Αίγυπτος προς Τουρκία: «Μείνετε μακριά από την αιγυπτιακή ΑΟΖ - Κάθε παραβίαση θα αντιμετωπιστεί»

Να μείνει μακριά από την αιγυπτιακή ΑΟΖ προειδοποίησε η Αίγυπτος την Τουρκία καθώς η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων στην περιοχή έχουν "ανοίξει την όρεξη" της Άγκυρας.

Μάλιστα η Αίγυπτος ανέφερε ότι βάσει συμφωνίας με την Κύπρο έχουν καθοριστεί τα όρια των ΑΟΖ
των δύο κρατών...
, κάτι που σημαίνει πως το Κάϊρο τίθεται εμμέσως εγγυητής και της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι βέβαια που απορρίπτει η Άγκυρα.

Έτσι το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης των οικονομικών δικαιωμάτων που έχει στην ανατολική Μεσόγειο βάσει της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων συνόρων που υπέγραψε το 2013 με την Κύπρο και η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή για κοιτάσματα αερίου.

Η ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος αερίου Ζορ το 2015 έχει προκαλέσει μια κούρσα ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που πιστεύεται ότι κρύβει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόβαλλε αντιρρήσεις για τη συμφωνία του 2013, όταν ανακοίνωσε πως η Τουρκία σχεδιάζει να αρχίσει σύντομα εργασίες εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο, θεωρώντας πως δεν υπάρχει κυπριακή ΑΟΖ καθώς σε αυτή δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα «δικαιώματα» των τουρκοκυπρίων.

Στην απάντηση ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Αμπού Ζέιντ προειδοποίησε εναντίον κάθε προσπάθειας να αμφισβητηθεί η συμφωνία του 2013 και δήλωσε πως αυτή έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

«Ο Αμπού Ζέιντ προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας να παραβιασθούν ή να μειωθούν τα δικαιώματα της Αιγύπτου σ' αυτή την περιοχή», αναφέρεται στη δήλωση και προστίθεται πως οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια «απορρίπτεται και θα αντιμετωπισθεί».
Keywords
Τυχαία Θέματα