Ο Jacques Villeneuve μάς σχολιάζει την σημερινή F1

13:21 9/7/2016 - Πηγή: AutoBlog

Τα paddocks του βρετανικού αγώνα είναι πόλος έλξης για πολλές διασημότητες και οδηγούς αγώνων. Η χθεσινή πρώτη επίσημη μέρα του αγώνα μας επιφύλασσε μια ανέλπιστη, αλλά ταυτόχρονο όμορφη συνάντηση, καθώς έξω από το motorhome της Ferrari συναντήσαμε τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 1997 με την Williams, Jacques Villeneuve.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω λεπτομερώς το πλούσιο αγωνιστικό βιογραφικό του 45-χρονου Καναδού, μιας και έχει αγωνιστεί σε αρκετά

πρωταθλήματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Έτσι, εκτός από την Formula 1, έχει τρέξει στη Formula E, στα NASCAR (σε αρκετές μορφές του), στα IndyCar, στα Champ Car και στο Le Mans. Στη τροπαιοθήκη του σπιτιού κατέχει το παγκόσμιο πρωτάθλημα της F1 του 1997, το πρωτάθλημα IndyCar του 1995 και επίσης ήταν νικητής του Indianapolis 500 την ίδια χρονιά.

Να θυμίσω, επίσης, ότι ο Villeneuve είναι γιος του αείμνηστου Gilles Villeneuve, πρώην οδηγού της Scuderia Ferrari, ο οποίος έχασε τη ζωή του έπειτα από σύγκρουση που είχε με άλλο μονοθέσιο στα δοκιμαστικά του Βελγικού GP το 1982.

Ο Καναδός κατάφερε, στον χρόνο που είχαμε την ευκαιρία να του μιλήσουμε, να μας κερδίσει, δείχνοντας το πόσο θερμός και εξωστρεφής χαρακτήρας είναι, αλλά ταυτόχρονα και πόσο αυθόρμητος. Έδειξε να είναι ικανοποιημένος από την ταχύτητα των μονοθεσίων, όχι όμως και με τους πολλούς περιορισμούς των κανονισμών που υπάρχουν στην F1.

Υποστήριξε, ότι τα νέα μονοθέσια είναι πάρα πολύ περίπλοκα και ότι θα του άρεσε πολύ να αγωνιστεί και πάλι. Το ρωτήσαμε και το πολυσυζητημένο “τρίτο επεισόδιο” μεταξύ των Rosberg-Hamilton, λέγοντας ότι και οι δύο πιλότοι πάνε πάνω από τα όρια και ότι θα πρέπει να υπάρχει περισσότερος σεβασμός μεταξύ τους. Ας δούμε όμως τι δήλωσε ο Jacques Villeneuve στο Autoblog.gr.

Autoblog.gr: Ποια είναι η άποψή σου για την πορεία του φετινού πρωταθλήματος της F1;

Jacques Villeneuve: Η φετινή χρονιά είναι μία πολύ ικανοποιητική χρονιά, είναι συναρπαστική.

Autoblog.gr: Τι πιστεύεις για τα μονοθέσια της σημερινής F1 και τον ήχο αυτών;

Jacques Villeneuve: Όσο αναφορά τον ήχο, αυτός δεν κάνει τον αγώνα καλό ή κακό. Το θέμα του ήχου προέκυψε όταν ο ανταγωνισμός ήταν φτωχός. Λέει κανείς ότι δεν είναι συναρπαστικοί οι αγώνες επειδή δεν υπάρχει ήχος; Όχι, δεν είναι συναρπαστικό, γιατί κοιτάς το μονοθέσιο και νομίζεις, ότι αυτό πάει σιγά. Οι οδηγοί πάνε στο όριο, γιατί τα μονοθέσια αυτά μόνο έτσι μπορείς να τα οδηγήσεις. Οπτικά σου φαίνεται ότι πάνε αργά, αλλά στις ευθείες είναι σούπερ γρήγορα, όμως όταν φτάνουν στις στροφές είναι βαρετά, το οποίο είναι ένα θέμα. Μετά έρχονται όλοι αυτοί οι κανόνες, οι οποίοι δεν είναι ακραίοι. Έχεις τέσσερις με πέντε κινητήρες το χρόνο, γιατί να γίνεται αυτό; Ρωτάς για να αλλάξεις κιβώτιο, όταν έχει η ομάδα σου έχει προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια και τελικά δεν μπορείς. Έχεις την ίδια κλιμάκωση σε όλους τους αγώνες. Η F1 ήταν πάντοτε ακραία, σχεδόν “απάνθρωπη”. Προσωπικά δεν είμαι οπαδός όλων αυτών των νέων πολύπλοκων συστημάτων. Οι υβριδικοί κινητήρες δεν βγάζουν νόημα στην F1.

Autoblog.gr: Υπό μία έννοια είναι και σήμερα ακραία η F1, καθώς τα μηχανικά μέρη διαρκούν για τόσους αγώνες.

Jacques Villeneuve: Ναι, αυτό είναι για το Le Mans, δεν είναι F1.

Autoblog.gr: Θα ήθελες να ήσουν οδηγός ενός φετινού μονοθεσίου;

Jacques Villeneuve: Φυσικά, κάθε μέρα. Θα ήθελα να οδηγήσω οποιοδήποτε εποχής μονοθέσιο. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τους κανονισμούς, απλά χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος.

Autoblog.gr: Σου λείπουν οι αγώνες;

Jacques Villeneuve: Ναι, ακόμα κάνω λίγους αγώνες στο Nascar, αλλά όχι πολλούς.

Autoblog.gr: Θα υπάρξουν οδηγίες από την Mercedes στους Lewis Hamilton και Nico Rosberg;

Jacques Villeneuve: Όχι, νομίζω ότι ακόμα τους επιτρέπεται να αγωνίζονται, απλά όχι να τρακάρουν μεταξύ τους. Αυτό άκουσα, αλλά ίσως δεν θα τους επιτρέπεται να πιέζουν ο ένας τον άλλον.

Autoblog.gr: Σχετικά με τη νέα σύγκρουση του Lewis Hamilton και Nico Rosberg, τι πιστεύεις για τις τρεις επαφές μεταξύ τους, και αν ο εγωισμός τους υπερβαίνει των κινήσεων τους;

Jacques Villeneuve: Και οι δύο περνάνε το όριο, δεν είναι ο εγωισμός τους, αλλά ότι πρέπει να σέβονται τον άλλον. Προτιμούν να τρακάρουν παρά να αφήσουν τον άλλον να περάσει. Πρέπει να είσαι δίκαιος, να δεχτείς πότε κερδίζεις και πότε χάνεις. Γι αυτό θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Πρέπει να έχεις κανόνες και εσύ σαν οδηγός. Γι’αυτό όταν ξεπερνούν τα όρια θα πρέπει η ομάδα να τους πει, ότι εμείς σας πληρώνουμε και θα πρέπει να αγωνιστείτε όπως πρέπει.

Keywords
Τυχαία Θέματα