Αυξάνονται οι κλοπές καταλυτών...


Οι καταλύτες βρίσκονται στο στόχαστρο και τα περιστατικά φαίνεται να έχουν τετραπλασιαστεί στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Ο... καταλύτης στο αυτοκίνητο αναλαμβάνει να μειώνει τα ρυπογόνα για την ατμόσφαιρα καυσαέρια που παράγονται από τον κινητήρα. Τα σπάνια μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του αποτελούν το ζητούμενο για τους δράστες, καθώς αυτά είναι που θα τους αποφέρουν κέρδος.
Για παράδειγμα η αξία του Παλλάδιου στη διεθνή αγορά μετάλλων έχει ξεπεράσει από το 2020 αυτή του χρυσού, φτάνοντας ακόμα και τα 3.000 δολάρια/ουγγιά. Παράλληλα, το Ρόδιο, τα
τελευταία δύο χρόνια, έχει υπερδιπλασιάσει την αξία του, αγγίζοντας έως και τα 16.000 δολάρια/ουγγιά.
Η αξία, λοιπόν, τον μετάλλων που εμπεριέχονται σε έναν καταλύτη μπορεί να δικαιολογεί το γεγονός ότι στην μαύρη αγορά ένας μεταχειρισμένος ανταλλάσσεται για 500 ευρώ. Ωστόσο, εκτός από τα μέταλλα ένας άλλος λόγος που κάνει τους καταλύτες «ελκυστικούς» είναι η ευκολία αφαίρεσής τους, καθώς βρίσκονται στο δάπεδο ενός αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές, οι επίδοξοι ληστές χρειάζονται μόνο μερικά της ώρα για να τον αφαιρέσουν.
Απλός είναι ο εξοπλισμός ο οποίος απαιτείται για την όλη διαδικασία καθώς ένα κοινός τροχός μπορεί να κόψει τις σωληνώσεις του συστήματος εξαγωγής και να αφαιρέσει τον καταλύτη.
Πώς να μπορείτε να προστατευτείτε
Σταθμεύστε το όχημά σας σε σημεία που φωτίζονται το βράδυ και υπάρχει κίνηση.
Βάλτε συναγερμό προκειμένου να αποτραπεί μια προσπάθεια κλοπής.
Αν σταθμεύετε σε ιδιωτικό πάρκινγκ, η εγκατάσταση ενός κυκλώματος βιντεοσκόπησης θα μπορούσε να αποτρέψει μια τέτοια ενέργεια.
Επίσης, στην αγορά υπάρχουν προστατευτικά εξαρτήματα, που αποτρέπουν την πρόσβαση στο τμήμα του συστήματος εξαγωγής καυσαερίων.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυξάνονται,afxanontai