Τον Μάρτιο στην κυκλοφορία η Κορίνθου-Πατρών

Στα τέλη Μαρτίου του 2017 θα παραδοθεί προς χρήση ο νέος αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Πατρών, με το έργο να είναι έτοιμο κατά 88% και το σύνολο της διαδρομής Αθήνα-Πάτρα να εκτείνεται σε 201,5 χλμ. Το έργο περιλαμβάνει 29 ανισόπεδους κόμβους, 29 σήραγγες μήκους 25,6 χιλιομέτρων, 80 γέφυρες, 242 διαβάσεις και 6 σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων και το κόστος κατασκευής του ανέρχεται

στα 2 δισ. ευρώ.

Μετά τον Μάρτιο θα συνεχιστούν οι εργασίες σε τέσσερα «δύσκολα» σημεία μεταξύ άλλων στο Δερβένι, τα Αραχωβίτικα και τον κόμβο του Ρίου. Οι εργασίες στα σημεία αυτά θα ολοκληρωθούν τον Αύγουστο, εκτός από τον κόμβο του Ρίου που θεωρείται «πολυκόμβος» και θα παραδοθεί στα τέλη του 2017. Υπολογίζεται ότι το ταξίδι από την Αθήνα ως την Πάτρα δεν θα έχει (πάντα με βάση τα όρια ταχύτητας) διάρκεια μεγαλύτερη από μία ώρα και πενήντα λεπτά.

Σύμφωνα με στελέχη της Ολυμπίας Οδού, το κόστος διοδίων του νέου αυτοκινητοδρόμου θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω καθώς μέχρι σήμερα οι οδηγοί πληρώνουν χαμηλότερα διόδια, εξαιτίας ότι το έργο είναι υπό κατασκευή. Το κόστος των τριών σταθμών που θα καλύψουν την διαδρομή των 120 χιλιομέτρων (από Αρχαία Κόρινθο έως την παράκαμψη των Πατρών) θα τιμολογείται με 0,064 ευρώ ανά χιλιόμετρο και θα κοστίζει περίπου 7,50 ευρώ.

Έτσι το συνολικό κόστος των διοδίων για τα ΙΧ από την Ελευσίνα ως το Ρίο θα είναι 11,5 ευρώ από 6,40 που είναι σήμερα, μιας και εκτός από την Ελευσίνα και τον Ισθμό θα δημιουργηθούν τρεις σταθμοί διοδίων στο Κιάτο, τον Ελαιώνα, και το Ρίο. Προβλέπεται να μειωθεί το διόδιο στο σταθμό του Ρίου στα 2,20 ευρώ από 2,50 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της «Ολυμπίας Οδού» Παν. Παπανικόλας το τμήμα Κιάτου-Ξυλοκάστρου μπορεί να παραδοθεί νωρίτερα αν το ζητήσει η πολιτεία. Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας λειτουργίας της Ολυμπίας Οδού Κώστα Παπανδρέου, η μέση ημερήσια κυκλοφορία στο τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος είναι 20.000 οχήματα. Κατά τη θερινή περίοδο και τις μέρες αιχμής ο αριθμός μπορεί να φτάσει και τα 65.000 οχήματα. Στο τμήμα Κορίνθου-Πατρών η ημερήσια κίνηση υπολογίζεται σε 7.000 οχήματα ενώ κατά τις ημέρες εξόδου φτάνουν τις 22.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα