Google και Facebook έπεσαν θύμα των fake news μετά το μακελειό στο Vegas

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις δείχνει να προσλαμβάνει το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή το μακελειό στο Las Vegas που στοίχισε τη ζωή σε 58 ανθρώπους.

Ενώ λοιπόν το συμβάν βρισκόταν σε εξέλιξη, άρχισαν να ξεπηδούν από το διαδίκτυο πληροφορίες...
σχετικά με την ταυτότητα του δράστη οι οποίες σε σύντομο χρονιοκό διάστημα έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε πολλές ιστοσελίδες.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν άνδρα ηλικίας 32 ετών ονόματι Σαμίρ
Αλ Χατζίντ ο οποίος είχε ασπαστεί το Ισλάμ. Η πραγματικότητα φυσικά είναι πολύ διαφορετική, καθώς ο εικονιζόμενος είναι ο αμερικανός κωμικός Sam Hyde και η φωτογραφία του έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και σε άλλες παρόμοιες επιθέσεις, όπως στο Σαν Μπερναντίνο και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια όπου υπήρχαν ένοπλες επιθέσεις.

Σε άλλο περιστατικό μάλιστα, και ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναζητά την σύντροφο του δράστη Μαριλού Ντάνλει, κάποιοι έψαξαν στο Facebook χρήστες με το επώνυμο Ντάνλει και κατονόμασαν ως μακελάρη τον 76χρονο Geary Danley, πρώην σύζυγο της Μαριλού, ο οποίος δεν είχε φυσικά καμία σχέση με το συμβάν.

Οι παραπάνω ψευδείς πληροφορίες είχαν τέτοια απήχηση που κατάφεραν να ξεγελάσουν τον αλγόριθμο της Google, γεγονός που οδήγησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας να ζητήσει συγγνώμη, ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η Google θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.

Τέλος και το Facebook έσπευσε από την πλευρά μου να διαβεβαιώσει ότι θα ελέγχει με μεγαλύτερη προσοχή τις πληροφορίες που διακινούνται μέσω του δικτύου του σε παρόμοια περιστατικά.

Πηγή: skai.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα