.

Στην Αυστραλία έφτασαν και πυροσβέστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμβάλουν στην κατάσβεση.

“Η απόφαση αυτή μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερους άνδρες επί του πεδίου, περισσότερα αεροπλάνα στον ουρανό, περισσότερα πλοία στη θάλασσα”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Scott Morrison για την επιστράτευση των εφέδρων, την οποία και “διαφήμισε” μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, γεγονός για το οποίο επικρίθηκε έντονα από το κοινό.

Πολλοί χρήστες αποδοκίμασαν την κίνηση “πολιτικής διαφήμισης εν μέσω μιας καταστροφής”, με ενδεικτικό το σχόλιο του ομογενούς Κον Καραπαναγιωτίδη που χαρακτήρισε “το χειρότερο πράγμα το να κάνεις διαφήμιση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης με τόσους πολλούς θανάτους, φύση και σπίτια χαμένα και μισό δισεκατομμύριο ζώα νεκρά, είναι πέραν κάθε γούστου, τόσο αποκρουστικό, τόσο εκτός πραγματικότητας”.

Να σημειωθεί ακόμη πως και ο ίδιος ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Υπαίθρου RFS στη ΝΝΟ, Shane Fitzsimmons, εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ενημερώθηκε για την επιστράτευση των εφέδρων εκ των υστέρων μέσα από τα ΜΜΕ, χωρίς να έχει ειδοποιηθεί.

Ενώ καλωσόρισε την υποστήριξη, επισήμανε ότι χρειάζεται προγραμματισμός και εξήγησε ότι η έλλειψη ειδοποίησης προξενεί σύγχυση ιδιαίτερα “εν μέσω μίας από τις χειρότερες ημέρες” της κρίσης.

ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ

Οι αρχές εν τω μεταξύ προειδοποιούν ότι τα πύρινα μέτωπα θα συνεχίσουν ενεργά.

Ο επόπτης συμβάντων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Υπαίθρου Βικτώριας CFA, Andy Gillham, μιλώντας το Σάββατο στην The Age ενόψει μιας από τις πιο απειλητικές μέρες για την πύρινη λαίλαπα, δήλωνε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους οι φωτιές θα συνεχιστούν για τουλάχιστον οχτώ εβδομάδες ακόμη.

“Είμαστε μόλις στην αρχή του καλοκαιριού. Σε μια κανονική χρονιά θα ξεκινούσαμε να βλέπουμε τη σεζόν πυρκαγιών να κάνει δυναμική παρουσία αρχές Ιανουαρίου, αλλά ήδη σε αυτό το σημείο έχουμε πάνω από 1 εκατομμύριο εκτάρια καμμένης γης”, είπε ο κ. Gillham.

Την Κυριακή η Πυροσβεστική Υπηρεσία της ΝΝΟ ανακοίνωνε ότι οι συνθήκες ήταν ηπιότερες σε σχέση με το Σάββατο με περίπου 2.300 μέλη του σώματος να αντιμάχονται τα πύρινα μέτωπα.

Το ίδιο πρωί, οι κάτοικοι της Καμπέρας αντίκριζαν πορτοκαλί θολούς από τον καπνό ουρανούς, παρότι το πλησιέστερο μέτωπο ενεργούς φωτιάς βρισκόταν 60 χλμ. μακριά.

Η πρωτεύουσα να θυμίσουμε ότι την ημέρα της Πρωτοχρονιάς φιγουράριζε στην κορυφή της λίστα των πόλεων ανά τον κόσμο με τα μεγαλύτερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε κλίμακα εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία.

Και αυτά τη στιγμή που δεν υπάρχουν φωτιές στην Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας, με το ρίσκο βέβαια να είναι υψηλό, αλλά η Επικράτεια βρίσκεται “περικυκλωμένη” από τις πυρκαγιές που μαίνονται ανατολικά, δυτικά και νότιά της.
Keywords
Τυχαία Θέματα