Πειράματα σε ανθρώπους με ρύπους αυτοκινήτων έκαναν γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Εκτός από πιθήκους, οι τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, VW, Daimler και BMW, σύμφωνα με αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας Stuttgarter Zeitung, είχαν χρηματοδοτήσει και πειράματα σε ανθρώπους, στα οποία οι συμμετέχοντες εισέπνεαν διοξείδιο του αζώτου, ένα τοξικό αέριο που περιέχεται στις εκπομπές των εξατμίσεων diesel αυτοκινήτων.

Αναλυτικότερα, τα πειράματα έγιναν στο πλαίσιο έρευνας που είχε παραγγείλει ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Έρευνας

για το Περιβάλλον και την Υγεία στον Τομέα των Μεταφορών (EUGT), ο οποίος χρηματοδοτείτο από τις VW, Daimler και BMW. Ο σκοπός και τα αποτελέσματα των πειραμάτων δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα της Stuttgarter Zeitung, περίπου 25 νεαροί εισέπνευσαν διοξείδιο του αζώτου, σε δοσολογίες που ποίκιλαν, για πολύωρες περιόδους. Το πείραμα λέγεται ότι διεξάχθηκε σε ένα ινστιτούτο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν της Γερμανίας, μέσα στο 2016. Στόχος της έρευνας ήταν να αποδειχθεί πως οι σύγχρονοι κινητήρες diesel εκπέμπουν ρύπους που σε γενικές γραμμές, είναι ακίνδυνοι για την υγεία.

Ο ίδιος ερευνητικός οργανισμός ήταν αυτός που είχε παραγγείλει και την έρευνα με τους πιθήκους που ήταν αναγκασμένοι να εισπνέουν τοξικά αέρια που εκλύονταν από την εξάτμιση ενός Volkswagen Beetle TDI, εφοδιασμένου με παράνομο λογισμικό. Η BMW, η Daimler και η VW καταδίκασαν τα πειράματα για τις επιπτώσεις των εκπομπών αερίων των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων σε πιθήκους, ενώ δηλώνουν πως δεν γνώριζαν για τα συγκεκριμένα πειράματα.

Σύμφωνα το πρακτορείο Reuters, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τα στοιχεία αυτής της έρευνας, καθώς δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του EUGT –που έκλεισε πέρυσι– για να σχολιάσει το δημοσίευμα. Ο EUGT είχε παραγγείλει τη μελέτη για να υπερασπιστεί τη χρήση του πετρελαίου ντίζελ στους κινητήρες αυτοκινήτων, μετά την καταγγελία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι εκπομπές των αερίων από τις εξατμίσεις αυτών των κινητήρων είναι καρκινογόνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα